Vijesti
30. 9. 2022.

Činimo ono što Vlada i treba činiti - pomažemo građanima i gospodarstvu!

(PHOTO) „Nikog nisam čuo da je rekao: 'Jao, paket vam ništa ne valja'. Cijene struje i plina ostale su gotove iste, zaštitne mjere omogućile su hrvatskim ljudima mirnu jesen i zimu. Reagirali smo na vrijeme i zajedno ćemo prebroditi krizu. Osim toga, RH u 2022. bilježi rast BDP-a koji je snažniji i od najoptimističnijih procjena, a na početku iduće godine postat će jedna od sama 15 država koje su istodobno članice i EU-a i NATO-a i Schengena i europodručja. S druge strane, oporba i dalje izvodi igrokaze i nastavlja s destrukcijom u potrazi za malo medijske pažnje! To je ta golema razlika. Možeš činiti dobro, a možeš činiti i loše“ - poručio je PVRH Andrej Plenković iz Gospića.

Otvarajući 24. tradicijsku izložbu „Jesen u Lici“, predsjednik Vlade RH i HDZ-a u Gospiću se osvrnuo na zahtjevne okolnosti u kojima živimo nakon ruske agresije na Ukrajinu, koja je generirala globalnu sigurnosnu prijetnju, energetsku i prehrambenu krizu te inflatorne pritiske, poručivši da svi zajedno trebamo voditi računa o tome da uz puno solidarnosti prebrodimo jesen i zimu bez većih udara na kućne proračune.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

Socijalni mir, gospodarski rast & politička stabilnost

Andrej Plenković je istaknuo da je Vlada prepoznala trenutak u kojem je još jednom izdašno i pravedno reagirala te da je „upravo zbog toga, nakon objave 21 milijardu kuna vrijednog paketa mjera, splasnula zabrinutost u hrvatskom društvu“:

- Država je jedini akter koji u krizama može ovako snažno stati iza svojih građana i gospodarstva. Iako miješanje države u sve poslove nije u koncepciji naše politike, Vlada je morala intervenirati jer je to bio jedini način da se osiguraju i socijalni mir i gospodarski napredak i politička stabilnost.

Najavio da će gospodarski rast, zahvaljujući upravo Vladinim mjerama, biti i veći od očekivanog, te je napomenuo da Hrvatska danas ima najveći broj zaposlenih od 2008. naovamo, a najmanji broj nezaposlenih.

9 milijardi eura za razvoj Hrvatske!

Podsjetio je da je na posebnoj sjednici Vlade sudjelovala povjerenica Europske komisije za kohezijsku politiku Elisa Ferreira te da je potpisan Sporazum o partnerstvu prema kojem je Hrvatska dobila dodatnih 9 milijardi eura bespovratnih sredstava za regionalni razvoj za sljedećih deset godina:

- S ostalim europskim izvorima financiranja, do kraja desetljeća na raspolaganju imamo povijesnih 25 milijardi eura. I dok mi brinemo o dobrobiti zemlje, oporba izvodi igrokaze i nastavlja s plitkim forama i destrukcijom tražeći bar malo medijske pažnje. To je ta golema razlika. Možeš činiti dobro, a možeš činiti i loše.

Potpisan Sporazum o partnerstvu s Europskom komisijom - 9 milijardi € bespovratnih EU sredstava za razvoj Lijepe Naše!

Ostvarujemo strateške ciljeve!

Premijer Plenković je dodao da će 2023. biti godina dubljih integracija u Europskoj uniji s obzirom na naš ulazak u europodručje i u Schengen početkom godine:

- Hrvatska će time biti u krugu od samo 15 zemalja koje su i u NATO-u i u Europskoj uniji i u eurozoni i u Schengenskom prostoru. Radi se o golemom uspjehu za zemlju koja prije samo 30 godina nije bila međunarodno priznata. Uvođenjem eura steći ćemo dodatnu snagu zaštite u krizama, što je posebno važno.

Na Harvardu: Hrvatska je u samo 30 godina prošla put od nepriznate države s trećinom okupiranog teritorija do članstva u NATO-u, EU-u, eurozoni i Schengenu!

Ličani - primjer onog što je kroz povijest krasilo hrvatski narod!

Naglasio je da je ova Vlada s Projektom Slavonija, Projektom Sjever te Projektom Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina identificirala koji to krajevi i dalje zahtijevaju dodatnu potporu države:

- Ličko-senjska županija treba poduzimati daljnje korake u korištenju svih mogućnosti koje Vlada osigurava, ali i poticati i korigirati ondje gdje smatrate da treba učiniti još. A u Lici za to postoji dovoljno snage, odlučnosti, hrabrosti, volje i agilnosti, Ličani su primjer onog što je kroz povijest krasilo hrvatski narod!

Plenković - počasni građanin LSŽ-a: „Veliko priznanje, ali i poticaj da još odlučnije nastavimo s realizacijom svih kapitalnih projekata za razvoj ovog kraja!“

Za kraj, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je Ličankama i Ličanima:

- Inspirirani onime što su hrvatski branitelji učinili u Domovinskom ratu, zahvalni za slobodu i demokraciju koju danas uživamo, kao Vlada nastavit ćemo vas snažno podržavati, činiti maksimalne napore da živite bolje.

TRGOVCI BI MOGLI ISKAZATI SOLIDARNOST

Prije nego što je otvorio izložbu „Jesen u Lici“, premijer Plenković u Gospiću je uručio ugovore iz Programa ruralnog razvoja (potpore mladim poljoprivrednicima i OPG-ovima).

Na pitanje novinara o negodovanju trgovaca zbog limitiranja cijena 9 osnovnih prehrambenih proizvoda, odgovorio je kako bi „bilo lijepo da iskažu solidarnost i pridonesu da zajedno prevladamo ovu krizu“:

- Jer, Vlada non-stop smanjuje PDV, država se odriče prihoda, a cijena tih istih proizvoda se - poveća?! Udruge potrošača mogle bi reagirati. Mali trgovci imaju po 2.000-3.000 artikala, veliki po 20.000, pa neće valjda propasti zbog nekoliko proizvoda!?

A A A