Vijesti
27. 2. 2022.

Ukrajinci, Hrvatska je uz vas! Hrvatska je na pravoj strani povijesti!

I u subotu i u nedjelju PVRH Andrej Plenković sazvao je i održao sastanke s članovima Vlade te predstavnicima MUP-a, Civilne zaštite i Hrvatskog Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti za prihvat i zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica uslijed ruske agresije. „Među ostalim, zatvaramo zračni prostor za ruske aviokompanije, a Ukrajincima ćemo pomoći temeljem svojeg iskustva, velikog i bolnog, iz velikosrpske agresije. Proces će nadgledat MUP. Kapaciteti su spremni, i ne radi se samo o smještaju, nego i o zdravstvenoj skrbi i prehrani. Hrvatska je na pravoj strani međunarodnog prava i humanosti. Za razliku od naše Vlade, nisu baš svi bili tako razgovijetni, tako jasni…“.

#WeStandWithUkraine „Solidarni smo s prijateljskim ukrajinskim narodom! S ministrima sam razgovarao i o provedbi europskih sankcija protiv Rusije te dodatnim mjerama pomoći Ukrajini koje planira naša Vlada, kao i o opskrbi energenata“ - objavio je predsjednik Vlada RH i HDZ-a na društvenim mrežama.

Za Dnevnik HTV-a: Strateška važnost LNG terminala, najveći gospodarski rast u povijesti & solidarnost s prijateljskom Ukrajinom

Banski dvori u bojama ukrajinske zastave

Zasebnu objavu posvetio je Banskim dvorima koji su ovog vikenda osvijetljeni bojama ukrajinske zastave:

- Solidarnost i podrška ukrajinskom narodu. Ukrajina je neovisna i suverena država. Hrvatska je uz vas!

U objavi su označeni i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i premijer te države Denis Šmihalj.

SANKCIJE PROTIV RUSIJE & DODATNE MJERE POMOĆI UKRAJINI

Nakon nedjeljnog sastanka u Banskim dvorima, PVRH Andrej Plenković ponovio je na konferenciji za medije da „ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu krši sve temelje sigurnosnog poretka u svijetu“:

- Zato Hrvatska, među ostalim, zatvara zračni prostor za ruske aviokompanije, a na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici Vlade predstavit ćemo i ostale restriktivne mjere protiv Rusije, kao i dodatne mjere pomoći Ukrajini. Dio naših odluka odnosi se na obrambenu suradnju s Ukrajinom kao žrtvom agresije. Vjerujemo da će se na razini EU-a ubrzo postići konsenzus o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT.

Invazija na Ukrajinu jako podsjeća na velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Nove sankcije zasigurno nisu posljednja poruka EU-a Rusiji

Prihvat i zbrinjavanje nadgledat će MUP

Prihvatit ćemo razmjerni broj izbjeglica - dodao je hrvatski premijer - Ukrajincima ćemo pomoći temeljem našeg iskustva, velikog i bolnog, iz velikosrpske agresije:

- Proces prihvata i zbrinjavanja nadgledat će MUP. Kapaciteti su spremni, i ne radi se samo o smještaju, nego i o prehrani i zdravstvenoj skrbi. Hrvatska je na pravoj strani povijesti i vrijednosti, na pravoj strani međunarodnog prava i humanosti. Za razliku od naše Vlade, nisu baš svi bili tako razgovijetni, tako jasni…

Slušajući štetočinu Milanovića, pomislio sam da traži sankcije za Ukrajinu!

Strateška važnost LNG terminala

„I još nešto: zahvaljujući LNG terminalu, opskrba plinom u Hrvatskoj nije ugrožena, a ni plin ni struja za kućanstva zasigurno neće poskupjeti sve do kraja sezone grijanja. Ne ovisimo o uvozu plina iz Rusije kao neke druge države članice EU-a“ - zaključio je predsjednik Plenković.

Tko o čemu, Grbinova komesarka o nacionalnim interesima & strateškim projektima. A „kopala“ je da zaustavi LNG terminal!

BOŽINOVIĆ: Imamo odgovor za sve scenarije

PPVRH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je „koordinacija svih nadležnih službi bila poanta održanih sastanaka“:

- Hrvatska je spremna, imamo adekvatne kapacitete. Imamo odgovor za sve scenarije. U slučaju potrebe, već sad možemo primiti unesrećene ljude, no zasad još nema službenog zahtjeva. U RH je već ušlo oko 65 osoba iz Ukrajine, ali su stigle privatnim kanalima i prijateljskim kontaktima te su smještene u privatnim smještajima.

U prihvat će se razmjerno uključiti sve države Europske unije. Na izbjeglički izazov imat ćemo odgovor i samostalno, na razini Hrvatske, i kao članica EU-a - dodao je Božinović.

A A A