Vijesti
20. 1. 2023.

Vlada nastavlja štititi standard hrvatskih građana & pomagati gospodarstvu!

(VIDEO) Plenković na 186. sjednici Vlade RH: Zahvaljujući našim intervencijama benzin i dizel i dalje su jeftiniji 25-30 centi po litri. Iz razgovora s najutjecajnijim akterima na WEF-u u Davosu jasno je da su - unatoč izazovima uslijed ruske agresije na Ukrajinu - svijet i Europa, pa tako i RH uz nezapamćene zaštitne pakete, dobro prebrodili 2022. godinu. Usprkos najavi usporavanja globalne ekonomije, prevladavaju optimističnije prognoze nego prije mjesec dana. Butković: Nakon što su domaći lanci Konzum, KTC i Tommy odlučili dostavljati cijene 80 proizvoda kako bi ih potrošači mogli uspoređivati na 'bijeloj listi', vjerujem da će ih slijediti veletrgovine u stranom vlasništvu. Učinit će to ako žele dobro i sebi i hrvatskim građanima.

Na samom početku sjednice, premijer Andrej Plenković izrazio je dobrodošlicu novim članovima Vlade RH - ministrima Šimi Erliću i Branku Bačiću, koji je i PPVRH za obnovu:

- Pozdravljam nove ministre, koji prvi put sudjeluju na našoj sjednici. Želim im uspješan rad na obnovi te povlačenju EU sredstava i realizaciji razvojno-socijalnih projekta diljem Hrvatske, na provedbi Programa Vlada RH i suočavanju sa svim izazovima koji su pred nama!

Hrvatski sabor potvrdio Branka Bačića i Šimu Erlića za nove ministre!

15. siječnja - povijesni nadnevak

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u uvodnom se obraćanju, po običaju, osvrnuo na aktualne teme.

Podsjetio je na 31. obljetnicu međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i 25. godišnjicu mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja:

- U godini u kojoj smo ušli u Schengen i europodručje važno je vidjeti koliki put je Hrvatska prošla u samo tri desetljeća.

Hrvatski put: Od žrtve velikosrpske agresije do međunarodnog priznanja, mirne reintegracije & završetka procesa europskih integracija

Reguliranje cijena naftnih derivata

Izdvojio je potom telefonsku sjednicu Vlade na kojoj su početkom tjedna određene nove maloprodajne cijene naftnih derivata, naglasivši da su i dalje, zahvaljujući Vladinim intervencijama, benzin i dizel jeftiniji za 25 do 30 centi po litri u odnosu na ono koliko bi tržišno koštali:

- I dalje zaštitnim mjerama pridonosimo ekonomskom i socijalnom standardu naših građana i pomažemo hrvatsko gospodarstvo.

Održana 185. (telefonska) sjednica Vlade

Dobro odrađeni „aktualac“

Govoreći o aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, predsjednik Plenković kazao je da su odgovori članova Vlade pridonijeli da hrvatska javnost razumije glavne konture naše politike rješavanja ključnih ekonomskih, socijalnih i razvojnih pitanja zemlje.

Ljevica ni najmanje nije pridonijela ostvarenju strateških ciljeva, a osramotila se uskraćivanjem pomoći Ukrajini & neznanjem o europskim procesima!

Podsjetio je da je istog dana na Markovu trgu održana i saborska rasprava o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini.

Nastavak snažne potpore Ukrajini, trajna sramota (dijela) oporbe, milijarde eura za razvoj Hrvatske, bolji položaj Hrvata u BIH & moderni suverenizam!

Optimističnije prognoze na WEF-u

Izvijestio je i o svom boravku u Davosu, gdje je s ministrom Davorom Filipovićem sudjelovao na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

U zahtjevnoj 2022. izdašnim smo mjerama zaštitili građane & ostvarili rast od 6%, dajući doprinos zajedničkom europskom suočavanju s globalnim izazovima!

Poručio je da - unatoč najavama o usporavanju globalne ekonomije - ipak prevladavaju povoljnije i optimističnije prognoze u odnosu na prije mjesec ili dva.

Smanjenje inflacije & suočavanje s profiterima

Hrvatski premijer je najavio da će Europska središnja banka činiti maksimalne napore kako bi se smanjila aktualna stopa inflacije, „što je na tragu svih politika Vlade RH i antiinflacijskih mjera koje provodimo“.

U tom se kontekstu osvrnuo i na Vladin zaključak o praćenju kretanja cijena, koje su u nizu slučajeva neopravdano podizane:

- Nastavljaju se pojačani nadzori Državnog inspektorata te Porezne i Carinske uprave. Iznova pozivamo sve one koji su neopravdano podizali cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja.

U ovom vremenu kriza od svih aktera očekujemo solidarnost i odgovornost, a ne kratkovidno profiterstvo

Hrvatska prvi put predsjeda IHRA-om

Istaknuo je i da Hrvatska prvi put predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA):

- Radi se o tijelu uspostavljenom 1998. godine, kojem je Hrvatska pristupila 2005. s ciljem jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu. U IHRA-i sudjeluje 35 država članica i 10 država promatrača.

Danas ćemo usvojiti, za sva javna tijela, IHRA-ine Radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu te antiromskog rasizma i diskriminacije - zaključio je premijer Andrej Plenković.

AKO JE SVE „ČISTO“, ZAŠTO IZBJEGAVAJU DOSTAVITI CIJENE?

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković poručio je da će - nakon što su to učinila tri hrvatska lanca - podatke o cijenama dostaviti i ostale veletrgovine. Ako žele dobro i sebi i hrvatskim građanima...

A A A