Vijesti
5. 4. 2022.

Snažna podrška Ukrajini i oštra osuda stravičnog ratnog zločina u Buči! Milanovića morate pitati zašto smo u „raskoraku“

(VIDEO & PHOTO) Andrej Plenković nakon sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a: Zašto Milanović tvrdi da „ne zna ništa o masakru u Buči“, da u Ukrajini „nema zvjerstava“? To nije pitanje za mene, nego za one koji ne vide dobro stvari koje su svakome jasne. Gotovo svi svjetski i europski čelnici osudili su taj strahoviti zločin - žao mi je što on ne dijeli taj naš zajednički stav. Mi smo u potpori Ukrajini bili i ostali konzistentni, nismo mijenjali stav. Zašto se još nije sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost? I to morate njega pitati, još 24. veljače poslao sam mu pismo s prijedlogom da čim prije održimo sjednicu. Očito to njemu nije toliko važno.

Nakon redovite sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i zastupničkih klubova HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Sućut obitelji i suborcima Đure Dečaka

Izrazili smo sućut obitelji, prijateljima i suborcima Đure Dečaka, generala Hrvatske vojske, bivšeg virovitičko-podravskog župana i saborskog zastupnika, člana HDZ-a od najranijih dana, čovjeka koji je godinama vodio i Hrvatski lovački savez. Na njegovom posljednjem ispraćaju bili su zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i prvi čovjek HVIDRA-e Josip Đakić.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti generala Đure Dečaka - generala pobjedničke Hrvatske vojske

Zahvala Karlovcu na gostoprimstvu

Zahvalili smo predsjednici Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije Nadi Murganić i njezinim suradnicima na gostoprimstvu prošlog tjedna u Karlovcu, gdje smo nakon dugo vremena održali fizički sastanak nacionalnog vodstva naše stranke.

Dobio sam mandat od svih tijela HDZ-a & vladajuće koalicije za rekonstrukciju Vlade RH & nastavak gospodarskog rasta!

Zvjerska smaknuća ukrajinskih civila

Razgovarali smo i o nastavku i posljedicama brutalne ruske agresije na Ukrajine te najoštrije osudili ratni zločin u mjestu Buči, u kijevskoj oblasti, gdje su ukrajinski civili zvjerski smaknuti. Još jednom izražavamo solidarnost s Ukrajinom.

Andrej Plenković u video poruci na koncertnom maratonu za spas Ukrajine: Hrvatska je uz vas!

Pitajte Milanovića

Pitate me zašto Zoran Milanović govori da „ne zna ništa o masakru u Buči“, zašto je ustvrdio da u Ukrajini „nema zvjerstava“, zašto smo u "raskoraku"? To nije pitanje za mene, nego za one koji ne vide dobro stvari koje su svakome jasne. I sami znate da su gotovo svi svjetski i europski čelnici osudili taj strahoviti zločin - žao mi je što Milanović ne dijeli taj naš zajednički stav.

Prokremljanske izjave? Na svoju žalost, Milanović nije nadležan za to tko će, kada i kako letjeti u hrvatskom zračnom prostoru

Zašto se još nije sastalo Vijeće za nacionalnu sigurnost? I to morate pitati Milanovića, još 24. veljače poslao sam mu pismo s prijedlogom da čim prije održimo sjednicu. Ne znam, očito to njemu nije toliko važno.

Prikupljanje dokaza o ratnim zločinima

Procesuiranje ruskih dužnosnika na međunarodnom sudu? Naša Vlada podržava sve napore međunarodne zajednice koja prikuplja dokaze o ratnim zločinima. Mi smo u potpori Ukrajini bili i ostali konzistentni, pomagali smo joj diplomatski, ekonomski, tehnički, vojno, nismo mijenjali stav.

Za „El País“: Hrvatska je i sama bila žrtva agresije, stoga najbolje razumijemo patnje ukrajinskog naroda!

Neovisni o ruskom plinu

I još nešto: Hrvatska zasigurno neće plaćati ruske energente u rubljima, to je pitanje principa.

Strateško partnerstvo sa SAD-om

Izvijestio sam kolegice i kolege o svom današnjem sastanku s predstavnicima američke administracije, na kojem sam iznova upozorio na važnost postizanja dogovora o pravednoj izbornoj reformi u BIH. O tome ću i sutra, na tragu svojih dosadašnjih aktivnosti, voditi dijalog s dužnosnicima BiH na otvorenju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Potvrđujemo i intenziviramo partnerstvo Hrvatske i SAD-a & nastavljamo borbu za Hrvate u BiH!

Hrvati ponovno u Narodnoj skupštini Srbije

Čestitam mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na uvjerljivoj pobjedi i četvrtom mandatu koji su mu povjerili građani, kao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci koja je ponovno dobila potporu da formira parlamentarnu većinu, a time i srbijansku vladu.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije

Iznimno nam je drago što je u Narodnu skupštinu izabran i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. To je velika i važna činjenica, to je jako dobro za promicanje i zaštitu interesa Hrvata u Srbiji. Dali smo mu snažnu potporu i g. Žigmanovu i Hrvatskom nacionalnom vijeću, na čelu s gđom Jasnom Vojnić, nastavit ćemo zajednički raditi na unaprjeđenju položaja Hrvata u toj državi.

Puljak kao dijete u pijesku

Ivica Puljak? Hoću, neću, podnio sam ostavku, nisam (još) podnio. Sve to djeluje kao dječja igra u pijesku… Kad se odluči je li ili nije, komentirat ćemo i ostalo.

Lažljivac, lažac, Grmoja

Nikola Grmoja? Pošaljite ga na poligraf. Ne vidim neku svijetlu budućnost takvih lažljivaca u politici. Nije to prvi put da laže u eter. Mario Kapulica govori istinu - podvrgnuo se poligrafskom testiranju koje je provedeno prema svim pravilima.

Sve u svoje vrijeme

Rekonstrukcija? Kada odlučim, kada stvar bude zrela, sve ćete saznati. Time ću se više baviti u danima koji slijede.

Pula, Zagreb, Split… Oporbi se sve raspada, stoga i izmišlja „neslogu“ u HDZ-u. Jedinstveni smo u potpori predsjedniku Plenkoviću i našoj Vladi!

Letjelica? Izvjesno je da je bila naoružana, da se u njoj nalazila bomba, da je došlo do eksplozije. Nema novih vijesti. DORH, koji vodi cijeli proces, iznijet će detalje nakon što se dovrši istraga.

A A A