Vijesti
2. 6. 2022.

Iz Berlina: Njemačka snažno podupire ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje! Ta oba strateška cilja želimo ostvariti - istodobno!

PVRH Andrej Plenković u prvom službenom posjetu njemačkom saveznom kancelaru Olafu Scholzu: „Prijateljske smo zemlje. Zajedno smo u osudi agresije na Ukrajinu, ali i u pohvali odlučnosti i brzine EU-a u donošenju sankcija protiv Kremlja. U novim geopolitičkim okolnostima, RH će iskoristiti priliku da postane ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom i plinom - povećat ćemo kapacitete LNG terminala te svojih plinovoda i naftovoda! Tako ćemo susjedima, ali i šire, omogućiti novi pravac opskrbe i energetsku sigurnost. Razgovarali smo i o legitimnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u BiH - kako je to i predviđeno Daytonom“.

Nakon za Hrvatsku vrlo uspješnog Kongresa EPP-a u Rotterdamu i odluke Europske komisije o ulasku Hrvatske u europodručje, u njemačkome glavnom gradu održan je prvi službeni sastanak saveznog kancelara Olafa Scholza i predsjednika Vlade RH i HDZ-a.

Europska komisija odobrila Hrvatskoj pristupanje eurozoni! Naša Vlada ostvaruje jedan od strateških ciljeva!

Kancelar Scholz poručio je da Njemačka u potpunosti podržava nastojanja Hrvatske da početkom sljedeće godine uđe i u šengenski prostor i u eurozonu.

Dvije prijateljske zemlje …

Premijer Andrej Plenković zahvalio je njemačkom kolegi na pozivu da se sastanu u Berlinu, istaknuvši da Hrvatska i Njemačka njeguju bliske odnose:

- U Njemačkoj živi oko pola milijuna Hrvata, a gotovo tri milijuna njemačkih turista dolazi u Hrvatsku. Prema najavama, ove bi ljetne sezone brojka mogla biti čak i veća. Vrijedi istaknuti i da pokrajine Bavarska i Baden-Württemberg već desetljećima, kroz bilateralne komisije, imaju posebne okvire suradnje s Hrvatskom.

S bavarskim premijerom Markusom Söderom: Povezuje nas puno više od dobrih odnosa - prijateljstvo!

… zajedno za prijateljsku Ukrajinu

Naglasio je visoki stupanj suglasja između Njemačke i Hrvatske o nizu globalnih, europskih i regionalnih pitanja:

- Zajedno smo u osudi ruske agresije na Ukrajinu, ali i u pohvali odlučnosti i brzine EU-a u donošenju sankcija protiv Kremlja. Solidarni smo s ukrajinskim narodom - nastavljamo s pružanjem pomoći, i političke i humanitarne i financijske i vojno-tehničke.

Na korak do eura & Schengena

Govoreći o pozitivnoj ocjeni Europske komisije i Europske središnje banke o spremnosti Hrvatske da pristupi europodručju, Plenković je istaknuo da ćemo time ispuniti jedan od dva strateška cilja dublje integracije u Europskoj uniji:

- Drugi je cilj šengenski prostor, za koji smo također ispunili sve kriterije. Očekujemo da sljedećih dana i ta odluka dođe na dnevni red Europske komisije. Oba strateška cilja želimo ostvariti  istodobno, 1. siječnja 2023. godine! Još jednom zahvaljujem Njemačkoj na kontinuiranoj, konzistentnoj podršci!

Hrvatska ostvaruje dva strateška cilja dublje integracije - ulazak u europodručje i Schengen!

Stabilnost BiH & JI Europe

Dvojica premijera razgovarala su i o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na BiH. Plenković:

- Hrvatska želi da se pravednom izbornom reformom omogući legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH - kako je to i predviđeno Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Uloga RH u energetskoj neovisnosti srednje Europe

Plenković je kazao kako bi Hrvatska trebala odigrati posebnu ulogu u ostvarenju energetske neovisnosti zemalja poput Mađarske, Slovačke, Slovenije i BiH:

- U novim geopolitičkim i geogospodarskim okolnostima, RH će iskoristiti priliku da postane ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom i plinom - povećat ćemo kapacitete LNG terminala te svojih plinovoda i naftovoda! Tako ćemo susjedima, ali i šire, omogućiti novi pravac opskrbe i energetsku sigurnost.

Priliku koja joj se nudi Hrvatska neće propustiti! Postat ćemo ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom & plinom!

Kancelar Scholz podržao je taj hrvatski plan, istaknuvši kako bi proširenje kapaciteta bio važan signal za zemlje u regiji kada je u pitanju neovisnost o ruskim energentima.

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

Još čvršći i još snažniji odnosi

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a, na kraju zajedničke konferencije za medije, razgovore je ocijenio vrlo konstruktivnima i korisnima, izdvojivši i osobni doprinos kancelara Scholza da odnosi dviju zemalja budu još čvršći i snažniji te da gospodarska razmjena i ulaganja između Hrvatske i Njemačke budu još intenzivnija.

Andrej Plenković završio je radni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj susretom s predstavnicima hrvatskih iseljenika u zgradi Veleposlanstva RH u Berlinu.

A A A