Vijesti
30. 9. 2022.

Potpisan Sporazum o partnerstvu s Europskom komisijom - 9 milijardi € bespovratnih EU sredstava za razvoj Lijepe Naše!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Ovaj golemi novac predstavlja čak 17% našega nacionalnog BDP-a. Skupa s ostalim izvorima financiranja, RH u idućem desetljeću iz Europske unije ima na raspolaganju nezapamćenih 25 milijardi eura za daljnji razvoj i nastavak gospodarskog rasta. Kohezijska politika pridonosi smanjenju razlika u razvijenosti između članica EU-a i oslikava ključno europsko načelo - solidarnost. Želimo uloviti korak s državama koje su puno prije nas dobile mogućnost korištenja EU proračuna, a uz ova izdašna sredstva za koja smo se izborili i svi hrvatski krajevi imati će jednake razvojne šanse!

Na posebnoj, tematskoj sjednici Vlade RH povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak potpisale su Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i RH, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije svojih regija te zelene i digitalne tranzicije.

Očekuje se da će ta ulaganja pomoći u smanjenju regionalnih gospodarskih razlika i poboljšanju vještina, osposobljavanja i mogućnosti zapošljavanja. EU sredstvima poticat će i razvoj konkurentnog i inovativnog hrvatskog gospodarstva, usmjerenog na izvoz.

Velike koristi članstva u EU-u

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom je dijelu sjednice, uz srdačnu dobrodošlicu povjerenici Ferreiri, zahvalio svim dionicima koji su radili na tome partnerskom sporazumu - koji predstavlja pravni okvir za korištenje sredstava iz proračuna Europske unije (iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021-2027).

Europska komisija odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom - Dobivamo 9 milijardi eura za daljnje hvatanje koraka s razvijenijim članicama EU-a!

Govoreći o strukturi korištenja sredstava nabrojao je: 5.2 milijardi eura kroz Program „Konkurentnost i kohezija“, 1.569 milijardi eura kroz Integrirani teritorijalni program, 243.7 milijuna eura kroz Program za ribarstvo i akvakulturu te 1.933 milijardi eura kroz Program „Učinkoviti ljudski potencijali“.

Podsjetio da kohezijska politika pridonosi smanjenju razlika u razvijenosti između država članica i oslikava ona temeljna načela zbog kojih postoji europski projekt i europska suradnja, a to su solidarnost i razvoj.

Hrvatska dobiva najviše EU sredstava

Kazao je da vrijednost Sporazuma od devet milijardi eura predstavlja 17 posto našeg BDP-a te da je Hrvatska članica EU-a koja proporcionalno i u apsolutnom iznosu dobiva najviše sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira i iz Instrumenta „EU sljedeće generacije“:

- Kad se tome pridodaju i različiti drugi izvori financiranja, kao i onaj dio Instrumenta „EU sljedeće generacije“ koji podrazumijeva vrlo povoljne zajmove, onda na raspolaganju imamo 25 milijardi eura za razvoj te za provođenje naše Nacionalne razvojne strategije u ovome ključnom desetljeću snažnog gospodarskog razvoja Hrvatske i lovljenja koraka s razvijenijim članicama, koje su u Europskoj uniji dulje i objektivno su imale i lakše okolnosti od nas.

Hrvatska iz Europske unije primila dosad najveći pojedinačni iznos bespovratnih sredstava - 700 milijuna eura!

Ravnomjerni razvoj, istaknuo je Plenković, jedna je od glavnih sastavnica politike hrvatske Vlade pri čemu je ključno da svi dijelovi Hrvatske imaju jednake razvojne šanse.

Desetljeće gospodarskog & socijalnog napretka

Premijer Plenković je poručio i da će sve to utjecati na investicije i opću sliku Hrvatske kao destinacije za ulaganje, izrazivši uvjerenje da će ovih deset godina razvoja koje su pred nama značajno promijeniti Hrvatsku i uvjete života u njoj:

- Sve se to događa nekoliko mjeseci uoči pristupanja Hrvatske u europodručje i Schengenski prostor, u vremenu kad smo započeli pregovore o članstvu u OECD-u, u trenucima kad smo izdašnim paketom mjera omogućili da naši sugrađani budu mirni pred jesen i zimu kad je riječ o energetskoj krizi. Bit ćemo 13. zemlja članica EU-a koja će popisati ovaj partnerski sporazum.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

Predsjednik Vlade i HDZ-a zaključio je da Hrvatska na raspolaganju ima izrazito izdašna sredstva na temelju kojih će u narednim godinama realizirati i mnoge druge zadane ciljeve:

- Osigurat ćemo dostupnost vode za piće kroz sustave javne vodoopskrbe za oko 98% stanovnika, do 2029. smanjit ćemo količine odloženog otpada za 40% te do 2030. osigurati da 96% djece starije od tri godine ima mjesto u vrtićima.

9 GODINA ČLANSTVA: Koristeći prednosti EU-a, nastavljamo podizati životni standard hrvatskih građana i osiguravati bolju budućnost generacijama koje dolaze!

Pametna, konkurentna i zelena Hrvatska

Povjerenica Elisa Ferreira ocijenila je da je sporazum EK-a i Hrvatske puno više od samoga novca:

- On predstavlja ono što Hrvatska želi biti. Ovaj sporazum ima tri ambicije: prva je rad na stvaranju pametne i konkurentnije Hrvatske s diversifikacijom gospodarstva i njegovom digitalizacijom, pri čemu valja proširiti ekonomsku bazu i izvan turizma; druga je Hrvatsku učiniti „zelenijom“ i usmjeriti je prema „net zero“ ekonomiji; a treća je poduprijeti hrvatsko društvo i stanovništvo tako da bude zapošljivije, s konkurentnim vještinama i sposobnostima.

Da, u plusu smo 50 milijardi kuna! Da, osigurali smo dodatnih 25 milijardi eura! Ali nismo u EU-u samo da uzmemo što više novca

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak kazala je da sporazum otvara brojne mogućnosti za transformaciju društva te je prilika za jačanje hrvatskih regija. Najavila je ulaganja u Liku, Gorski kotar, Dalmaciju, Baniju, Slavoniju, sjevernu Hrvatsku…

- Prvi natječaji raspisat će se do kraja ove godine, a prijave će krenuti s početkom one iduće godine, i zbog prilagodbe ulasku Hrvatske u europodručje. Sredstva iz nove omotnice moći će se koristiti do 2030. godine.

INOVACIJE, DIGITALIZACIJA, ZAPOŠLJAVANJE, PROMET, ZDRAVSTVO, ODGOJ I OBRAZOVANJE…

Povlačenje kohezijskih sredstava temelji se na četiri programa, od kojeg su dva na upravljanju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a - program Konkurentnost i kohezija (PKK), vrijedan 5.2 milijarde eura te Integrirani teritorijalni program (ITP), „težak“ 1.57 milijardi eura.

Tu je još i program Učinkoviti ljudski potencijali, za korištenje Europskog socijalnog fonda, vrijedan gotovo dvije milijarde eura, koji je u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te program za ribarstvo i akvakulturu, kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede, a vrijednost mu je 244 milijuna eura.

Program „Konkurentnost i kohezija“ ima šest prioriteta, a cilj prvog prioriteta, vrijednosti 1.2 milijarde eura, jest jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanje i inovacije. Drugi prioritet, „težak“ 51.8 milijuna eura, proklamira jačanje digitalne povezivosti, što podrazumijeva nastavak ulaganja u širokopojasne agregacijske mreže.

Obnovljivi izvori energije & prilagodba na klimatske promjene

Trećim prioritetom, od 2.1 milijardu eura, poticat će se energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, prilagodba na klimatske promjene, zaštita okoliša i održivost resursa. Četvrti prioritet, vrijednosti 213.4 milijuna eura, obuhvaća razvoj održive intermodalne urbane mobilnosti, kao dio prijelaza na niskougljično gospodarstvo.

Peti prioritet, „težak“ 1.01 milijardu eura, zagovara razvoj održive, pametne i sigurne mobilnosti, pa tako podrazumijeva i ulaganja u razvoj Transeuropske transportne mreže (TEN-T) u području cesta i željeznica.

Naposljetku, šesti prioritet, iznosa 648.4 milijuna eura, zagovara ulaganja u jačanje zdravstvenog sustava, promicanje socijalnog uključivanja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Ciljevi ulaganja su razni - od toga da se do 2030. godine osigura da 96 posto djece starije od tri godine ima mjesto u dječjem vrtiću, više od 1.660 novih mjesta u studentskim domovima, više od 4.300 korisnika socijalnih ustanova u novim ili moderniziranim kapacitetima, a između ostalog proklamira i ulaganja u veteranske centre.

Ravnomjerni regionalni razvoj

Kada je riječ o Integriranom teritorijalnom programu (ITP), on ima četiri prioriteta.

Prvi proklamira industrijsku tranziciju hrvatskih regija, vrijednosti 554.8 milijuna eura, a između ostalog podržava inovacijske klastere, strateška partnerstva za inovacije, kao i ulaganja u rast i razvoj start-upova te malih i srednjih poduzeća. Pritom, za Panonsku Hrvatsku je planirano 200 milijuna eura, Jadransku Hrvatsku 140 milijuna eura, a Sjevernu Hrvatsku 100 milijuna eura.

Drugi prioritet naziva „jačanje zelenog, čistog, pametnog, i održivog gradskog prometa u okviru integriranog teritorijalnog ulaganja u gradovima“, vrijedan je 146.6 milijuna eura, dok treći prioritet, „težak“ 683.8 milijuna eura, podrazumijeva razvoj urbanih područja kao pokretača regionalnog razvoja i rasta.

U okviru Integriranog teritorijalnog programa, posebno se izdvaja ITU mehanizam, vrijedan 681.3 milijuna eura, čije se financiranje u najvećem dijelu, od 509.7 milijuna eura, planira u okviru trećeg prioriteta. Njime se proklamira ulaganje 22 hrvatska grada, koji su podijeljeni u tri kategorije - središta urbanih aglomeracija, što uključuje četiri najveća hrvatska grada, zatim tu je 10 gradova koji su središta većih urbanih područja, te osam gradova koji su središta manjih urbanih područja, a sjedišta su županija.

Ulaganje u otoke & „pravedna tranzicija“

Moguća su ulaganja, primjerice, u turizam, zelenu infrastrukturu, poput parkova, kulturnu baštinu, poduzetničke inkubatore, energetsku učinkovitost, čisti i pametni gradski promet. Iz trećeg prioriteta 3. u novoj financijskoj perspektivi 150 milijuna eura će biti usmjereno za ulaganje u otoke, što uključuje ulaganja u plavu i zelenu infrastrukturu, prirodnu i kulturnu baštinu, prelazak na čistu energiju, kao i nadzor i smanjenje rizika od katastrofa.

Naposljetku, tu je i četvrti prioritet, naziva „pravedna tranzicija“, vrijedan 178.7 milijuna eura, koji proklamira energetsku tranziciju, ulaganja u zelenu i digitalnu ekonomiju te u ljudski kapital.­­

A A A