Vijesti
27. 12. 2022.

Na teren nikad praznih ruku: 56 ugovora - 65.5 milijuna kuna za 5 sjevernih županija!

PVRH Andrej Plenković u Čakovcu sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske: „Uz ulaganja Vlade RH i europska sredstva za koja smo se izborili, Projektom 'Sjever' usmjeravamo 15.2 milijardi kuna ZA kvalitetniji život građana te unaprjeđenje obrazovne, prometne, komunalne i zdravstvene infrastrukture. Nastavljamo s ravnomjernim regionalnim razvojem svih krajeva Lijepe Naše, s politikom koju provodimo od početka mandata! A ni na jedan takav susret, pa ni na ovaj današnji, nismo došli praznih ruku“. Ministar zdravstva Vili Beroš tom je prigodom otvorio novi Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec.

Da, premijer Andrej Plenković došao je i u Čakovec s punim rukama „darova“.

Od 56 ugovora koje je uručio (u ukupnoj vrijednosti 65.5 milijuna kuna), 17 ih se na odnosi na Program zapošljavanja žena „Zaželi“, 16 na investicije u mala poljoprivredna gospodarstva, a 23 na izradu projektne dokumentacije za razvojno-socijalne projekte iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Posao za 245 žena

„Konkretno: kroz danas potpisane ugovore iz Programa 'Zaželi' posao će dobiti 245 žena, koje će pružati skrb za 1.584 slabije pokretne i nemoćne osobe. Takvi projekti najbolji su, najopipljiviji mikro primjeri koristi članstva u Europskoj uniji“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

„ZAŽELI“: Ugovori vrijedni 62 milijuna kn za više od 1.200 novih radnih mjesta!

Pomažemo bez obzira tko je gdje na vlasti

Naš današnji sastanak - također je istaknuo - uklapa se u politiku ravnomjernog regionalnog razvoja koju naša Vlada provodi ulaganjem u projekte u svim sektorima i resorima, na transparentan i pravičan način koji nikog ne favorizira:

- Pomažemo svim krajevima Hrvatske bez obzira koja je politička opcija gdje na vlasti. Podsjećam da smo u Čakovcu održali i Vladinu sjednicu, kada su dogovoreni mnogobrojni projekti za Međimursku županiju.

Benefiti Schengena i europodručja

U ovoj godini isporuke živimo posljednji tjedan a da nismo članica Schengena i europodručja - nastavio je Plenković:

- To je strateški pomak, Hrvatska s obje noge čvrsto stupa u najdublju europsku integraciju, ulazimo u krug samo 15 zemalja koje su istodobno u NATO-u, Europskoj uniji, Schengenu i eurozoni. S obzirom na to da je sjever fizički povezan sa Slovenijom i Mađarskom, upravo će ovdje građani najbrže osjetiti što to znači za gospodarsku dinamiku i kvalitetu života.

Europodručje i Schengen nisu pali s neba, to je rezultat HDZ-ove politike!

U COVID krizi pokrili plaće za 800.000 radnika

Napomenuo je da je ovo godina i u kojoj smo svi mi bili prisiljeni nositi se s posljedicama brutalne ruske agresije na Ukrajinu:

- Vlada je još jednom pokazala da zna kada i kako treba pomoći na način bez presedana. U COVID krizi, što neki „zaboravljaju“, isplatili smo plaće za 800.000 radnika u privatnom sektoru i očuvali 130.000 poduzeća. Tako smo i sada intervenirali s dva paketa zaštitnih mjera, teških 26 milijardi kuna, i smanjili cijene plina, struje, goriva...

Očuvali socijalnu koheziju, spriječili socijalnu frakturu

Dodao je da je država ove godine u tri navrata izravnim uplatama pomogla umirovljenicima i socijalno ugroženima:

- Zadnjom mjerom, donesenoj na prošloj sjednici Vlade, za njih smo izdvojili dodatnih 720 milijuna kuna. Vodimo odgovornu politiku na načelu solidarnosti i pomažemo onima kojima je najpotrebnije.

NOVI PAKET MJERA: 700 milijuna kuna za gotovo milijun hrvatskih građana! Isplata do kraja godine!

Očuvali smo socijalnu koheziju, a spriječili socijalnu frakturu - zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

ZA SJEVER 15.2 MILIJARDE

Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, vrijedan 15.2 milijarde kuna, potpisan je prije godinu dana po uzoru na uspješni Projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“, a u nj su uključene Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija.

DESETLJEĆE RAZVOJA: 15.2 milijarde kuna za 36 strateških projekata u 5 županija sjeverozapadne Hrvatske!

NOVI ODJEL PEDIJATRIJE

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je otvorio obnovljeni i rekonstruirani Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec, koji - kako je naglasio - pruža dodanu vrijednost malim pacijentima, ali i roditeljima, koji će odsad uz svoju djecu moći biti 24 sata dnevno:

- Ovim ulaganjem od 4.33 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva pokazujemo što nam je važno: razvoj infrastrukture i zdravstvene skrbi s pacijentom u fokusu našeg djelovanja. Inače je u zdravstveni sustav Međimurske županije od 2016. naovamo uloženo više od 160 milijuna kuna.

A A A