Vijesti
29. 9. 2022.

S čvrstim osloncem u vrijednostima Domovinskog rata, okrenuti smo budućnosti i suočavanju sa suvremenim izazovima!

(PHOTO) Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. PVRH Andrej Plenković otvorio je radove na izgradnji posljednjih 12 kilometara brze ceste Vrbovec-Bjelovar i sudjelovao na tradicionalnom Mimohodu pobjednika od središnjeg gradskog parka do Spomen-područja „Barutana“, na kojem je održana komemoracija za poginule hrvatske branitelje. „S ponosom se prisjećamo heroja koji su prije 31 godinu oslobodili Bjelovar, a s najdubljim pijetetom odajemo počast svim žrtvama sumanutog čina majora 'JNA' Milana Tepića, koji je toga 29. rujna 1991. u zrak dignuo vojno skladište. Poginulo je 11 hrvatskih branitelja“.

Da se nikad ne zaboravi!

U obraćanju na komemoraciji na Spomen-području „Barutana“ predsjednik Vlade RH i HDZ-a naglasio je stratešku važnost oslobađanja vojarne u Bjelovaru:

- Naoružanje koja je ovdje zarobljeno promijenilo je odnose snaga i omogućilo opremanje HV-a u ključnim trenucima Domovinskog rata. S ponosom se prisjećamo heroja koji su prije 31 godinu oslobodili Bjelovar, a s dubokim pijetetom odajemo počast žrtvama sumanutog čina majora „JNA“ Milana Tepića, koji je tog 29. rujna 1991. u zrak dignuo vojno skladište Barutanu. Poginulo je 11 hrvatskih branitelja, oštećeno je više stotina kuća, a nešto ranije istog dana u neprijateljskom granatiranju gradskog korza ubijene su tri žene, civilne žrtve velikosrpskog agresora.

Obiteljima nestalih osoba u Domovinskom ratu dugujemo istinu o sudbinama njihovih najmilijih, no Srbija odbija bilo kakvu suradnju!

„Osobito je važno da našim mladima prenosimo povijesnu istinu o borbi Hrvatske za slobodu - da se nikad ne zaboravi! S čvrstim osloncem u vrijednostima Domovinskog rata, istodobno smo okrenuti budućnosti i suočavanju sa suvremenim izazovima“ - zaključio je Andrej Plenković.

Izgradnja brze ceste do Bjelovara

Na tom tragu, premijer Plenković je nakon komemoracije otvorio radove na izgradnji posljednjih 12 kilometara brze ceste Vrbovec-Bjelovar, naglasivši da se „na tome neće stati“:

- Vlada RH putem Hrvatskih cesta s više od 260 milijuna kuna financira izgradnju ove dionice. Bjelovar će se u dvije godine prometno integrirati sa Zagrebom. što će potaknuti i daljnji razvoj središnje Hrvatske. No na tome nećemo stati! Brzu cestu nastavit ćemo graditi do Virovitice i potom Terezinog Polja, graničnog prijelaza s Mađarskom. Ukupna vrijednost radova iznosi 2.5 milijarde kuna.

Vlada je vaš partner i prijatelj

Također je istaknuo da je u mandatu ove Vlade Bjelovarsko-bilogorska županija iz EU fondova dobila gotovo dvije milijarde kuna za razvojno-socijalne projekte te da će država i dalje pomagati u otplati kredita za Opću bolnicu Bjelovar i njenom opremanju:

- Vlada je vaš partner i prijatelj, s bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom i županom Markom Marušićem odlično surađujem i intenzivno komuniciram. Svi zajedno želimo da se u ovom kraju Lijepe Naše živi još kvalitetnije.

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

Partnerski sporazum & paket mjera pomoći

Najavio je potpisivanje Partnerskog sporazuma između Hrvatske i Europske komisije u vrijednosti 9 milijardi eura:

- To će nam omogućiti da ulažemo u sve dijelove Hrvatske. Kao i do sada, Vlada je u ovoj globalnoj krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu postupila kako jedino treba postupiti, pokazavši još jednom snagu i ključnu ulogu države. Paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvu, vrijednim 21 milijardu kuna, spriječit ćemo socijalnu frakturu, pomoći ćemo svima da prebrode krizu.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

U dobroj suradnji i partnerstvu nastavljamo s ulaganjima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za daljni ravnomjerni razvoj Lijepe Naše! - na kraju je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Andrej Plenković posjetio je i novoizgrađeni Gradski stadion (Nogometni klub Bjelovar).

A A A