Vijesti
4. 4. 2022.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije

PVRH Andrej Plenković: „Čestitam g. Žigmanovu na uspjehu na općim izborima u Srbiji. Za naše je sunarodnjake od iznimne važnosti to što su dobili zastupnika! Nastavit ćemo intenzivno surađivati s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice te politički i materijalno podupirati Hrvate u Srbiji kako bi očuvali svoj nacionalni identitet i bogatu kulturnu tradiciju i baštinu“. MVEP Gordan Grlić Radman: Hrvatska će i dalje inzistirati na implementaciji Međudržavnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina, potpisanog 2005. godine, na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti.

Tomislav Žigmanov izabran je u Narodnu skupštinu Srbije kao prvi na zajedničkoj listi predstavnika nacionalnih manjina „Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani“.

Predsjednik Plenković čestitao Tomislavu Žigmanovu na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

Potpora & poziv Vlade RH

Za tu je listu Vlada RH i pozvala - priopćenjem Ministarstva vanjskih i europskih poslova - da glasuju svi pripadnici hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji:

- Lista na kojoj je istaknut kandidat DSHV-a Tomislav Žigmanov dobila je potporu hrvatskih legitimnih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji, ali i većine društvenih institucija koje okupljaju Hrvate iz te države. Kroz ostvarenje parlamentarnog statusa osigurala bi se uključenost Hrvata u političke procese koji ih se izravno dotiču, kao što su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, jačanje i financiranje hrvatskih manjinskih institucija te povrata oduzete im imovine.

Priopćenje MVEP-a povodom općih izbora u Republici Srbiji

Grlić Radman: Reciprocitet u zaštiti manjina

Čestitajući Žigmanovu na ulasku u srbijanski parlament, MVEP Gordan Grlić Radman istaknuo je da će RH i dalje ne samo podupirati Hrvate u toj zemlji, nego i inzistirati na implementaciji svih odredbi iz Međudržavnog sporazuma Hrvatske i Srbije o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina, potpisanog 2005. godine:

- Unatoč osvojenom mandatu DSHV-a, ovo su bili još jedni izbori na kojima Srbija nije ispunila odredbe tog sporazuma. Vlada RH nastavit će inzistirati na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti. Podsjećamo da je vladavina prava temelj procesa pristupanja država kandidatkinja u EU.

Naša Vlada povećava ulaganja u projekte važne za položaj i zaštitu identiteta Hrvata u Srbiji!

Bušić, Milas, Anušić, Dekanić

Uoči općih izbora u Srbiji, legitimnim predstavnicima Hrvata u toj državi podršku su došli, među ostalim, pružiti i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić.

U znak podrške našim sunarodnjacima u Vojvodini, s Tomislavom Žigmanovim sastali su se prije izbora i osječko-baranjski župan Ivan Anušić …

… te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić posjetio hrvatsku zajednicu

Hrvatska kuća u Subotici

Dodajmo da se od šest projekata koje je nedavno naša Vlada proglasila od strateškog značaja za Hrvate izvan RH (i za koje je osigurala iznos od 9.5 milijuna kuna), dva odnose na programe Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji: „Izgradnja Hrvatske kuće u Subotici“ i „Institucionalno osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji“.

Prvi spomenik koji je u 3 desetljeća postavljen jednom Hrvatu u Republici Srbiji & izgradnja „Hrvatske kuće“ u Subotici!

A A A