Vijesti
27. 11. 2019.

U ovom mandatu prosvjeti podižemo plaće za 23.1%! Koja je Vlada to napravila? Zar ona SDP-ova, Milanovićeva?

(VIDEO) Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor započeo je novu sjednicu, posljednju u ovoj godini. 40 zastupnika prijavilo se za postavljanje pitanja, a članovi naše Vlade - predvođeni predsjednikom Andrejem Plenkovićem - na njih su odgovarali jasno, argumentirano i utemeljeno.

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Vlade i HDZ-a oporbenim zastupnicima:

Bernardiću, vaša je Vlada zadužila RH za 70 mlrd. kn!

G. Bernardiću, i Vi ste jedan od onih koji pokušavaju crtati Hrvatsku katastrofičnim perom i kreirati ozračje da u ovoj zemlji ništa ne vrijedi. Jasno mi je da to radite kao čelnik oporbe, ali biste pritom morali imati i argumente. SDP-ova Vlada je zadužila Hrvatsku za 70 milijardi kuna, dok naša ostvaruje zdravi gospodarski rast. Mi smo pak Vlada koja je Hrvatsku izvukla iz prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, a vratila joj investicijski kreditni rejting.

U 3. tromjesečju ove godine ubrzani rast hrvatskog gospodarstva - daleko iznad prosjeka Europske unije!

Povećanje plaća za 21,3%!

Ovo je Vlada koja je do sada - ne računajući novu ponudu - učiteljima i profesorima povećala plaće za 11.49%. Šteta što sinoć niste bili na pregovorima da čujete kako se sindikati sjećaju SDP-ove Vlade i što misle o njoj.

S paketom koji je sindikatima jučer ponuđen, doći ćete do činjenice da će u mandatu ove Vlade plaće učitelja i nastavnika narasti za 23.1%. Istodobno smo im ponudili, uz puno uvažavanje i poštovanje, da zajedno s nama i vanjskom institucijom riješe problem neujednačenosti, nelogičnosti i nepravednosti u sustavu koeficijenata složenosti poslova - koji se akumulirao zadnja dva desetljeća. To je ono što je na stolu.

Beljak, želimo zajedno sa sindikatima ispraviti nepravde!

G. Beljak, Uredba o koeficijentima složenosti poslova proizvod je različitih utjecaja, politika i pregovora tijekom puna dva desetljeća. I takva kakva jest, kreirala je nepravde, odnosno sustav koji nije ujednačen. I zato smo i ponudili sindikatima da nam budu partneri u ujednačavanju tog sustava. Trebamo gledati cjelinu, stoga ću ponoviti: i prije izmjene koeficijenata, to je povećanje plaće od 23.1% u jednom mandatu. Mislim da je to dobro.

Povećanjem plaće za 18.3% & rekordnim ulaganjem pokazujemo koliko brinemo o obrazovanju! Djeca trebaju ići u školu!

Staziću, za razliku od Vas, poštujemo Domovinski rat i hrvatske branitelje!

G. Staziću, naša Vlada iskazuje trajno poštovanje Domovinskom ratu i štiti njegov dignitet. Ispravili smo brojne nepravde prema hrvatskim braniteljima. A to smo napravili zato što je to naša obveza i zato što oni koji su dali najviše za Hrvatsku to i zaslužuju! Tako ćemo i nastaviti.

Nećemo stati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba & ne rasvijetli i posljednji zločin u velikosrpskoj agresiji!

Što se tiče obrazovanja, na stolu je cjelovita ponuda, do koje smo došli kroz dijalog s predstavnicima sindikata. Uključeno je ne samo povećanje osnovice, nego i božićnice i regresa i dara za djecu i otpremnina. I kada to spojimo s dosadašnjim iskoracima, mogu samo ponoviti da će u ovom mandatu plaće naših učitelja i nastavnika porasti za 23.1%. Koja je Vlada do sada to napravila? O kakvom to kaosu govorite?!

Grmoja, laž je da nije bilo dijaloga sa sindikatima!

G. Grmoja, laž je da nije bilo dijaloga. Predstavnici sindikata više su puta bili na sastanku - i to sa mnom. S obzirom da i Vi dolazite iz sustava obrazovanja, ljubazno molim da se prisjetite kada je u jednom mandatu na stolu bila ponuda za povećanje plaća od 23.1%. Naravno, ne sjećate se - jer se to nikada prije nije dogodilo. Tko racionalan može tvrditi da je to loše? A pritom želimo podići i razinu socijalnog dijaloga tako da zajednički sa sindikatima riješimo sve nelogičnosti i nepravilnosti u sustavu koeficijenata. Želite li reći da to nije poštovanje uloge profesora i učitelja?

A A A