Vijesti
27. 1. 2023.

Naša je obveza ustrajati u borbi protiv govora mržnje, antisemitizma i iskrivljavanja istine & osnaživati obrazovanje i istraživanja o Holokaustu

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. PVRH Plenković: Odajemo počast žrtvama čiji su životi oduzeti u genocidu provedenom u ime zločinačke ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe. S ponosom se prisjećamo 130 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su riskirali vlastite živote kako bi spasili sugrađane židovske vjere. PHS Jandroković: I danas, osam desetljeća nakon Šoe i tri desetljeća od strašnih zločina u Vukovaru i Srebrenici, niču novi simboli dubokih ljudskih i civilizacijskih padova - poput Mariupolja ili Buče. Stoga će se RH i kroz predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve Holokausta (IHRA) snažno zauzimati za prevenciju svih oblika netrpeljivosti.

Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade RH položila su vijence ispred skulpture "Mojsije" na zagrebačkom Mirogoju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

International Day in Memory of the Victims of the Holocaust proglašen je 2005. rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a obilježava se na dan kada je 1945. oslobođen najveći nacistički logor smrti Auschwitz-Birkenau. Od 1933. do 1945. u Holokaustu ili Šoi sustavno je na tlu Europe istrijebljeno šest milijuna Židova, od kojih su milijun i pol bila djeca.

Plenković: Oslobođenjem Auschwitza, u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, završio je najmračniji dio povijesti

PLENKOVIĆ: Osuda zločina & njegovanje kulture sjećanja

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je obvezu ustrajanja u borbi protiv govora mržnje, antisemitizma te poricanja i iskrivljavanja istine:

-  Podjednako tako, moramo njegovati kulturu sjećanja i osnaživati obrazovanje i istraživanja o Holokaustu. Odajemo počast žrtvama čiji su životi oduzeti u genocidu provedenom u ime zločinačke ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe.

Žrtve Holokausta trajni su podsjetnik i upozorenje na dimenzije zla koje mogu proizići iz mržnje i totalitarnih ideologija

S ponosom se prisjećamo 130 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su riskirali vlastite živote kako bi spasili sugrađane židovske vjere - zaključio je premijer Plenković.

JANDROKOVIĆ: I danas niču novi simboli dubokih civilizacijskih padova

U govoru prije početka plenarne sjednice, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika da zaboravu otmemo svaku pojedinačnu nevinu žrtvu toga neljudskog zločina i odamo joj najdublje poštovanje:

- Teško se nositi s činjenicom da je u ono vrijeme bilo dovoljno ljudi spremnih da sustavno provode ponižavanja, dehumanizaciju i brutalna pogubljenja Židova, Roma i pripadnika drugih naroda koje se obilježilo inferiornima. Ne zaboravimo da i danas - osam desetljeća nakon Holokausta i tri desetljeća od strašnih zločina u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici - niču novi simboli dubokih ljudskih i civilizacijskih padova poput Mariupolja, Irpina ili Buče.

Prevenirati govor mržnje i netrpeljivost

Kazao je da ne smijemo zatvarati oči pred izljevima mržnje prema pripadnicima druge nacionalnosti ili vjere:

- Stoga ćemo se i kroz predsjedanje IHRA-om (v. okvir - op. ur.) nastaviti snažno zauzimati za prevenciju svih oblika netolerancije, govora mržnje i netrpeljivosti. Zajedno moramo braniti strašnu istinu o Holokaustu pred onima koji je negiraju, ojačati moralnu obvezu naših naroda i političku obvezu naših vlada da budućim generacijama pruže mogućnost da razumiju uzroke Holokausta i promišljaju o njegovim posljedicama.

Kultura sjećanja, poštovanje žrtava, osuda zločina, borba protiv antisemitizma, zaštita ljudskih prava & tolerancija u društvu

Nakon obraćanja, PHS Jandroković pozvao je zastupnice i zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama Holokausta kako se ti strašni zločini više nikada ne bi ponovili.

HRVATSKO PREDSJEDANJE IHRA-om OD 1. OŽUJKA

Hrvatska će od 1. ožujka predsjedati Međunarodnim savezom za sjećanje na žrtve Holokausta (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), međuvladinim tijelom uspostavljenim 1998. radi jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, a koje broji 35 država članica & 10 država promatrača.

Tim je povodom Vlada RH na prošloj sjednici ustrojila Nacionalno koordinacijsko tijelo za predsjedanje IHRA-om, na čelu s dr. sc. Davorom Božinovićem, vicepremijerom zaduženim za pitanja unutarnje i vanjske politike.

U skladu s europskim i civilizacijskim vrijednostima

Hrvatska Vlada usvojila je i Zaključke o tri pravno neobvezujuće Radne definicije IHRA-e: o antisemitizmu, o antiromskom rasizmu i diskriminaciji te o poricanju i iskrivljavanju istine o Holokaustu.

Zaključcima se zadužuju tijela državne uprave da u svom radu koriste ove definicije radi unaprjeđenja obrazovanja, istraživanja i informiranja o Holokaustu te sustavnog poticanja sjećanja na genocid nad Romima i Holokaust - u skladu s temeljnim europskim i civilizacijskim vrijednostima.

A A A