Vijesti
24. 5. 2021.

Vlada RH nastavlja s potporama pogođenim sektorima - Odluka o našem ulasku u Schengen možda već u 2. polovici godine

Andrej Plenković iz Bruxellesa uoči Europskog vijeća: I dalje ćemo pomagati one kojima poslovanje bude ograničeno i nakon popuštanja zdravstveno-zaštitnih mjera. Dosad smo za očuvanje 680.000 radnih mjesta izdvojili 10.5 milijardi kuna. * Intenzivno razgovaramo sa svim EU partnerima nakon što smo od Europske komisije dobili zeleno svjetlo za Schengen. Želimo osigurati konsenzus kada to strateško pitanje za Hrvatsku dođe na dnevni red EV-a. Realno je da će se raspraviti u idućih nekoliko mjeseci, nakon što Slovenija preuzme predsjedanja EU-om.

Hrvatska je jedna od država koja je uspješno testirala sustav digitalnih zelenih potvrda koje su ključne za slobodu kretanja i koje će pripomoći uspješnosti turističke sezone. Spremni smo za 1. srpnja kada „COVID putovnice“ stupaju na snagu. Za dolaske iz država koje nisu dio tog sustava i dalje ćemo organizirati nužne kontrole - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Bruxellesu, uoči summita čelnika EU-a.

Zajednička borba protiv ilegalnih migracija, COVID-a i klimatskih promjena

Prije Europskog vijeća - na kojem se u ponedjeljak navečer i u utorak razgovara o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija, COVID-a i klimatskih promjena, uvođenju zelenih digitalnih potvrda, proširenju EU-a i prisilnom spuštanju Ryanairova zrakoplova u Minsk - Andrej Plenković se zasebno sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i povjerenicom Europske komisije za unutarnje poslove Ylvom Johansson o ulasku Hrvatske u Schengensko područje i eurozonu, ali i o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

Nastavak pomoći pogođenim sektorima

Vlada RH nastavit će pomagati onim sektorima kojima poslovanje bude ograničeno i nakon popuštanja zdravstveno-zaštitnih mjera. U skladu s našom konzistentnom politikom omogućit ćemo im mjere potpore.

Nakon krize bez presedana, iz uspješne faze očuvanja radnih mjesta ulazimo u fazu kreiranja radnih mjesta

Podsjećam da smo za očuvanje radnih mjesta dosad izdvojili 10.5 milijardi kuna i tako spasili 680.000 radnih mjesta i 120.000 poslodavaca, a da ne spominjem ostale oproste, otpise, kreditiranje likvidnosti. Istodobno, funkcionirao je zdravstveni sustav, ljudi su primali plaće i mirovine.

Dolazak turista i prije 1. srpnja

Hrvatska je jedna od država koja je uspješno testirala sustav digitalnih zelenih potvrda koje su ključne za slobodu kretanja i koje će pripomoći uspješnosti turističke sezone. Spremni smo za 1. srpnja kada „COVID putovnice“ stupaju na snagu.

Uz slabljenje pandemije, ubrzano cijepljenje, „COVID putovnice“ i dobru turističku sezonu stvaramo preduvjete za gospodarski rast

S puno država bilateralno razgovaramo kako omogućiti dolazak gostiju u Hrvatsku i prije nego se uvedu digitalne potvrde. I prije tog datuma turisti će moći dolaziti po istom konceptu po kojem funkcioniraju i „COVID putovnice“ - trebat će potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o preboljenju ili negativni test na covid-19.

Odluka o Schengenu možda u 2. polovici godine

Očekujemo kako bi članstvo RH u šengenskom prostoru moglo doći na dnevni Europskog vijeća za vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici ove godine. Mislim da je to moguće u kontekstu jako dobrih odnosa koje imamo sa Slovenijom. Bio bi to sjajan scenarij. Europska komisija je potvrdila da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije za ulazak u Schengen i sada je na državama članicama EU-a da o tome donesu političku odluku.

Hrvatska uspješno okončala postupak Schengenske evaluacije!

Vjerujem da idemo prema odluci koja će biti pozitivna. Hrvatska policija odgovorno čuva državnu i vanjsku granicu EU-a i sprječava nezakonite migracije, poštujući nacionalno, europsko i međunarodno pravo.

Ulazak u eurozonu u iduće dvije godine

Što se tiče drugog hrvatskog strateškog cilja, ulaska u eurozonu, o tome se razgovara s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom. Ubrzo, u sljedeće dvije godine, mogli bismo ostvariti i taj cilj.

Potvrda investicijskog rejtinga svjedoči da je naša Vlada snažno odgovorila na krizu. Posvećeni smo reformama ZA brži rast!

Izmjene izbornog zakona u BiH

S Charlesom Michelom sam razgovarao i o stanju na jugoistoku Europe, posebno u Bosni i Hercegovini. Hrvatska podržava njene europske ambicije, no nužne su izmjene izbornog zakona kako bi bio pravedan za sva tri konstitutivna naroda i ostale građane.

Hrvati u BiH ne smiju biti zakinuti u temeljnim pravima - mora se mijenjati izborni zakon!

Nedopustivi potez Bjelorusije

Kolega Michel i ja osudili smo bjeloruske vlasti koje su prisilile civilni zrakoplov Ryanaira na letu iz Atene u Vilnius da sleti u Minsk. Važno je da svi osudimo taj neprihvatljivi čin, zatražimo istragu i dogovorimo se koje će mjere Europska unija još poduzeti. Nedopustiva je i protivna međunarodnom pravu činjenica da se to dogodilo na letu iz jedne članice EU-a u drugu.

A A A