Vijesti
19. 4. 2022.

Neprihvatljivo je da jedan konstitutivni narod nadglasava drugi te mu nameće političke predstavnike!

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. „Važno je nastaviti pregovore i osigurati izmjene Izbornog zakona u cilju ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. Izostanak političkog dogovora o izbornoj reformi bio bi štetan za funkcioniranje te reformski i europski put zemlje“.

Andrej Plenković i Dragan Čović na sastanku su se osvrnuli na aktualno stanje u Bosni i Hercegovini. Razgovarali su o zastoju reforme izbornog zakonodavstva BiH te navedenoj problematici na europskoj i globalnoj razini - u svjetlu zaštite stabilnosti, mira i razvoja BiH. 

Za stabilnost i funkcionalnost BiH potrebna je reforma izbornog zakonodavstva. Temelji za navedenu reformu postavljani su na tragu dokumenata Europske unije, a pogotovo nedavno usvojenog Strateškog kompasa EU-a.

Na zahtjev naše Vlade, u „Strateškom kompasu“ izričito se navodi konstitutivnost triju naroda u BiH!

Opstruiranje ozbiljno narušava odnose između naroda

Čović je naglasio da put Bosne i Hercegovine ovisi o prijeko potrebnoj izbornoj reformi:

- Opstruiranje i odugovlačenje ozbiljno narušava odnose između naroda, ali i usporava put BiH prema Europskoj uniji. Ključni segmenti Izbornog zakona koji omogućavaju legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda moraju biti ugrađeni u konačno rješenje, poštujući Ustav BiH.

Potrebno je što prije nastaviti pregovore o pravednoj Izbornoj reformi u BiH

Plenković je, još jednom, pozvao političkih aktera u BiH na nastavak pregovora:

- Reforma Izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, temeljene na provedbi presuda domaćih i stranih sudova, trebaju se žurno dogovoriti. Neprihvatljiv je nastavak postojeće prakse prema kojoj brojniji konstitutivni narod (Bošnjaci) u Federaciji BiH nadglasava malobrojniji konstitutivni narod (Hrvate) te mu bira predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH.

Nastavak pregovora & konstruktivna pomoć Hrvatske

U svjetlu razvoja pozitivnih odnosa predsjednik Vlade RH i HDZ-a je poručio, na kraju, da Hrvatska želi konstruktivno pomoći u postizanju dogovora:

- Dogovora koji će osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH, državi s kojom Hrvatska želi graditi dobrosusjedske odnose te intenzivirati gospodarsku suradnju.

SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka. Kao prijatelji, želimo da BiH dobro funkcionira & da su svi narodi legitimno zastupljeni

A A A