Vijesti
16. 6. 2024.

Kao žrtva velikosrpske agresije, Ukrajini možemo ponuditi cjelokupni paket ekspertiza i znanja. Mnoga joj već kontinuirano dajemo!

Bürgenstock. PVRH Andrej Plenković na Prvom sastanku na vrhu o miru u Ukrajini (2): Hrvatska ima jedinstvena iskustva prihvata prognanika i izbjeglica, razmjene zarobljenika, potrage za nestalima, procesuiranja ratnih zločina, liječenje ranjenika, psihološke rehabilitacije branitelja, razminiranja... Humanitarna pitanja u središtu su naše pomoći Ukrajini i suradnje s međunarodnim partnerima. RH je 3. u svijetu po udjelu humanitarne pomoći u BDP-u, dosad smo osigurali gotovo 280 milijuna eura. Imamo, međutim, i iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Osim na plenarnoj sjednici, hrvatski je premijer 2. dana samita u Švicarskoj sudjelovao i na tematskom panelu na vrhu "Ljudska dimenzija" (“Humanitarni aspekt”).

Hrvatska će i dalje primati ukrajinske ranjenike

U svom je izlaganju naglasio da suočavanje s humanitarnim potrebama zahtijeva zajedničke međunarodne napore te da je Hrvatska „više nego voljna ponovno primiti ukrajinske ranjene vojnike u naše bolnice i veteranske centre“:

- Nadalje, ističem da traženje nestalih osoba neće biti jednostavan proces. I 30 godina nakon Domovinskog rata Hrvatska još uvijek traga za gotovo 1.800 nestalih osoba.

Osim u razminiranju, Hrvatska svojim institucionalnim iskustvom pomaže Ukrajini i u rehabilitaciji i skrbi o braniteljima

Zahtjevnost procesa razminiranja

I razminiranje je jedan od ključnih aspekata pomoći Ukrajini - nastavio je Andrej Plenković:

- Činjenica da će Hrvatska biti bez mina tek 2026. godine, više od 3 desetljeća od pobjede u Domovinskom ratu, daje predodžbu o razmjerima i zahtjevnosti ovog problema.

Mi Hrvati najbolje znamo kroz koje patnje sada prolaze Ukrajinci & koliko će biti zahtjevan proces razminiranja nakon što oslobode svoj državni teritorij!

Zadržati fokus na podršci Ukrajini

Napomenuo je da je presudno da međunarodna zajednica zadrži fokus na Ukrajini i na podršci toj prijateljskoj zemlji suočenoj s ruskom agresijom:

- Nije poanta mirovnog procesa da se stane tu gdje smo sada, da se ponovi priča iz 2014. kada je došlo do dogovora u Minsku. Tada se "zamrznuo sukob" koji je, međutim, tinjao do pune eskalacije 2022. godine. Ako ćemo tako nastaviti, onda ćemo ovaj sukob gledati desetljećima.

Ukrajina može i dalje računati na snažnu potporu Hrvatske. Ona se bori i za sigurnost cijele Europe. Slava Ukrajini!

Povlačenje ruskih okupatorskih trupa

Poanta je da se vratimo na postavku međunarodnog prava i Povelju Ujedinjenih naroda, na poštovanje teritorijalne cjelovitosti i integriteta - jasno je pritom ponovio stajalište Hrvatske:

- Što podrazumijeva ono što sam i jučer naveo na ovom sastanku na vrhu - povlačenje ruskih okupatorskih trupa s ukrajinskog teritorija!

Povlačenje ruskih trupa & vraćanje privremeno okupiranih teritorija u ustavno-pravni poredak Ukrajine - to je pravedni mir!

PRVI KORAK U POKRETANJU MIROVNOG PROCESA

Na kraju Prvog sastanka na vrhu o miru u Ukrajini, na kojem je sudjelovalo više od 100 izaslanstava, donijeta je Zajednička deklaracija - kojom je podržan teritorijalni integritet te zemlje.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a ocijenio je to „prvim korakom u pokretanju mirovnog procesa i u poštivanju međunarodnog prava“:

- Svi koji su se okupili zainteresirani su za mir, za prestanak rata, za prestanak ruske agresije na Ukrajinu. Ova inicijativa potvrda je želje za provedbom mirovne formule predsjednika Volodimira Zelenskog. Hrvatska ima dobro iskustvo s UN-om i prijelaznom administracijom u istočnoj Slavoniji.

I nakon ovog okupljanja Hrvatska će davati važni doprinos u daljnjim raspravama o mirovnom procesu - zaključio je Plenković.

A A A