Vijesti
22. 5. 2022.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Dragan Čović: Zahvaljujem hrvatskom premijeru, na njegovu su inicijativu u Sarajevu održani ovi važni razgovori s Charlesom Michelom. Sve strane su spremne učiniti iskorak. Gordan Grlić Radman: Prvi čovjek najvišeg tijela EU-a prvi je put posjetio BiH i odradio dobar posao. Dogovoreno je da u lipnju Bošnjaci i Hrvati usuglase dokument o ubrzanju EU puta zemlje i riješe prijepore o provedbi jesenskih izbora. Tko želi ući u EU, mora provesti reforme, a ona izborna jedan je od zadanih uvjeta. Milanović? Doista mu nije lako, a ponekad nije ni dobro. Krotko pismo glavnom tajniku NATO-a kopernikanski je obrat. Ni riječi o 'vetu', čime demantira samog sebe i potvrđuje koliko je bila nepotrebna sva njegova halabuka.

Nakon posjeta predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Sarajevu i uspješnih razgovora koje je održao s čelnim ljudima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, izjavu za medije dao je šef hrvatske diplomacije (i predsjednik Odbora za vanjske i europske poslove HDZ-a) dr. sc. Gordan Grlić Radman.

Donosimo ključne poruke:

Izdajnička politika SDP-ova premijera

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. Nitko se zapravo prije nije bavio BiH, nitko nije razumio kompleksni sustav i multinacionalnu narav BiH. Prijašnje hrvatske vlade nisu osvješćivale teški položaj hrvatskog naroda u BiH i nepravdu koja mu se nanosi, a najmanje je to činila ona SDP-ova, Milanovićeva.

Dok RH ima najveći broj zaposlenih u povijesti & uz pomoć EU-a postaje strateška zemlja za opskrbu energentima, Milanović nas želi sukobiti sa zapadnim saveznicima!

Michelov posjet - povijesni čin

Prvi čovjek najvišeg političkog tijela EU-a prvi je put posjetio BiH. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel došao je u Sarajevo isključivo zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću. I odradio je dobar posao. Posjet možemo nazvati povijesnim činom.

Potreban je dodatni angažman EU-a kako bi se postigao konsenzus o izmjenama izbornog zakona u BiH

Dogovoreno je da do iduće sjednice Europskog vijeća u lipnju predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda usuglase dokument o ubrzanju europskog puta zemlje te riješe prijepore o provedbi jesenskih izbora. To je ta „mapa EU puta BiH“.

Tko želi ući u EU, mora provesti reforme, a jedan od zadanih uvjeta jest i izborna reforma. Sad je pak najvažnije to da se do općih izbora u BiH, a ne nakon njih, dogovori način popune Doma naroda Federacije BiH, tj. raspodjela mandata.

Izborna reforma - ključ euroatlantskog puta BiH

Nije normalno da Hrvati ne mogu birati svoje legitimne predstavnike - i zato su BiH potrebne promjene. Ovako su Hrvati žrtve postojećeg izbornog zakona, a disfunkcionalna BiH ne može ući u EU i NATO. Na tom će putu upravo izborna reforma biti ključna. No ne može Hrvatska izmijeniti izborni zakon. To jedino mogu parlamentarne stranke u BiH. Hrvatska može tu priču gurati, kao što i čini - preko institucija EU-a.

Do ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH nećemo doći Milanovićevim egzibicionizmom & njegovim proruskim cirkusom

Krotki Milanović demantirao samog sebe

Milanović? Krotko pismo glavnom tajniku NATO-a kopernikanski je obrat u njegovoj retorici. Ni riječi o 'vetu' ili 'blokadi', čime demantira samog sebe i potvrđuje koliko je bila nepotrebna sva njegova halabuka o tobožnjim 'izdajnicima', koliko je bilo nepotrebno vrijeđanje Finske i Švedske. Time je u stvari išao na ruku Putinovu režimu.

Kako možeš pomoći svom narodu ako sve okrećeš protiv sebe?

Mrzi svakog tko ne plješće njegovim proruskim stavovima

Milanoviću doista nije lako, a ponekad možda nije ni dobro. Svake večeri liježe i svakog se jutra budi u mislima na Vladu RH, na HDZ, na svakog tko ne plješće njegovom prostačkom, uličnom vokabularu, proruskim stavovima, uvredama.

Milanović bi volio vladati po načelu - država, to sam ja! Ukinuo bi svaku instituciju s čijom se odlukom ne slaže, a hapsio svakog tko mu se ne divi!

Umjesto da brine o skladnom funkcioniranju države te bude uzor uljuđenog ponašanja i kulturnog ophođenja, on svojim djelovanjem dijeli hrvatski narod i ruši ustavnopravni poredak RH. Srozao je dignitet institucije predsjednika RH.

ČOVIĆ: Bojkot izbora nema smisla. Sad je ključno definirati način izbora Doma naroda

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragan Čović zahvalio je premijeru Plenkoviću:

- Na njegovu su inicijativu, njegovom zaslugom, i održani ovi važni razgovori. Sve su strane istaknule da su spremne učiniti iskorak. BiH ima problem s izbornim zakonom već 20 godina. Teško da se izborna reforma može i dogovoriti i provesti u ovih nekoliko mjeseci - kada to nije učinjeno u zadnje dvije godine. No sada nam je ključno da definiramo odredbe o izboru izaslanika u Dom naroda koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage.

„To će se svakako morati riješiti, moramo znati kako će se implementirati izborni rezultati. Time će se znatno stabilizirati politička situacija u BiH. Bojkot izbora nema smisla, BiH je naša domovina, od nje Hrvati neće odustati!“ - zaključio je.

A A A