Vijesti
22. 12. 2022.

NOVI PAKET MJERA: 700 milijuna kuna za gotovo milijun hrvatskih građana! Isplata do kraja godine!

(VIDEO) Andrej Plenković na 180. sjednici Vlade RH: Vodeći se načelom solidarnosti, pružamo ruku i posebno pomažemo onima koji su najranjiviji. Zahvaljujući proračunskim uštedama koje smo ostvarili, u mogućnosti smo na kraju 2022. ponovno intervenirati: jednokratnu novčanu pomoć dobit će 695.000 umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna, nezaposleni, stradali u potresima, osobe s invaliditetom te korisnici socijalne skrbi i doplatka za djecu. Osim toga, na područjima koja su pogodili potresi produžuje se režim otpisa RTV pristojbe te potraživanja za električnu i toplinsku energiju, a vožnja autocestom Zagreb-Sisak i prijevoz vlakom ostaju besplatni. U 2022. naša je Vlada već 2. put intervenirala na taj način, a 4. put u dvije godine.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme, ali je i najavio novi paket mjera pomoći.

Tim će se paketom proračunske uštede preusmjeriti na ciljne skupine u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija.

Vatreni - dodatni brending

Na samom početku, Andrej Plenković još jednom je čestitao Vatrenima na fantastičnom uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Katru, čime je Hrvatska, kroz izuzetnu promociju, dobila dodatni brending.

Dočekali smo Vatrene! Hvala vam, ponosni smo i presretni zbog veličanstvenog uspjeha!

Pelješki most, Schengen, eurozona…

Potom je izdvojio sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća koja je bila prigoda za otvoreni razgovor o kvaliteti socijalnog dijaloga, ali i o Vladinim postignućima:

- Podsjetili smo partnere da je ovo godina u kojoj je hrvatski državni teritorij spojen Pelješkim mostom, godina u kojoj smo ispunili sve kriterije i dobili konačne odluke nadležnih EU tijela o članstvu RH u Schengenskom prostoru i europodručju. Ovo je i godina u kojoj je Hrvatska, prema svima trima svjetskim agencijama, dosegla najviši kreditni rejting od kada se mjeri.

U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve: članstvom u Schengenu i eurozoni dovršili europske integracije, a Pelješkim mostom spojili državni teritorij!

Rekord do rekorda

Naglasio je i da s više od 1.6 milijuna osiguranika HZMO-a imamo rekordni broj zaposlenih, ali i rekordno nisku nezaposlenost - od samo 7%. Ostvaren je i rekordni izvoz, koji je premašio 51% BDP-a, a i turistički su prihodi - rekordni!

- U turizmu smo ostvarili više od 36 milijarde kuna fiskaliziranih računa. Unatoč krizi, a zahvaljujući izdašnim mjerama pomoći, osigurali smo nastavak snažnog gospodarskog rasta koji će, prema svim procjenama, iznositi oko 6%. Naša gospodarska politika omogućila je - usprkos pandemiji, potresima i energetskoj krizi - da su se u Hrvatskoj povećale plaće i mirovine, i to znatno više nego i u jednom mandatu prije ove Vlade.

Uz pomoć proračuna za 2023. osigurat ćemo nastavak gospodarskog rasta, povećavanja plaća i mirovina & zaštite standarda!

Zbog svega navedenog smo i mogli, unatoč inflatornim pritiscima, na solidaran način pomoći onima kojima je najteže te očuvati socijalnu koheziju - dodao je premijer Plenković:

- Vlada je potvrdila da čvrsto stoji uz hrvatske radnike i gospodarstvo. Ako bude trebalo, i iduće godine nastavit ćemo sa snažnim mjerama potpore u krizi.

Više od 20 milijardi kuna za istok Hrvatske

Osvrnuo se i na nedavnu 14. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, konstatiravši da je dosad ugovoreno čak 34.000 projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna:

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem: U 6 godina otkad je pokrenut ugovoreno 20.5 milijardi kuna za 34.000 razvojno-socijalna projekta!

- Uručeno je novih 36 ugovora iz Programa ruralnog razvoja EU-a te 72 iz Programa zapošljavanja žena „Zaželi“. Vjerujem da je pozitivni 'feedback' koji imamo od pet slavonskih župana, rektora sveučilišta, čelnika regionalnih razvojnih agencija i saborskih zastupnika potvrda da je ovo što radimo za istok Hrvatske ispravno, pravedno i dobro.

Ispravili smo SDP-ovu nepravdu prema Slavoniji!

Niže cijene goriva

Spomenuo je i telefonsku sjednicu Vlade na kojoj su ponovno smanjene cijene goriva, naglasivši kako bi bez Vladinih mjera i dizel i benzin bili oko dvije kune skuplji.

Ponovno niže cijene goriva. I to znatno!

Kratkovidna, sitna, nezrela oporba

Predsjednik Plenković dotaknuo se i susreta s predstavnicima diplomatskog zbora u RH, koji je bio prigoda i za osvrt na glasovanje u Hrvatskom saboru o vojnoj pomoći Ukrajini:

- Konstatirali smo da je 54-ero zastupnika iz sitnih, oportunističkih, unutarnjopolitičkih, kratkovidnih razloga uskratilo pomoć žrtvi brutalne ruske agresije. Zahvaljujem pak, još jednom, onim zastupnicima koji su glasovali ZA obuku ukrajinskih vojnika.

Ruski režimski mediji, posve očekivano, slave Putinova igrača Milanovića!

Na krivoj strani povijesti, razuma & pravde

Predsjednik Plenković spomenuo je u tom kontekstu jučerašnji posjet ukrajinskog predsjednika Zelenskog SAD-u, njegov govor u Kongresu i susret s američkim predsjednikom Bidenom:

- To najbolje svjedoči koliko su pogriješili zastupnici SDP-a, koji su očito kompletno zarobljeni u stajalištima predsjednika Republike. „Možemo“ bi pak vojnu misiju pretvaralo u civilnu, jasno je da ni najmanje ne razumiju o čemu se radi. A o MOST-u, Domovinskom pokretu, Radničkoj fronti i „suverenistima“ da i ne govorim! Propustili su stati na pravu stranu, na stranu razumne i odgovorne vanjske politike.

Sramota će im zauvijek ostati upisana u povijesti! No to je njihov problem, neka žive s tom ljagom i svojim moralnim posrnućem...

Zaštita vrijednosti Domovinskog rata

Govoreći o ostalim aktivnostima proteklog tjedna, Plenković je zahvalio potpredsjedniku Tomi Medvedu na susretu s predstavnicima više od što udruga iz Domovinskog rata:

- S njima smo razgovarali o strukturiranoj suradnji te brojnim mjerama koje su donesene s ciljem ispravljanja nepravdi i popunjavanja dotadašnjih pravnih praznina. To ćemo činiti i dalje!

Plenković: Vlada želi ispuniti svoje obaveze prema onima koji su za hrvatsku državu i slobodu dali najviše

Pomoć umirovljenicima, osobama s invaliditetom, nezaposlenima…

Predsjednik Vlade i HDZ-a potom se osvrnuo na paket mjera pomoći koji je - na tragu politike očuvanja socijalne kohezije i podrške onima kojima je to u ovoj krizi najpotrebnije - usvojen na današnjoj sjednici:

- Zahvaljujući proračunskim uštedama koje smo ostvarili, u mogućnosti smo na kraju 2022. ponovno intervenirati. Izdvajamo 700 milijuna kuna za gotovo milijun hrvatskih građana! Jednokratnu novčanu pomoć dobit će 695.000 umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna, nezaposleni, stradali u potresima, osobe s invaliditetom i korisnici socijalne skrbi.

… potresom pogođenima & korisnicima socijalne skrbi i doplatka za djecu

Mjerom su obuhvaćeni - nastavio je - i korisnici doplatka za djecu:

- Radi se o više od 123.000 roditelja, o gotovo 250.000 djece, za što je osigurano 73 milijuna kuna. 470 milijuna kuna bit će usmjereno na pomoć umirovljenicima, oko 160 milijuna na korisnike socijalne skrbi, a 15 milijuna na stradale u potresima. Osim toga, na područjima koja su pogodili potresi produžuje se režim otpisa RTV pristojbe te potraživanja za električnu i toplinsku energiju, a vožnja autocestom Zagreb-Sisak i prijevoz vlakom ostaju besplatni.

Čestit Božić & sretna Nova godina!

Na kraju je premijer Andrej Plenković svima zaželio sretan Božić, obećavši da će Vlada s jednakom  predanošću nastaviti raditi i u godini koja slijedi.

1.343.000.000 KUNA ZA ODVODNJU & VODOOPSKRBU

Osim novog paketa novčane pomoći za gotovo milijun građana, Vlada je danas donijela još jedan lijepi „božićni dar“ - uručeno je 25 novih ugovora iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

A A A