Vijesti
27. 8. 2022.

Nijedna Vlada kao ova naša, HDZ-ova, nije toliko ulagala u Primorsko-goransku županiju & Istru!

Iz Rijeke. Potpisivanje ugovora o izgradnji dva nova sustava odvodnje, vrijedna više od 447 milijuna kuna. PVRH Andrej Plenković: Modernizacija Aglomeracije Rijeka, koja obuhvaća i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, jedno je od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u RH. Ukupna investicija u taj megaprojekt iznosi više od dvije milijarde kuna, što sa 71.33% novca sufinancira EU. Koristeći i europska i nacionalna sredstva, naša Vlada želi pridonijeti poboljšanju života građana u svim krajevima Hrvatske, neovisno o tome tko je u pojedinim lokalnim sredinama na vlasti.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je u Rijeci na potpisivanju ugovora o izgradnji dva nova sustava odvodnje, vrijedna više od 447 447 milijuna kuna (bez PDV-a), u okviru Projekta „Poboljšanje vodne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“.

Istaknuo je da se u mandatu njegove dvije Vlade u Primorsko-goransku županiju uložilo jako puno sredstava, što je vidljivo pri svakom posjetu.

Spasili 3. maj, gradimo novi KBC …

Naša generalna ocjena svih projekata, investicija i potpora PGŽ-u izrazito je dobra - naglasio je Plenković, pa naveo veliku investiciju u Bolnicu za majku i dijete KBC-a Rijeka, koja je jedno od najvećih strateških ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj proteklih godina:

- Koristeći i europska i nacionalna sredstva, naša Vlada želi pridonijeti poboljšanju života građana u svim krajevima Hrvatske, neovisno o tome tko je u pojedinim lokalnim sredinama na vlasti. Tako smo i na sastancima s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Marko Filipovićem najavili da ćemo za nekoliko mjeseci završiti i u potpunosti opremiti novu zgradu KBC Rijeka.

Obnova proizvodnje i očuvanje radnih mjesta u 3. maju & početak gradnje Nove bolnice u Rijeci!

Ova je Vlada omogućila i revitalizaciju brodogradilišta 3. maj - dodao je hrvatski premijer:

- Vlada je 2019. donijela stratešku odluku da se 3. maju i njegovim radnicima pruži prilika. Zahvaljujući našim odlukama, jamstvima i kreditima, pravodobno su dovršena sva tri broda koja su bila na navozima.

… dovršavamo Tunel Učku

Potom je komentirao i tijek radova na probijanju druge cijevi Tunelu Učka i na drugoj traci ceste prema Matuljima, naglasivši da posao napreduje jako dobro:

- Izgradnjom preostalih 12 kilometara od Učke do Matulja istarski ipsilon i Istra spojit će se s mrežom autocesta u Hrvatskoj. I to će biti golemi iskorak, veliko prometno olakšanje u turizmu. Uo0stalom, i sami vidimo kako su sjajni rezultati u Istri i Primorsko-goranskoj županiji u ovoj najboljoj turističkoj sezoni dosad.

Nijedna Vlada nije kao naša toliko brinula o razvoju Istarske i Primorsko-goranske županije!

Kroz iskreni dijalog sa županijama tražimo zajednička rješenja na dobrobit svih građana, podcrtao je Plenković te se osvrnuo i na Gorski kotar:

- Činimo i činit ćemo maksimalne napore da kroz različite programe, osobito kroz Ministarstvo za regionalni razvoj, tom kraju pružimo posebne oblike potpore. Posebna skrb o Dalmatinskoj zagori, Lici, Gorskom kotaru i Banovini integralni je dio Programa Vlade.

LNG - sigurna opskrba plinom

Vlada je donijela stratešku odluku da se krene s dodatnim ulaganjima u LNG na Krku, u PGŽ-u. Podići će se kapacitet s 2.9 na 6.1 milijardi kubičnih metara plina.

Proširenje LNG terminala i novi plinovod, ukidanje PDV-a na solarnu energiju, novi paket mjera za zaštitu standarda & sjajna turistička sezona!

Time Hrvatska postaje europski energetski hub za sigurnost opskrbe plinom - također je izdvojio Andrej Plenković:

- Godišnje potrebe hrvatskih kućanstava i gospodarstva iznose 2.8 milijardi kubičnih metara plina. Sa 6.1 milijardi osigurat ćemo plin za zemlje u našem okruženju. Nema tko nije zainteresiran za plin koji će dolaziti u Omišalj, od Slovenije, BiH, Mađarske, Bavarske...

Uz LNG terminal i ulaganja kroz plan „RePower EU“, Hrvatska će postati energetsko čvorište za srednju Europu!

„Za tu investiciju Hrvatskoj su na raspolaganju sredstva iz Programa „RePowerEU“ te iz preostalih 3.6 milijarde eura koje je Vlada osigurala kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Taj će projekt donijeti  dugoročno veliku korist u razvojnom smislu Hrvatske kao energetskog čvorišta“ - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A