Vijesti
24. 9. 2022.

Iz New Yorka: Hrvatska će postati europski centar za opskrbu plinom

PVRH Andrej Plenković za Bloomberg TV: „Nacionalnim i EU sredstvima povećat ćemo kapacitete LNG terminala na Krku s 2.9 na 6.1 milijardi kubičnih metara plina, što je daleko više od potreba hrvatskih građana i gospodarstva. Opskrbljivat ćemo Sloveniju, Mađarsku, BiH, Slovačku i ostale zainteresirane zemlje, uključujući Njemačku“. Uoči svog obraćanja na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, hrvatski premijer sastao se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i predsjednikom Svjetskog židovskog kongresa Ronaldom S. Lauderom.

U intervjuu koji je uoči svog govora na 77. sjednici Opće skupštine UN-a dao za Bloomberg TV - američku televizijsku mrežu usmjerenu na poslovne programe, a koja se distribuira globalno i dopire do više od 310 milijuna domova diljem svijeta - predsjednik Vlade RH i HDZ-a govorio je o zajedničkoj podršci Ukrajini, krizi koju je izazvala ruska agresija i doprinosu Hrvatske energetskoj sigurnosti Europe.

Nastaviti s pritiskom na Kremlj

Andrej Plenković je napomenuo da postoji "jasna politička volja" da se nastavi sa sankcijama protiv Rusije, čija je vojna invazija na Ukrajinu uvukla svijet u energetsku krizu:

- Međunarodna zajednica reagirala je ujedinjeno i brzo. Sankcije se trebaju nastaviti ili čak i pooštriti, osobito nakon pokretanja mobilizacije i organiziranja "referenduma" koje svijet nipošto neće priznati.

„Plenković iz New Yorka: Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo & nastaviti snažno pomagati Ukrajini!“

Strateška odluka Vlade RH

Najavio je da će Hrvatska povećati kapacitete LNG terminala kod Omišlja:

- Nacionalnim i europskim sredstvima izgradili smo LNG terminal prije nekoliko godina, a sada ćemo, opet uz pomoć EU-a i uz podršku SAD-a, proširiti njegove kapacitete s 2.9 milijardi na 6.1 milijardi kubičnih metara plina. Vlada RH donijela je stratešku odluku.

„Proširenje LNG terminala i novi plinovod, ukidanje PDV-a na solarnu energiju, novi paket mjera za zaštitu standarda & sjajna turistička sezona!“

Energetski hub za srednju Europu

Dodao je da je to daleko više od hrvatskih građana i gospodarstva te da RH želi postati regionalni europski centar za opskrbu plinom:

- Opskrbljivat ćemo Sloveniju, Mađarsku, BiH, Slovačku i ostale zainteresirane zemlje, uključujući Njemačku.

„Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!“

Uspostavit će se alternativna opskrbna mreža s odgovarajućim interkonektorima kako bi se osigurala energetska neovisnost velikog dijela Europe - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

SVJETSKI ŽIDOVSKI KONGRES, GLAVNI TAJNIK UN-a, WEF, JIGSAW…

PVRH Andrej Plenković sastao se na East Riveru s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom i predsjednikom Opće skupštine UN-a Csabom Kőrösijem.

„Razgovarali smo o važnosti privrženosti multilateralizmu. I u obraćanju u UN-u inzistirat ću na jedinstvenom stavu međunarodne zajednice u pomoći Ukrajini te rješavanju višestrukih kriza koje je prouzročila ruska agresija“.

Suzbijanje antisemitizma

U New Yorku je hrvatski premijer održao sastanak i s Ronaldom S. Lauderom, predsjednikom Svjetskog židovskog kongresa (WJC/ World Jewish Congress).

„Razgovarali smo o provedbi nacionalne strategije za suzbijanje antisemitizma i suradnji u borbi protiv iskrivljavanja Holokausta na svjetskoj sceni. Hrvatska će 2023. preuzeti predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA)“.

Iz Svjetskog židovskog kongresa zahvalili su predsjedniku Vlade RH „na prijateljstvu i dubokoj predanosti zajedničkom radu na budućnosti bez mržnje za židovsku zajednicu i sve Hrvate“.

O digitalnoj transformaciji

Plenković se u New Yorku još susreo s Jaredom Cohenom, osnivačem i izvršnim direktorom globalne IT tvrtke Jigsaw, te predsjednikom Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum) Børgeom Brendeom.

„Razmotrili smo daljnju suradnju i podršku digitalnoj transformaciji Hrvatske„.

A A A