Vijesti
5. 10. 2022.

Kada smo krenuli prije 6 godina, Hrvatska je bila na 61% prosjeka razvoja Europske unije. Sad smo već na - 70%!

PVRH Andrej Plenković na 156. sjednici Vlade RH: Uz rekordnih 25 milijardi eura EU sredstava za koja smo se izborili, u ovom ćemo desetljeću još brže sustizati razvijenije europske države! * Podzemno skladište plina Okoli zapunjeno je više od 90%, što dodatno učvršćuje energetsku sigurnost RH. Mirno ulazimo u sezonu grijanja. * Donijeli smo odluku o financijskog potpori Bjelovarsko-bilogorskoj županiji radi ublažavanje posljedica nevremena koje ju je teško pogodilo. Pomoći ćemo s ukupno 42 milijuna kuna. * Ni pod kojim uvjetima Hrvatska neće priznati rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, kao što nije prihvatila ni pripajanje Krima.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne događaje.

Ubrzani gospodarski rast & razvoj

Na početku svoga uvodnog izlaganja, Andrej Plenković je podsjetio na prošlotjedno potpisivanje Sporazuma o partnerstvu Republike Hrvatske i Europske unije, vrijednog 9 milijardi eura:

- Kada je naša Vlada krenula prije šest godina, Hrvatska je bila na 61% prosjeka razvoja EU-a. Sada smo već na - 70%. Uz nezapamćenih 25 milijardi eura europskih sredstava za koja smo se izborili, u ovom ćemo desetljeću još brže smanjivati tu razliku i sustizati razvijenije države!

Potpisan Sporazum o partnerstvu s Europskom komisijom - 9 milijardi € bespovratnih EU sredstava za razvoj Lijepe Naše!

42 milijuna kuna za BBŽ

Potom je najavio da će Vlada RH na današnjoj sjednici donijeti odluku o financijskog potpori Bjelovarsko-bilogorskoj županiji radi ublažavanje posljedica nevremena koje ju je teško pogodilo:

- Posebno je stradao Grad Čazma. Pomoći ćemo BBŽ-u s ukupno 42 milijuna kuna.

S čvrstim osloncem u vrijednostima Domovinskog rata, okrenuti smo budućnosti i suočavanju sa suvremenim izazovima!

Popunjenost skladišta plina +90%

Što se tiče energetike, predsjednik Plenković je izvijestio da punjenje Podzemnog skladišta plina Okoli ide prema planu. Prijeđeno je 90% popunjenosti:

- To dodatno učvršćuje energetsku sigurnost Hrvatske. Mirno ulazimo u sezonu grijanja. U četvrtak sam u Pragu na summitu Europske političke zajednice, a u petak na Europskom vijeću. Jedna smo od članica koje se najsnažnije zauzimaju da se u EU-u ograniči veleprodajna cijena plina.

Hrvatskim građanima, gospodarstvu & javnom sektoru osigurali smo mirnu jesen i zimu

Hrvatska - domaćin Krimske platforme

Ponovio je jasni stav - Hrvatska ni pod kojim uvjetima neće priznati rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, kao što nije prihvatili ni pripajanje Krima:

- Naš je stajalište dosljedno, nedvojbeno od prvog dana: puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

U tom kontekstu, najavio je da će Hrvatska za tri tjedna biti domaćin parlamentarnog sastanka Krimske platforme.

Hvalevrijedni iskorak visokog predstavnika

Još jednom je pozdravio odluke kojima je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH osigurao participaciju legitimnih predstavnika Hrvata u izvršnoj vlasti u toj zemlji:

- Taj hvalevrijedni iskorak sada treba pretočiti u nastavak izborne reforme kako Bošnjaci više nikada našim sunarodnjacima ne bi mogli nametnuti člana Predsjedništva BiH. Ta nepravda nipošto ne pridonosi funkcionalnosti i stabilnosti BiH, kao ni dobrim odnosima Hrvatske i BiH.

Svjetski dan učitelja

Na kraju sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a čestitao je Svjetski dan učitelja „svim odgojiteljicama i odgojiteljima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicama i nastavnicima, profesoricama i profesorima, ravnateljicama i ravnateljima, stručnim suradnicama i suradnicima“:

- Zahvaljujem vam na predanosti koju unosite u svoj posao kako biste oplemenili srca i umove naše djece. Vaša ustrajnost i privrženost njihovom razvoju ključne su u odgoju i obrazovanju novih generacija.

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) osigurali smo 4.5 milijardi kuna za izgradnju ili modernizaciju dječjih vrtića i škola, a jučer smo u Zadru otvorili novi Studentski dom i restoran. Nastavljamo s ulaganjima u obrazovanje! - zaključio je Andrej Plenković.

A A A