Vijesti
17. 3. 2022.

Zbog znatno bolje epidemiološke situacije popuštamo zdravstveno-zaštitne mjere

(VIDEO) Andrej Plenković na 108. sjednici Vlade RH: Izdvajam četiri ključna ublažavanja. Prvo, broj osoba koji smije sudjelovati na javnim događajima i okupljanjima povećava se sa 100 na 200. Ako svi imaju covid potvrde - nema nikakvih ograničenja. Drugo, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 02:00 ujutro. Treće, ukidaju se mjere samotestiranja učenika jednom tjedno. I četvrto, ukidaju se mjere samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta. Unatoč popuštanjima, i dalje pozivamo na oprez i odgovorno ponašanje!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Cijepljeno 70.6% odrasle populacije, no virus je i dalje tu

S obzirom na poboljšanje opće epidemiološke situacije, najavio je ublažavanje protuepidemijskih mjera - koje se prvenstveno odnosi na različite oblike okupljanja. Tako se povećava broj osoba na javnim događajima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata te se ukidaju samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta, i samotestiranje djece u školama, osim u iznimkama:

- Na događajima s obaveznim covid potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne. Ublažavaju se i mjere na sportskim natjecanjima, amaterskim kulturno-umjetničkim izvedbama, sajmovima te drugim oblicima gospodarskih i turističkih događaja. Mjere će se popustiti i kod održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa u zatvorenim prostorima, kino projekcija, izložbi, vjerskih obreda i sjednica predstavničkih tijela.

Istaknuo je da smo prešli 70.6 posto odrasle populacije koja je cijepljena barem jednom dozom:

- Vidi se da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu te pogađa dio građana i još uvijek ima najtežih posljedica.

Prihvat izbjeglica dobro funkcionira

Andrej Plenković se potom osvrnuo na agresiju na Ukrajinu, koja traje već treći tjedan. Kazao je da su njene posljedice vidljive u tri temeljne skupine:

- Prva je velika tragedija za ukrajinski narod. Druga je velika izbjeglička kriza, u kojoj je dosad svoje domove napustilo čak tri milijuna ljudi. I treća: golemi rast cijena energenata na globalnoj razini.

Poručio je da sustav prihvata koji je Hrvatska ustrojila kao iskaz solidarnosti s onima koji su morali napustiti svoje domove funkcionira - dobro. Dodao je da je u Hrvatsku ušlo oko 7.200 ukrajinskih izbjeglica.

Prijatelji Ukrajinci, dobro došli u Hrvatsku!

Izdvojio je i velike napore Vlade u cilju ublažavanja posljedica ove krize na hrvatske građane te naglasio da se i na europskoj razini radi na pronalaženju mehanizama koji će dodatno osnažiti te mjere.

Manji PDV na hranu, veća pomoći za socijalno ugrožena kućanstva, subvencioniranje cijena plina i struje, jednokratna naknada umirovljenicima...

Istraga o padu naoružane letjelice

Što se tiče pada bespilotne letjelice u Zagrebu, kazao je da nadležna tijela i dalje proučavaju sve detalje kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Zasad se zna da je riječ o izviđačkom dronu s doletom većim od 1.000 kilometara, koji je sadržavao eksplozivnu napravu:

- Eksplozija se dogodila na nekoliko metara dubine. Po okončanju istrage, svi će se detalji predstaviti javnosti. O tom smo događaju izvijestili sve naše partnere unutar Europske unije i NATO-a te poduzeli kontakte koje smo trebali kako bismo pojasnili ozbiljnost ove situacije.

Istraga je pokazala da je besposadna letjelica bila naoružana - Treba utvrditi kako je i zašto ona došla u Hrvatsku!

Tri moguća scenarija

Dodao je da je u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti dolaska drona u Hrvatsku prilikom boravka u Španjolskoj posjetio Centar za objedinjene zračne operacije NATO-a u Torrejonu.

Plenković: Svi moramo biti budni, dron je mogao pasti na bilo koji drugi glavni grad. Sánchez: To se moglo dogoditi i Madridu, solidarni smo s Hrvatskom!

- Svi su naši partneri shvatili ozbiljnost situacije. Najvažnije je utvrditi s kojom je namjerom, odakle točno i kako je ta letjelica lansirana. Moguća su tri scenarija: jedan da je došlo do pogreške, drugi da je došlo do sabotaže i treći da je postojala namjera. No, u ovom se trenutku još ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću što se točno dogodilo.

Operacija „Plemeniti štit“ & pristupanje OECD-u

Od ostalih tema izdvojio je svoj obilazak francuskog nosača aviona „Charles de Gaulle“ i vježbe koje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo provodi sa saveznicima - francuskim i američkim zrakoplovstvom. NATO avioni, smješteni na tom nosaču, odnedavno motre nebo iznad Rumunjske, Bugarske i BiH:

- Radi se o operaciji „Plemeniti štit“, koja kontinuirano traje. To je vrlo jasna i važna poruka hrvatskoj javnosti da su naši saveznici i partneri uz nas. Sve se to odvija u okviru šireg plana, ali i u okviru nove situacije s kojom smo suočeni.

Preletima Rafalea šaljemo poruku sigurnosti našim građanima, ali i poruku solidarnosti & strateškog partnerstva

Također, izvijestio je da ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravi u Francuskoj, gdje traju strukturirani razgovori o procesu pristupanja Hrvatske OECD-u.

Snižavanje cijena goriva & nova radna mjesta

Što se tiče cijena naftnih derivata, Plenković je kazao da se na dnevnoj bazi prati njihovo kretanje te da se očekuje snižavanje cijene goriva idućeg utorka. U tom je kontekstu dodao da se radi na nalaženju rješenja za autobusne prijevoznike.

Na kraju je naveo primjer tvrtke TŽV „Gredelj“, koja je nakon 10-godišnjeg stečaja potpisala 10-godišnji ugovor, vrijedan dvije milijarde eura, s austrijskim Innofreightom:

- Uz postojećih 400, otvorit će se još čak 600 radnih mjesta. Takvi su primjeri jako dobri. Moramo podržavati sve one koji su u stanju iz poteškoća ponovno stati na noge i sklapati ovako važne poslove izvoznog karaktera, što dovodi do povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

„GREDELJ“: Posao vrijedan dvije milijarde eura osigurat će nova radna mjesta & pridonijeti hrvatskom izvozu!

A A A