Vijesti
28. 5. 2021.

BDP u 1. kvartalu 2021. porastao 5.8% spram 4. kvartala 2020. godine! Prosječna neto plaća za ožujak - rekordnih 7.138 kuna!

(VIDEO) Andrej Plenković na 59. sjednici Vlade RH (2): O učinkovitosti naših mjera potpore radnicima i poslodavcima najbolje svjedoče sljedeći podaci: 30. travnja 2021. broj osiguranika iznosio je 1.557.687, što je 37.000 više nego 30. travnja 2020. godine, a 12.000 više nego na isti datum 2019. godine. * Od siječnja 2012. do siječnja 2016. prosječna neto plaća porasla je za 183 kune, a od početka 2016. do sada za - 1.492! * U lipnju nastavljamo s Mjerom „Očuvanje radnih mjesta“, po istim kriterijima kao do sada.

Otvarajući sjednicu Vlade, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme. Podsjetio je da je na današnji dan prije 30 godina, svečanom smotrom prve četiri brigade Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici, ustrojena Hrvatska vojska:

- Stoga danas svim hrvatskim vojnikinjama, svim hrvatskim vojnicima, policajkama, policajcima, koji su tada bili dio Zbora narodne garde, i svim hrvatskim braniteljima čestitamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Zahvalni smo im za sve što su učinili za slobodu Hrvatske i na svemu što danas čine za sigurnost Hrvatske.

Pobjednička vojska iznikla iz naroda

Hrvatska vojska, koja je iznikla iz naroda, stekla je golemo iskustvo u Domovinskom ratu, iz kojeg je izišla kao pobjednica, a u protekla tri desetljeća izgradila se u učinkovitu i modernu oružanu silu, koja je spremna odgovoriti svim zadaćama koje se pred nju postave - nastavio je Andrej Plenković:

- To je omogućilo da svega 11 godina nakon mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja RH postane članica NATO-a, najsnažnijeg vojnog saveza u povijesti. Hrvatski vojnici danas pridonose međunarodnoj sigurnosti i miru u brojnim misijama diljem svijeta, u kojima sudjeluju u okviru Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.

Osnaživanje obrane i sigurnosti & modernizacija pobjedničke Hrvatske vojske jedna je od naših najvažnijih zadaća!

Ispunjavamo prioritete obrambene i sigurnosne politike

U današnjem, sve nestabilnijem svijetu - istaknuo je - Hrvatska mora biti u stanju učinkovito zaštititi svoj teritorij i granice, nadzirati svoje nebo i svoje more, osigurati svoju stabilnost, svoju energetsku neovisnost, a ako treba i obraniti teško stečenu slobodu:

- I zato što smo svjesni koliko je mir dragocjen, naša Vlada ispunjava zacrtane prioritete obrambene i sigurnosne politike. U prvom mandatu vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, Ploče, Vukovar, Pulu i Varaždin. Donijeli smo novu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, povećali smo izdvajanja za obranu, ulažemo u kvalitetu života hrvatskoga vojnika, u njegovo dostojanstvo, ali i u opremu i modernizaciju Hrvatske vojske.

U skladu s tim, Vlada danas, pod prvom točkom dnevnog reda, i donosi povijesnu odluku o nabavi višenamjenskoga borbenoga aviona najnovije generacije.

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

Više osiguranika nego prije koronakrize …

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na politiku očuvanja radnih mjesta u djelatnostima koje pogađa koronakriza. Podsjetio je da je Vlada pravodobno uspostavila mehanizme kako bi se u proteklih 15-ak mjeseci spriječila otpuštanje radnika:

- Od ožujka 2020. do zaključno 25. svibnja ove godine za potpore za očuvanje radnih mjesta izdvojeno je 10.9 milijardi kuna. Potporama je do sada obuhvaćeno više od 680.000 radnika i više od 120.000 obrtnika i poslodavaca.

Učinkovitost mjera najbolje pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje:

- Unatoč izvanrednim okolnostima uzrokovanim koronavirusom, broj osiguranika veći je nego 2020. i 2019. godine. Precizno: na dan 30. travnja 2021. broj osiguranika iznosio je 1.557.687, što je 37.000 više u odnosu na 30. travanj 2020. godine, tj. 12.000 više u usporedbi s 30. travnjem 2019. godine.

… prosječna neto plaća prvi put iznad 7.000 kuna

Ujedno, prosječna neto plaća u Hrvatskoj prvi je put premašila 7.000 kuna. Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak iznosila je 7.138 kn - također je istaknuo:

- Od siječnja 2012. do siječnja 2016. prosječna neto plaća porasla je za 183 kune, a od početka 2016. do sada za 1.492 kune.

3 dobre vijesti: prosječna plaća iznad 7.000 kuna, više zaposlenih & dovoljno cjepiva!

U lipnju nastavljamo s Mjerom „Očuvanje radnih mjesta“

Daljnjim aktivnostima Vlada će podupirati rad naših poduzetnika jer su zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta jedan od najvažnijih prioriteta gospodarskog razvoja:

- Stoga u lipnju nastavljamo s Mjerom „Očuvanje radnih mjesta“. Kriteriji, skupine poslodavaca te visina subvencije biti će isti kao do sada. Želim još jednom naglasiti da možemo biti iznimno zadovoljni rezultatom koji su ove mjere polučile. Tržište rada je stabilno, nije došlo do većih problema s nezaposlenošću ili socijalnom frakturom - koje su mnogi „najavljivali“ prošle godine.

Vlada RH nastavlja s potporama pogođenim sektorima - Odluka o našem ulasku u Schengen možda već u 2. polovici godine

Podaci o BDP-u bolji od očekivanih

Komentirao je i najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o BDP-u za prvi kvartal 2021. godine. Zabilježen je pad hrvatskog BDP-a na međugodišnjoj razini od 0.7 posto, dok u Europskoj uniji iznosi 1.8 posto:

- To je puno bolje od očekivanja! Iako je to u nas 4. uzastopni kvartal pada BDP-a, većina pokazatelja imala je pozitivna kretanja. Industrijska proizvodnja u 1. kvartalu 2021. na godišnjoj je razini povećana 4.2 posto, trgovina na malo 4.9, obujam građevinskih radova 8.5, a robni izvoz 9.5 posto.

Marić: Ovih 0,7 posto pada smo planirali, sada idemo u plus

Godišnji je pad - dodao je - zabilježen i kod osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, no on je bio vrlo blag: samo 0.4 posto, i to u okolnostima daljnjeg realnog rasta plaća od 3.8 posto i održanja stabilnosti na tržištu rada:

- Posebno ohrabruje podatak da je BDP u 1. kvartalu 2021. porastao za 5.8 posto u odnosu na prethodni, 4. kvartal 2020. godine.

Prema procjenama Europske komisije, Hrvatska bi s rastom od 5 posto u 2021. trebala biti među prve četiri članice Europske unije - uz Francusku, Španjolsku i Rumunjsku, a projicirani rast za 2022. trebao bi biti 6.1 posto, što je također među najvišim projekcijama.

Na dan 30. svibnja osjećala se emocija hrvatskog naroda

Obraćanje je predsjednik Vlade RH i HDZ-a završio Danom državnosti, koji se obilježava u nedjelju, 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora:

- Tog datuma se osjećala emocija hrvatskog naroda, Dan državnosti se slavio na način da smo gradili poštovanje i respekt prema institucijama države i prema njenim simbolima i ključnim trenucima suvremene hrvatske povijesti. Zato smo ga i vratili!

S obzirom da se u nedjelju održava i drugi krug lokalnih izbora, Vlada je odlučila da se u subotu navečer održi svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu.

A A A