Vijesti
29. 9. 2022.

Bez istinske ravnopravnosti hrvatskog naroda nema stabilne & europske BiH!

(PHOTO) PHDZ/PVRH Andrej Plenković na predizbornom skupu Hrvatskog narodnog sabora BiH u Livnu: Uvijek ćemo snažno biti uz naše sunarodnjake! Hrvati kao autohtoni i konstitutivni narod u BiH ne traže ništa preko reda, traže samo da budu ravnopravni - ni manje ni više. Traže samo ono što im pripada. Godinama apeliramo da se držimo 'fair playa' - kako bi svaki narod birao svoje legitimne političke predstavnike. To bi zacijelo pomoglo kvalitetnijem funkcioniranju zemlje i boljim međunacionalnim odnosima u njoj. Nažalost, bošnjački lideri to odbijaju. Neka zamisle kako bi se osjećali da je obrnuto, da njih preglasava drugi narod.

Sjajna atmosfera! Puna potpora Borjani Krišto - večeras smo u gradu buduće, legitimne predstavnice hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH! - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH na predizbornom skupu u Sportskoj dvorani “Dalibor Perković Dali” u Livnu:

- Čvrsto smo uvjereni da će kandidati Hrvatskog narodna sabora BiH (HNS), nošeni snagom zajedništva, slaviti na općim izborima 2. listopada i sudjelovati u vlasti na svim razinama! Činjenica jest da je gospođa Krišto već pobijedila među građanima BiH koji su Hrvati!

Bošnjački lideri odbili pruženu ruku

Podržali smo sve moguće napore da se postigne dogovor između čelnika hrvatskih i bošnjačkih stranaka - također je istaknuo Andrej Plenković - no do toga, nažalost nije došlo, ne krivnjom Hrvata:

- Nipošto ne može biti dobro da jedan narod bira oba člana Predsjedništva, da Bošnjaci preglasavaju Hrvate, nameću im Željka Komšića, što je protivno smislu i duhu i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Do 2006. takve prakse nije bilo, ali je ona sada tu. Smatramo je duboko nepravednom, čak i prijevarnom.

Moramo ostati ujedinjeni u potpori Ukrajini i osudi ruske agresije! Pozivam visokog predstavnika za BiH da izmijeni nepravedni izborni zakon!

Nikada nije kasno za dobre odluke

Stoga podržavamo napore visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH - nastavio je - kao posljednju šansu da se ispravi nepravda koja se nanosi Hrvatima i očuva funkcionalnost zemlje:

- Nikada nije kasno za dobre odluke. I naravno da razgovaramo s njim - to je moralna dužnost i ustavna obveza Vlade RH. Bilo bi groteskno da to ne činimo. O položaju Hrvata u BiH razgovaramo i s predstavnicima američke i EU administracije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije... Za Hrvatsku je to par exellence političko pitanje.

„Milanovićeve uvrede na račun visokog predstavnika katastrofalne su za našu vanjsku politiku & izrazito štetne za Hrvate u BiH!“

Jedan je hrvatski narod!

I to sve činimo kao istinski prijatelji BiH. Hrvatska je susjed i saveznik BiH, država koja joj je pomogla i humanitarno i diplomatski, i u obrani i u oslobađanju teritorija, a sad je najveći zagovornik njenoga europskog puta - zaključio je predsjednik Plenković:

- Ali, želimo da Hrvati budu istinski ravnopravni. To je ono što tražimo, ni manje ni više. Mi smo jedan narod, međusobno se poštujemo i pomažemo i zato jesam danas ovdje u Livnu. Ustrajno do pobjede!

Pozivamo Hrvate u BiH & sve Hrvate s državljanstvom BiH da u što većem broju iziđu na izbore 2. listopada!

ZAHVALA HRVATSKOM PREMIJERU & VLADI RH

Zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto zahvalila je na svemu što premijer Plenković i svi ostali dužnosnici Vlade RH čine za opstojnost hrvatskog naroda na svim prostorima u BiH, posebno na potpori za ustavnu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje:

- Vjerujem u snagu zajedništva hrvatskog naroda, snagu koju smo mnogo puta kroz povijest pokazali. Pokažimo je i ove nedjelje. Zajedništvom do pobjede!

A A A