Vijesti
9. 9. 2022.

Otvorenjem novoizgrađene osnovne škole u Svetom Iliji & svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen Dan Varaždinske županije

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković: Paket mjera, vrijedan 21 milijardu kuna, potvrđuje da Vlada u velikim krizama intervenira snažno, sveobuhvatno, solidarno i pravedno! Pomogli smo i građanima i gospodarstvu i javnom sektoru i civilnom društvu. Za gradnju i opremanje ove škole, što je projekt od 61 milijun kuna, s državne smo razine osigurali čak 80% sredstava. Mladi su budućnost Hrvatske! Varaždinski župan Anđelko Stričak: Poslije 20 godina čekanja, ova škola prva je koja je u našoj županiji izgrađena od „A do Ž”! Ponovit ću: nijedna Vlada kao ova nije toliko brinula o sjeveru, nikada se u povijesti nije toliko gradilo i projektiralo!

Čestitam svima Dan Varaždinske županije! Zajednički ćemo raditi na realizaciji Projekta Sjever i svih kapitalnih investicija, u nama imate pouzdanog prijatelja! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na svečanoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u novoizgrađenoj osnovnoj školi u Svetom Iliji.

Donosimo ključne poruke iz njegovog govora:

PLENKOVIĆ: Iz NPOO-a 2.3 milijarde kuna samo za izgradnju škola!

Novi paket zaštitnih mjera, težak 21 milijardu kuna, potvrđuje da Vlada RH u velikim krizama intervenira snažno, sveobuhvatno, solidarno i pravedno! Pomogli smo svima - i hrvatskim građanima i gospodarstvu i javnom sektoru i civilnom društvu!

Vladin paket zaštitnih mjera, „težak“ 21 milijardu kuna - sveobuhvatan, pravedan i snažan!

Simbol zajedništva & iskrenog partnerstva

I ova škola koju smo danas otvorili u Općini Sveti Ilija lijepi je simbol zajedništva. Jer, željeli su je baš svi, neovisno o političkoj opciji. Zgrada je površine 4.000 kvadrata, s oko 16.000 četvornih metara okoliša.

Za njenu izgradnju i opremanje osigurali smo čak 80% sredstava s državne razine te ne skrivamo ponos da smo ovaj prekrasni objekt - koji će služiti generacijama i oplemenjivati život u ovoj sredini - uspjeli realizirati u vrijeme dviju globalnih kriza, one pandemijske i sada energetske.

Nacionalna i EU sredstva - dobitnička kombinacija

I dalje ćemo ulagati u obrazovanje. Oko 2.3 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) namijenjene su isključivo za izgradnju osnovnih škola. Jedino nam obrazovanje može omogućiti da budemo konkurentniji na hrvatskom i svjetskom tržištu.

Kombinacijom nacionalnih i europskih sredstava financirat ćemo sve što je važno za razvoj sjevera Hrvatske.

Hrvatska u krugu samo 15 zemalja!

Rješavamo i strateške nacionalne ciljeve poput ulaska u Schengen i eurozonu. A to nam nipošto nije darovano, nego je plod truda, odgovornosti, provedbe reformi i ispunjavanja svih zahtjevnih međunarodnih kriterija.

Članstvom u eurozoni ulazimo u krug ekonomski najrazvijenijih zemalja Europe. Euro nam jamči veću sigurnost & bolju zaštitu od kriza i vanjskih šokova!

Hrvatska ulazi u krug samo 15 zemalja koje su i u NATO-u i u Europskoj uniji i u europodručju i u Schengenskom prostoru!

Župan ANĐELKO STRIČAK: Uspješna suradnja lokalne, županijske i državne vlasti 

Poslije 20 godina čekanja, ova novootvorena škola prva je koja je u našoj županiji izgrađena od „A do Ž”! Dobar je to primjer kako se suradnjom lokalne, županijske i državne vlasti uspješno provode projekti.  

Bespovratna EU sredstva kroz Razvojni sporazum Sjever

Raspisani su natječaji za 1. dionicu brze ceste VD-Krapina (vrijednost: 405 milijuna kuna) & za izgradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin (327.5 milijuna kuna), a zahvaljujući Razvojnom sporazumu Sjever dobili smo bespovratna EU sredstva za projektiranje još 6 važnih objekata, među njima i Regionalnog centra civilne zaštite.

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

I ponovit ću, bez i najmanje zadrške, ono što uvijek ističem: nijedna Vlada kao ova, naša, nije toliko brinula o Varaždinskoj županiji, nikada se u povijesti kod nas nije toliko gradilo i projektiralo!

A A A