Vijesti
6. 10. 2022.

Orbanu sam objasnio da ovakav model upravljanja u INA-i neće i ne može opstati! Vučić? Srbija može uvesti bilo koju naftu - osim ruske

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković u Pragu, na 1. samitu Europske političke zajednice (EPC): „Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom isključivo na temu INA-e. Rekao sam mu da MOL-u prenese jasno stajalište Vlade RH. A Srbija? Postao sam glavni ustaša jer ističem da Beograd ne može sjediti na dvije stolice. Mogu bjesniti koliko god hoće, no ako hoćeš u EU, moraš poštovati europska načela. A to znači i sankcije protiv Rusije“. Hrvatski premijer razgovarao je s nizom državnika: njemački kancelar, francuski predsjednik, predsjednica Europske komisije, češki premijer, estonska premijerka…

Prvi sastanak na vrhu European Political Community (EPC) bio je prigoda da 44 europske zemlje - osim, naravno, Rusije i Bjelorusije - rasprave sigurnosnu, ekonomsku i energetsku situaciju na Starom kontinentu. Ta platforma za političku koordinaciju na zamjenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces te u ovoj fazi nema za cilj stvaranje novih.

Puna podrška Ukrajini kao žrtvi ruske agresije

Na prvi samit, uz čelnike 27 država članica EU-a, pozvane su još Albanija, Armenija, Azerbajdžan, BiH, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina. Dakle, zemlje koje dijele - ili tvrde da dijele - zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti. Idući sastanak, za šest mjeseci, održat će se u Moldaviji. 

 „Hrvatska zastupa odgovorne i ozbiljne politike, daje punu podršku Ukrajini kao žrtvi ruske agresije te štiti svoje građane i gospodarstvo u ovoj globalnoj krizi“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na Okruglom stolu "Mir i stabilnost na europskom kontinentu", održanom u sklopu EPC-a.

Bogata bilaterala

Andrej Plenković - kojeg je, kao domaćin, dočekao češki premijer - iskoristio je svoj dolazak u Prag za niz bilaterala: njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Litve Gitanas Nausėda, mađarski premijer Viktor Orban, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovacevski, estonska premijerka Kaja Kallas…

Osim o energetici i ostalim temama samita, hrvatski premijer s njima je razgovarao i o skorašnjem ulasku RH u Schengen i europodručje, a kao na svakome međunarodnom događaju na kojem sudjeluje otvarao je pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Zaštitili smo prava Hrvata u BiH, i to zahvaljujući lobiranju Vlade & unatoč i usprkos Milanoviću i MOST-u!

„NEKA U BEOGRADU BJESNE KOLIKO GOD HOĆE“

U fokusu okupljenih novinara, međutim, bile su žestoke reakcije iz Srbije i napadi na Hrvatsku zbog zabrane uvoza ruske nafte putem JANAF-a (preko teritorija RH), kao i bizarna sjednica tzv. Antikorupcijskog vijeća. O novom samosramoćenju oporbe u Hrvatskom saboru već smo pisali …

Oporba je tražila da Vlada podnese ostavku zbog uhićenja Dragana Kovačevića, a sada im služi kao „ključni svjedok”!?

… pa ćemo se u ovom članku zadržati na temama mahnitanja službenog Beograda i praškog sastanka s Viktorom Orbanom.

Donosimo, objedinjeno, ključne naglaske iz više izjava predsjednika Andreja Plenkovića:

U čemu je problem?

U Srbiji sam očito postao glavni ustaša jer principijelno napominjem da Beograd ne može sjediti na dvije stolice. Srbija može preko Janafa i hrvatskog teritorija uvoziti naftu koju god želi i prerađivati je u pančevskoj rafineriji - osim ruske. U čemu je problem?

Pa ne mogu oni doći ovamo, razgovarati o europskoj perspektivi i očekivati iskorake, a ne poštovati nijednu sankciju protiv Rusije. Ne pada nam napamet biti 'korisne budale' koje omogućuju da Srbija zbog deala s Putinom dobiva jeftiniju naftu nego mi ostali.

Srbija mora shvatiti poruku

Neka u Beogradu bjesne koliko god hoće, no činjenica ostaje da je cijela EU donijela novi paket sankcija protiv Rusije.

Srbija mora shvatiti poruku: Ako hoćeš u EU, onda moraš poštovati europska načela i zajedničke odluke. A to podrazumijeva i sankcije. Koje btw Vučić nije uspio odgoditi, kako tvrdi iz unutarnjopolitičkih potreba, nego one za sve stupaju na snagu u prosincu.

Obiteljima nestalih osoba u Domovinskom ratu dugujemo istinu o sudbinama njihovih najmilijih, no Srbija odbija bilo kakvu suradnju!

Orban je svjestan naše jasne pozicije

Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom isključivo na temu INA-e. Objasnio sam mu da ovakav model upravljanje neće i ne može opstati. Toga je u potpunosti svjestan. Rekao sam mu i da to prenese MOL-u. Pozicija Hrvatske posve je jasna. Stari model nas je doveo do toga da netko može počiniti ovakva kaznena djela, a reputacijsku štetu trpi Vlada - iako nije odgovorna.

Dok „progresivni“ SDP isključuje tisuće članova, ova „opasna“ Vlada podiže zaposlenost i plaće, a u Ini se bori s posljedicama loših odluka iz prijašnjih mandata!

A A A