Vijesti
21. 6. 2022.

Rekordna zaposlenost! A ako se nastavi dosadašnji sjajni trend, i turistička godina mogla bi biti - povijesna!

(VIDEO) Andrej Plenković na 127. sjednici Vlade RH: „Hrvatska ima 1.592.190 zaposlenih! Ili 1.2% više nego u travnju. Podsjećam one 'zaboravne' da je u listopadu 2016. godine, kada je započeo naš mandat, bilo samo 1.184.000 zaposlenih. Radi se o rastu od 408.000 radnih mjesta. Mogu objaviti i da je RH od početka 2022. ostvarila 4.7 milijuna turističkih dolazaka, ili 146% više nego u istom razdoblju lani, te 18.7 milijuna noćenja - ili 141% više. Mogli bismo premašiti dosad najbolju 2019. godinu“. Na sjednici su donijete mjere pomoći građevinskom sektoru, a stanovnicima potresom pogođenih područja produžen je otpis potraživanja za struju, grijanje i RTV pristojbu. Produžene su i mjere besplatnog prijevoza vlakom i korištenja autoceste A11 bez plaćanja cestarine.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a komentirao je, po običaju, aktualne teme.

Zamrzavanje cijena goriva

Na početku uvodnog govora, Andrej Plenković izdvojio je jučerašnju telefonsku sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka o zamrzavanju cijena goriva - 13.50 kuna za benzin, 13.08 za dizel i 9.45 za plavi dizel:

- Mjera se odnosi na sve benzinske postaje osim onih na autocestama, tj. na njih 94%. Na taj smo način dobro izbalansirali zaštitu standarda naših građana i činjenicu da ulazimo u turističku sezonu. Pratimo stanje i po potrebi ćemo ponovno reagirati.

Limitiranje maloprodajnih cijena goriva. Dizel ne smije koštati više od 13.08, a benzin više od 13.50 kuna po litri!

Pomoć građevinarima & Banovini

Najavio je i da će Vlada danas donijeti mjere pomoći građevinskom sektoru uslijed poskupljenja materijala:

- Među ostalim, javni naručitelji snosit će razliku u slučaju povećanja cijene radova od 10% naviše.

Jamčim da ćemo znatno ubrzati obnovu, da ćemo do kraja ljeta otvoriti više stotina gradilišta!

Također, do kraja 2022. stanovnicima na potresom pogođenim područjima produžuje se otpis potraživanja za električnu i toplinsku energiju i RTV pristojbu:

- Podjednako tako, za njih produžujemo mjere korištenja autoceste A11 bez plaćanja cestarine i besplatnog prijevoza vlakom.

Imamo rekordnu zaposlenost

Premijer Plenković potom je izvijestio o rekordnom broju zaposlenih u Hrvatskoj - 1.592.190!

- Vrijedi podsjetiti one 'zaboravne' da je u listopadu 2016. godine, kada je započeo mandat naše Vlade, bilo samo 1.184.000 zaposlenih. Dakle, radi se o porastu od 408.000 radnih mjesta!

I u 6. godini mandata, i u 4. desetljeću postojanja, i dalje smo najsnažnija i najveća politička snaga u zemlji - čime se malo koja stranka u Europi može pohvaliti!

Očekujemo novi turistički rekord

Na prvi dan ljeta izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim turističkim rezultatima:

- Hrvatska je od početka 2022. ostvarila 4.7 milijuna turističkih dolazaka, ili čak 146% više nego u istom razdoblju lani, te 18.7 milijuna noćenja - ili 141% više! Ponovit ću: ako se nastavi ovaj sjajni trend, mogli bismo premašiti povijesnu, dosad turistički najbolju 2019. godinu!

Inicijativa triju mora

Od ostalih tema izdvojio je jučerašnji sastanak na vrhu i Poslovni forum Inicijative triju mora u Rigi, naglasivši da je Hrvatska jedna od zemalja inicijatora tog formata:

- Surađujemo s 12 članica Europske unije iz Srednje i Istočne Europi, uz potporu SAD-a i Njemačke. Gledamo kako unaprijediti suradnju u području energetske infrastrukture, digitalizacije i bolje prometne povezanosti.

Povećat ćemo kapacitete LNG terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubnih metara plina - Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju Europu

Još jedna pozitivna preporuka za euro

Prošlog tjedna u Luxembourgu je pak održan sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove EU-a, na kojem su europski ministri dali pozitivnu preporuku za uvođenje eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine - podsjetio je Plenković:

- Došli smo nadomak ostvarenja strateškog cilja, jedne od dviju dubljih integracija u Europsku uniju. To je plod višegodišnjih napora Vlade, svih resora i HNB-a, a preduvjet broj jedan da ispunimo zahtjevne kriterije bilo je uspješno i odgovorno upravljanje javnim financijama.

Ministri financija država članica EU-a prihvatili preporuku o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura od 1. siječnja 2023.

Otvorenje tvornice u Jakovlju

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na prošlotjedno otvorenje tvornice dijelova za zrakoplove u Jakovlju, u kojoj je, za sada, već 170 zaposlenih, a do 2025. broj radnih mjesta porast će na oko 700:

- Ta je greenfield investicija pokazala da je Hrvatska privlačna destinacija za strane ulagače.

A A A