Vijesti
18. 3. 2022.

Doprinos Caritasa od iznimne je važnosti, posebno u ovo vrijeme goleme humanitarne i izbjegličke krize uslijed agresije na Ukrajinu!

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić i PVRH Andrej Plenković potpisali Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u RH. „Država će s 15 milijuna kuna godišnje potpomagati redovite aktivnosti Hrvatskog Caritasa. Vlada RH vodi računa o temeljnom kršćanskom načelu solidarnosti, ono prožima naše politike. Ovim ugovorom ujedno učvršćujemo suradnju s Katoličkom Crkvom“ - poručio je tom prigodom hrvatski premijer.

„Ovaj čin predstavlja znatan korak naprijed u reguliranju odnosa između države i Caritasa Katoličke crkve“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što je potpisao Ugovor sa zadarskim nadbiskupom i predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem:

- Hrvatska država i Vlada vode računa o temeljnom kršćanskome načelu solidarnosti, ono prožima naše politike.

Zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Katoličke Crkve i Banskih dvora

Izrazio je zadovoljstvo što se ovim ugovorom ujedno dodatno unaprjeđuju odnosi s Katoličkom Crkvom i osnažuje međusobna suradnja.

15 milijuna kuna godišnje

Predsjednik Plenković izvijestio je da će Hrvatska temeljem ovog ugovora godišnje sudjelovati s 15 milijuna kuna financijskog doprinosa te na taj način potpomagati redovite aktivnosti Caritasa:

- Posebno je to važno u ovo vrijeme goleme humanitarne i izbjegličke krize uslijed ruske agresije na Ukrajinu. Zato je potrebno da svoj doprinos daju i država i jedinice lokalne i područne samouprave, kao i svi dobri ljudi koji žele pomoći Ukrajincima, uglavnom ženama i djeci, koji su morali napustiti svoje domove i potražiti sigurnost u drugim europskim zemljama.

Prijatelji Ukrajinci, dobro došli u Hrvatsku!

„I SITNO JE BITNO“

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je hvalevrijednu humanitarnu akciju "I sitno je bitno - pomoć izbjeglicama iz Ukrajine". Preko donacijskog telefona 060-9010 ili izravnim uplatama hrvatskih građana dosad je prikupljeno oko 3 milijuna kuna novčane pomoći.

Hrvatska je na strani napadnute, demokratske & suverene Ukrajine - Na strani pravde, ljudskih vrijednosti & slobode!

A A A