Vijesti
17. 11. 2022.

Prvi službeni posjet španjolskog kralja Filipa VI. zalog je daljnjem jačanju naših bilateralnih odnosa

PVRH Andrej Plenković: Nastavljamo nadograđivati savezništvo i gospodarsku suradnju s Kraljevinom Španjolskom te cijenimo njenu podršku ulasku Hrvatske u Schengen i europodručje. Izražavamo zadovoljstvo i danas potpisanim Memorandum o razumijevanju između ministarstava znanosti o partnerstvu u istraživanju fuzije kroz Program DONES, vrijedan 707 milijuna eura. Nakon dolaska Pedra Sáncheza u Zagreb lanjskog listopada, što je bio 1. službeni posjet jednoga španjolskog premijera RH, posebnu priliku za daljnju suradnju dviju država pruža i naše zajedničko članstvo u platformi MED9 i Uniji za Mediteran.

Na sastanku sa španjolskim kraljem Filipom VI. - koji zajedno s kraljicom Leticijom boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj - predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je taj posjet zalog daljnjem jačanju bilateralnih odnosa na svim razinama, s naglaskom na kulturnu, obrazovnu, znanstvenu i visokotehnološku sferu:

- Privrženi smo osnaživanju suradnje. Stoga i izražavamo iznimno zadovoljstvo danas potpisanim Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH te Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske o partnerstvu u istraživanju fuzije kroz Program DONES, vrijedan 707 milijuna eura.

Mediteranska suradnja unutar Europske unije

DONES je prvi ESFRI projekt (European Strategy Forum on Research Infrastructures) u kojem RH, uz Španjolsku, igra ključnu ulogu - dodao je hrvatski premijer:

- Nakon dolaska g. Pedra Sáncheza u Zagreb lanjskog listopada, što je bio 1. službeni posjet jednog španjolskog premijera Hrvatskoj, posebnu priliku za daljnju suradnju dviju država pruža i skorašnje španjolsko predsjedanje Vijećem Europske unije te naše zajedničko članstvo u platformi EUMED9 i Uniji za Mediteran.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

Želimo još bolju suradnju Hrvatske i Španjolske!

Zadovoljstvo & zahvala

Izrazivši još jednom dobrodošlicu te zadovoljstvo prvim službenim posjetom španjolskog kraljevskog para Hrvatskoj, Plenković je izvijestio o skorašnjem ulasku RH u Schengenski prostor i europodručje te zahvalio na podršci Španjolske.

Članstvo u europodručju i Schengenskom prostoru - veliki reputacijski iskorak prema ulagačima!

Premijer Plenković i kralj Filip VI. razgovarali su i o aktualnim izazovima poput energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu te migrantskoj politici, koje zahtijevaju jedinstveni europski odgovor. Razmijenjena su mišljenja i o ulozi Europske unije na zapadnom Balkanu.

JANDROKOVIĆ: Intenziviranje uzajamnih posjeta najviših dužnosnika

S Filipom VI. susreo se i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković:

- Bila mi je velika čast ugostiti prvoga španjolskog kralja koji je došao na Markov trg u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Iskazali smo zadovoljstvo odličnim i prijateljskim međudržavnim odnosima koje u zadnje dvije godine karakterizira i intenziviranje uzajamnih posjeta najviših dužnosnika.

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković primio španjolskog kralja Filipa VI.

A A A