Vijesti
12. 3. 2022.

Za 2 TV emisije na France24: Europa je jedinstvena, brza i učinkovita u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu

PVRH Andrej Plenković u intervjuima za „Ici l’Europe“ (na francuskom jeziku) i „Talking Europe“ (na engleskom): EU će nastaviti usvajati pakete sankcija kako bi Ruska Federacija prestala s brutalnom agresijom. Tolike nevine žrtve, tolike izbjeglice - to je neprihvatljivo u 21. stoljeću. Nastavit ćemo i slati snažne poruke potpore Ukrajini te na svaki mogući način jačati veze i intenzivirati odnose s njom kako bi ubrzala svoj europski put.

Potpuno je jasna, nedvosmislena, politička pozicija Europske unije - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a gostujući u dvjema emisijama TV kanala France24 nakon sastanka Europskog vijeća u Versaillesu:

- Nakon izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, možemo samo ponovno konstatirati da Zapad i službena Moskva žive u dvije različite stvarnosti. Za nju ne postoje ni civilne žrtve, ni Ukrajinci koji su morali napustiti svoje domove, ni brutalna agresija, ni međunarodno pravo.

Uz Ukrajinu su sve zemlje članice Europske unije!

Andrej Plenković je izdvojio tri najteže posljedice ruske invazije na Ukrajinu, koja traje već treći tjedan:

- Prva je tragedija ukrajinskog naroda, s kojim smo solidarni, uz koji stojimo. Druga je izbjeglička kriza bez presedana, pred nama je najveći migrantski val od Drugoga svjetskog rata naovamo, a treća je porast cijena energenata. Potonje je i bilo glavna tema dvodnevnog summita šefova država i vlada EU-a.

Danas smo svi Ukrajinci! Slava Ukrajini! O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe!

Kako smanjiti energetsku ovisnost o Rusiji

Na Europskom vijeću raspravljali smo ne samo o zajedničkim mjerama u cilju ublažavanja poskupljenja, nego i o tome kako smanjiti energetsku ovisnost EU-a o ruskom plinu - dodao je:

- Poručio sam da Europa mora biti ta koja će rješavati probleme! Bilo da se radi o povećanju domaće proizvodnje, bilo o uvozu iz drugih zemalja proizvođača plina poput Norveške, Azerbajdžana, Libije ili Alžira, bilo o brodovima koji dolaze s ukapljenim prirodnim plinom…

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

Vlada RH će paketom mjera vrijednim 5 milijardi kuna znatno ublažiti udar na standard hrvatskih građana, ali trebamo i dugoročna rješenja na razini EU-a - podcrtao je Plenković.

Strateška važnost LNG terminala

U tom je kontekstu predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio na izgradnju LNG terminala koji je Hrvatskoj omogućio alternativni pravac opskrbe plinom:

- Terminal na Krku daje Hrvatskoj strateški oslonac i energetsku sigurnost! Europska unija svoje potrebe za plinom podmiruje s više od 40 posto uvoza iz Rusije, dok je u RH brojka znatno manja - 22 posto.

Nebuloze o „ruskom igraču“ najglasnije iznose oni koji su donedavno, u maniri pravih rusofila, najžešće osporavali našu dosljednu politiku spram Ukrajine

A A A