Vijesti
11. 3. 2022.

Uz Ukrajinu su sve zemlje članice Europske unije!

PVRH Andrej Plenković s Europskog vijeća: Prihvat izbjeglica? EU će nas sigurno financijski podržati. RH se dobro organizirala - učinit ćemo sve u našoj moći kako bismo im osigurali dostojanstven život. * Poskupljenje energenata? Kazao sam predsjednici Ursuli von der Leyen kako bi EK trebala pomoći i u ovoj krizi. Europa mora biti ta koja će rješavati probleme, najbolje je limitirati cijene. EU ne smije biti ovisna o Rusiji, za energetsku sigurnost ključno je diversificirati pravce opskrbe. * EK će pripremiti mišljenje o zahtjevu Ukrajine za EU članstvo, što je uobičajeni postupak prije davanja statusa kandidata. RH je ponajveći zagovornik europskog puta te prijateljske nam zemlje.

(PHOTO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u četvrtak i petak sudjelovao je u Versaillesu (Francuska) na sastanku premijera i/ili šefova država članica EU-a (European Council), na kojem su bili i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te, drugog dana, čelnici triju EU financijskih institucija - Europske središnje banke (Christine Lagarde), Europske investicijske banke (Werner Hoyer) i Eurogrupe (Paschal Donohoe).

Donosimo ključne naglaske iz izjava Andreja Plenkovića tijekom dvodnevnog summita europskih lidera, koji je sazvao francuski predsjednik Emmanuel Macron na temu ruske agresije na Ukrajinu:

Podrška europskoj perspektivi Ukrajine

U znak snažne podrške Ukrajini usvojili smo na Europskom vijeću deklaraciju o njenom pravu na europski izbor, u kojoj smo ponovili i jasne poruke sankcija protiv Rusije. Deklaracijom smo europskoj perspektivi Ukrajine dali dodatnu političku težinu te izrazili spremnost intenzivirati, produbiti odnose s njom kako bismo joj omogućili da napreduje na svom EU putu.

Hrvatska je ponajveći zagovornik tog puta, o čemu sam s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu u prosincu prošle godine i potpisao Zajedničku izjavu.

Vlada RH čvrsto podupire kandidacijski status Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji!

Europsko vijeće naložilo je Europskoj komisiji da pripremi mišljenje o aplikaciji Ukrajine za članstvo - u skladu s odredbama Ugovora o EU-u. Izrada mišljenja uobičajeni je postupak evaluacije koji prethodi davanju statusa kandidata.

Solidarni s Ukrajincima

Prihvat i zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica? EU će zasigurno pružiti financijsku potporu državama članicama. Već je 2.5 milijuna Ukrajinaca napustilo svoju zemlju, to je dosad najveći izbjeglički val - koji nadilazi čak i migracijsku krizu iz 2015. i 2016. godine

Prijatelji Ukrajinci, dobro došli u Hrvatsku!

Još jednom sam u ime Hrvatske izrazio solidarnost s Ukrajinom te izrazio žaljenje zbog rastućeg broja žrtava u toj prijateljskoj nam zemlji uslijed ruske agresije. Hrvatska je već organizirala prihvat izbjeglica - učinit ćemo sve što je moguće kako bismo im osigurali dostojanstven život.

Zajedničke energetske mjere

Poskupljenje energenata? Poručio sam predsjednici Ursuli von der Leyen kako bi Europska komisija i u toj krizi trebala pomoći. Najbolje je da EU zajednički limitira cijene. Energenti su strateški resurs, isto tako i hrana, ne možemo ih tretirati kao bilo kakav proizvod. Pritom je, kad govorimo o energetskoj sigurnosti, ključno diversificirati pravce opskrbe. Europa ne smije biti ovisna o Rusiji.

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

Moramo se prilagoditi „novom svijetu“ nastalom nakon ruske agresije. Naša će Vlada paketom mjera vrijednim 5 milijardi kuna znatno ublažiti udar na standard hrvatskih građana i na gospodarstvo, ali trebamo i dugoročna, održiva rješenja na razini EU-a. Moramo zajednički djelovati, Europa treba biti ta koja će rješavati probleme.

Vojnu pomoć žrtvi agresije

Komisija, s novih 500 milijuna eura, udvostručit će vojnu pomoć Ukrajini. Razgovarali smo i o jačanju EU obrane i strateškoj autonomiji. S obzirom na okolnosti, izgledno je da će sve zemlje članice izdvajati više za vlastite obrambene sposobnosti. Još jednom se potvrdila ispravnost naših odluka o kupnji francuskih zrakoplova Rafale i američkih oklopnih vozila Bradley.

Sanacija Sberbanka na dobrobit štediša

Još jednom zahvaljujem Jedinstvenom sanacijskom odboru i ostalim financijskim institucijama EU-a na odličnoj suradnji prilikom sanacije hrvatskog Sberbanka, koji je u samo četiri dana preuzela Hrvatska poštanska banka i spasila od likvidacije. Time smo spriječili i bilo kakvu štetu za štediše, i građane i tvrtke, kao i za Hrvatsku agenciju za osiguranje depozita.  

Žurna reakcija Vlade RH: Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbank! Zaštitili smo štediše - naše građane i poduzetnike!

MERZ, CDU & HDZ, EPP, KLIČKO, POROŠENKO, TIMOŠENKO

Uoči sastanka Europskog vijeća, Andrej Plenković je sudjelovao u Parizu na tradicionalnom pripremnom summitu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke obitelji Starog kontinenta. Na summitu, kojem je domaćin bila francuska stranka Les Républicains, videovezom su sudjelovali i čelnici ukrajinskih stranaka koje su dio EPP-a: gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, bivši predsjednik te države Petro Porošenko i bivša premijerka Julija Timošenko.

S predsjednikom Kršćansko-demokratske unije

Prigodom pariškog sastanka na vrhu predsjednik HDZ-a zasebno se sastao se s Friedrichom Merzom, predsjednikom sestrinske nam Kršćansko-demokratske unije (CDU):

- Potvrdili smo izvrsne odnose i suradnju između HDZ-a i CDU-a, kao i između Hrvatske i Njemačke. Razgovarali smo o podršci Ukrajini, provedbi restriktivnih mjera protiv Rusije i važnosti EU jedinstva, ali i o potrebi postizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

A A A