Vijesti
21. 9. 2022.

„Hrvati više ne trebaju vize za SAD, a mogu slobodno najaviti da je pri samom kraju proces ukidanja dvostrukog oporezivanja“

Srdačni susret s Hrvatima u New Yorku. Predsjednik Andrej Plenković: Prije 30-ak godina, Hrvatska nije bila na karti svijeta kao samostalna država, ali će od 1. siječnja postati jedna od samo 15 zemalja koje su članice i EU-a i NATO-a i Schengena i eurozone. Još trebamo ući u OECD, i onda ćemo moći konstatirati da je u malo više od tri desetljeća RH ostvarila sve strateške vanjskopolitičke ciljeve. Zahvaljujem od srca vama, američkim Hrvatima, ali i svim našim sunarodnjacima diljem svijeta koji su na tome zajedničkom putu pomagali Domovini!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a započeo je 4-dnevni posjet Sjedinjenim Američkim Državama prijemom za Hrvate u New Yorku.

U svom je obraćanju Andrej Plenković poručio da hrvatska zajednica oplemenjuje prijateljske i savezničke odnose Hrvatske i SAD-a te pridonosi razvijanju gospodarske suradnje:

- Hrvati više ne trebaju vize za SAD, a sada mogu slobodno najaviti da će se za koji tjedan okončati proces ukidanja dvostrukog oporezivanja između dvije države!

Najuži krug svjetskih zemalja

Prije 30-ak godina - nastavio je Plenković - Hrvatska nije bila na karti svijeta kao samostalna država, ali će od 1. siječnja postati jedna od samo 15 zemalja koje su istodobno članice i EU-a i NATO-a i Schengena i eurozone:

- Još trebamo ući u OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), i onda ćemo moći konstatirati da je u malo više od tri desetljeća Hrvatska ostvarila sve strateške vanjskopolitičke ciljeve.

Članstvom u eurozoni ulazimo u krug ekonomski najrazvijenijih zemalja Europe. Euro nam jamči veću sigurnost & bolju zaštitu od kriza i vanjskih šokova!

Posebni pozdrav Hrvatima iz BiH

Zahvalio je američkim Hrvatima, ali i svim našim sunarodnjacima diljem svijeta, koji su na tome zajedničkom putu pomagali Domovini - „od naoružavanja i financijske potpore tijekom velikosrpske agresije sve do promocije Lijepe Naše i sadašnje snažne ekonomske suradnje“:

- Posebno pozdravljam Hrvate koji su u SAD došli iz Bosne i Hercegovine. I to uz poruku: nikada se nećemo umoriti u borbi za stvarnu ravnopravnost i legitimne političke predstavnike hrvatskog naroda u BiH!

Pozivamo Hrvate u BiH & sve Hrvate s državljanstvom BiH da u što većem broju iziđu na izbore 2. listopada!

Nezamjenjiva uloga države

U govoru je predsjednik Plenković izdvojio i da je gospodarski rast Hrvatske daleko veći od očekivanog te da su turistički rezultati sjajni, na razini rekordne 2019. godine:

- U vrijeme krize uslijed ruske agresije na Ukrajinu i njenih posljedica u vidu inflacije i poskupljenja energenata samo jedan akter može snažno pomoći i građanima i gospodarstvu. Taj se akter zove - država! Hrvatska država u ovoj je krizi, kao i tijekom pandemije, donijela sveobuhvatni, golemi paket zaštitnih mjera.

Vladin paket zaštitnih mjera, „težak“ 21 milijardu kuna - sveobuhvatan, pravedan i snažan!

Taj paket vrijedan 21 milijardu kuna pomoći će kućanstvima i poduzetnicima da zajedno premostimo, bez socijalnih lomova, još jednu globalnu krizu - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Grabar-Kitarović, Šimunović, Grlić Radman

Na prijemu su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, veleposlanik RH Pjer Šimunović te bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U petak će Andrej Plenković održati govor na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku.

A A A