Vijesti
7. 5. 2022.

Rusija je uvelike podcijenila hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda, ali i snagu europskog zajedništva

Iz Salzburga. PVRH Plenković na Globalnom europskom seminaru o izazovima s kojima je Europa suočena uslijed ruske agresije na Ukrajinu: „Kremlj je mislio da će nas oslabiti, razjediniti, no stali smo čvrsto uz Kijev i europske vrijednosti. EU je i u pandemiji, s golemim paketom pomoći, pokazala svoju svrhu i misiju“. Hrvatski premijer pritom se sastao s trojicom povjerenika Europske komisije - Šefčovićem, Hahnom i Gentilonijem. Teme: ulazak RH u Schengen i eurozonu, ali i Hrvati u BiH; sankcije protiv Rusije i smanjenje energetske ovisnosti EU-a. „RH je zahvaljujući LNG terminalu u boljoj poziciji od gotovo svih država članica“.

U nesigurnom i nepredvidivom globalnom kontekstu, EU pokazuje da je unija prava i vrijednosti, u kojoj države članice na velike probleme nalaze zajedničke i snažne odgovore - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Salzburgu na radnoj večeri u prigodi međunarodne konferencije „Global Europe Seminar: Uncertain Future?!“, na koju je došao na poziv Europske komisije.

Uz Plenkovića je bio i ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović.

S trojicom europskih povjerenika

Hrvatski premijer tom se prigodom sastao se s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošom Šefčovićem te s još dvojicom europskih povjerenika - za proračun i administraciju Johannesom Hahnom te za gospodarstvo Paolom Gentilonijem.

Donosimo, objedinjeno, ključne poruke iz njegovog obraćanja na radnoj večeri i izjave za medije nakon sastanaka s trojicom europskih povjerenika:

Uvođenje eura kao službene valute

Prema svim analizama, Hrvatska dobro napreduje na putu prema Schengenu i europodručju. Očekujemo da Europsko vijeće tijekom lipnja ili najkasnije sredinom srpnja donese finalne odluke o našem članstvu u eurozoni.

Hrvatska spremna za euro!

Europska unija iz kriza izlazi jača i čvršća

Europska unija iz kriza izlazi jača i čvršća, a države se bolje povezuju. To je činjenica. Još u COVID krizi iskazali smo solidarnost i veliku međusobnu podršku - zajedničkim naporima osigurali smo cjepiva te donijeli golemi financijski instrument „EU iduće generacije“. EU je pokazala svoju svrhu i misiju.

Iako je Rusija mislila da će se nas uspjeti oslabiti, razjediniti, i u recentnoj krizi stali smo čvrsto uz Ukrajinu i zajedničke europske vrijednosti.

Milanovićevi su stavovi nesumnjivo proruski. Na njega se u međunarodnoj zajednici gleda s velikim čuđenjem, a u zadnje vrijeme i s podsmijehom

Kako i kaže stara izreka - svaka kriza ujedno je i šansa. U nesigurnom i nepredvidivom globalnom kontekstu, EU pokazuje da je unija prava i vrijednosti, u kojoj države članice na velike probleme nalaze zajedničke i snažne odgovore

Podrška sankcijama - uz tranzicijski period

Hrvatska podupire 6. paket sankcija EU-a protiv Rusije, koji uključuje i postupnu zabranu uvoza nafte, ali vodi računa o nijansama kako bi cijeli naš energetski sustav kvalitetno funkcionirao. Situacija svugdje nije ista, razumljivo je da pojedine članice koje su ovisnije o ruskim energentima, poput Mađarske i Slovačke, traže privremeno izuzeće od provedbe restriktivnih mjera.

Potrebno je uzeti u obzir posebne okolnosti svake zemlje, uz tranzicijski period u kojem će stvoriti alternativne dobavne pravce i mreže.

Što se tiče plina, Hrvatska je zahvaljujući LNG terminalu na Krku u boljoj poziciji od gotovo svih država EU-a. O tome je nedavno u Bruxellesu, na svom prvom Vijeću EU-a za energetiku, govorio i naš ministar Davor Filipović.

Heroizam ukrajinskih branitelja

Rusija je uvelike podcijenila Ukrajinu, hrabrost i odlučnost njenih ljudi, heroizam ukrajinskih branitelja. Ukrajini treba pomoći na svim poljima, Hrvatska podupire njene ambicije da dobije posebni status u EU-u.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

Ravnopravnost Hrvata - preduvjet funkcionalnosti BiH

Za Hrvatsku je pitanje Hrvata u BiH od vitalne važnosti. Velika je šteta da nije postignut politički dogovor o izmjeni izbornog zakona - unatoč posredovanju administracije SAD-a i EU-a. Neprihvatljivo je da jedan konstitutivni narod nameće drugome političke predstavnike.

Potrebno je obnoviti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata jer bez toga BiH neće moći dobro funkcionirati, a time ni napredovati na europskom putu.

A A A