Vijesti
1. 12. 2022.

Rečeno - učinjeno! Reguliranje rada nedjeljom & besplatni obrok za svih 311.000 učenika u osnovnim školama!

(VIDEO) Andrej Plenković na 171. sjednici Vlade RH: Kako smo i najavili, izmjenama Zakona o trgovini ograničavamo broj radnih nedjelja. Želimo omogućiti radnicima da taj dan provedu s najmilijima. Jačamo obitelj kao nukleus društva. No s obzirom na važnost turizma, poduzetnicima ostavljamo mogućnost da odaberu 16 radnih nedjelja tijekom godine. Ovu odluku prati i novi Zakon o radu kojima ćemo osigurati da se rad nedjeljom adekvatno plati: satnica se povećava za 50% u odnosu na obični radni dan. Danas ispunjavamo još jedno obećanje - o besplatnom školskom obroku od 1. do 8. razreda!! Za tu smo mjeru već osigurali sredstva u proračunu za 2023. godinu.

Kombinacijom besplatnog obroka, besplatnih udžbenika i praktično besplatnog prijevoza stvaramo preduvjete da se naši najmlađi mogu što bolje koncentrirati na učenje i uspješne rezultate, ali i olakšavamo život obiteljima i roditeljima.

Besplatni školski obrok, udžbenici i prijevoz

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom je obraćanju na sjednici najavio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, čime se osigurava besplatni obrok za sve učenike, njih 311.000, u osnovnim školama:

Andrej Plenković je istaknuo da Vlada time ispunjava još jedno svoje obećanje:

- Za mjeru smo već osigurali sredstva u proračunu za iduću godinu. Kombinacijom besplatnog obroka, besplatnih udžbenika i praktično besplatnog prijevoza stvaramo preduvjete da se naši najmlađi mogu što bolje koncentrirati na učenje i uspješne rezultate, ali i olakšavamo život obiteljima i roditeljima.

Besplatni obrok u svim osnovnim školama u Hrvatskoj & novo povećanje minimalne plaće!

Nedjelja - još jedno obećanje koje ispunjavamo

„Kako smo i najavili, izmjenama Zakona o trgovini kojima ograničavamo broj radnih nedjelja želimo radnicima omogućiti da taj dan provedu sa svojim najmilijima. Osnažujemo obitelj kao nukleus hrvatskog društva“ - poručio je pak premijer Plenković prilikom kratkog osvrta na zakonsku regulaciju rada nedjeljom, na još jedno obećanje koje ostvarujemo:

- S obzirom na turistički karakter naše zemlje ostavlja se mogućnost poduzetnicima da kroz 16 radnih nedjelja koje odaberu tijekom godine nastave svoju gospodarsku aktivnost. Ovu odluku Vlade RH prate i izmjene Zakona o radu kojima ćemo osigurati da se rad nedjeljom adekvatno plati: satnica se povećava za 50% u odnosu na obični radni dan.

Reguliramo rad nedjeljom - Ostvarujemo Izborni program „Sigurna Hrvatska“ & Program rada Vlade RH!

LNG & Schengen

Osvrnuo se, po običaju, na aktualne događaje. Izrazio je, još jednom, zadovoljstvo sastankom s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, koji je za službenog posjeta Hrvatskoj dao čvrstu podršku našem članstvu u Schengenskom prostoru:

- Konačna odluka Vijeća ministara unutarnjih poslova i pravosuđa Europske unije očekuje se za osam dana.

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

Podsjetio je i da je zajedno s Nehammerom i bavarskim premijerom Markusom Söderom obišao LNG terminal na Krku:

- I Austrija i Bavarska iskazuju jasan interes za suradnju s Hrvatskom kao europskim energetskim čvorištem.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Kapacitirani za nove zaštitne mjere

Predsjednik Plenković potom je ponovno komentirao podatke Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a RH u trećem kvartalu od 5.2%, rastu koji je među najvećima u EU-u:

- To je rast na tragu Vladinih projekcija, čime će se stvoriti kapaciteti za, ako bude trebalo u idućoj godini, nove državne intervencije u cilju zaštite standarda hrvatskih građana i gospodarstva.

Lijepa vijest iz Državnog zavoda za statistiku - Hrvatska je u 3. kvartalu 2022. ostvarila gospodarski rast od 5.2%!

Prihvaćanje oporbenih amandmana

U tom je kontekstu naveo da je na vrijeme donesen Državni proračun, a istaknuo je da je prihvaćanjem amandmana i oporbenih zastupnika pokazana otvorenost, da Vlada ima sluha za dobre inicijative.

Hrvatska ima novi razvojno-socijalni proračun, a staru, potrošenu oporbu!

Dosad 1.8 milijardi za interventne mjere za Banovinu

Izvijestio je i o posjetu Banovini, gdje je na sastanku Stožera dobio detaljan uvid u dinamiku procesa obnove:

- Zadovoljni smo tijekom nekonstrukcijskog procesa obnove, a nužna su ubrzanja konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća. Država je do sada, svojim interventnim mjerama, dala oko milijardu i 800 milijuna kuna za potporu Banovini nakon potresa.

Na Forumu hrvatskih manjina

Izdvojio je i sudjelovanje na Forumu hrvatskih manjina, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Kao što se Vlada zalaže da se sve manjine u Hrvatskoj dobro osjećaju i da se poštuju sva njihova prava, tako se zalaže i za puno poštivanje prava Hrvata u zemljama u kojima žive kao manjinske zajednice.

U 6 godina naša je Vlada učetverostručila proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH!

Ulaganja u hrvatske otoke

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a bio je i na otoku Rabu, gdje je u Loparu otvorio novu sportsku dvoranu:

- Taj je hvalevrijedni projekt dio Vladine politike ulaganja u otoke i kvalitetniji život otočana.

Sretno, Vatreni!

Na kraju je u ime Vlade i u svoje osobno ime hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji poželio uspjeh u utakmici protiv Belgije i plasman u daljnju fazu natjecanja.

A A A