Vijesti
23. 2. 2023.

Neradna nedjelja! Veliki interes za narodne obveznice - u prva 24 sata već uloženo 220 milijuna eura!

(VIDEO) Andrej Plenković na 196. sjednici Vlade RH: Hrvatski su građani očito prepoznali priliku da na najsigurniji način i uz daleko, daleko povoljnije kamatne stope nego u bankama oplode svoju štednju. Odaziv je vrlo dobar - bolji od očekivanja. * Danas šaljemo u Hrvatski sabor novi Zakon o trgovini - kojim uređujemo pitanje rada nedjeljom. Prijedlog je održiv, smatramo da smo sa 16 radnih nedjelja iznašli pravi balans između interesa gospodarstva, rada i obiteljskog života. Time ostvarujemo još jednu važnu točku iz svog programa. Omogućavamo radnicima, što se posebno odnosi na one u trgovinama, da nedjelju provedu s obiteljima i najmilijima.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Balans između rada i obiteljskog života

Na početku uvodnog govora, Andrej Plenković je izdvojio novi Zakon o trgovini, koji ide u drugo čitanje u Hrvatski sabor, a uređuje pitanje rada nedjeljom:

- Prijedlog je održiv, smatramo da smo sa 16 radnih nedjelja iznašli pravi balans između interesa gospodarstva, rada i obiteljskog života. Time ostvarujemo još jednu važnu točku iz Programa Vlade RH. Omogućavamo radnicima, što se posebno odnosi na one u trgovinama, da nedjelju provedu sa svojim obiteljima i najmilijima.

Reguliramo rad nedjeljom - Ostvarujemo Izborni program „Sigurna Hrvatska“ & Program rada Vlade RH!

Daleko povoljnije kamate

Osvrnuo se i na izdavanje državnih obveznica. U prva 24 sata upisa uplaćeno je 220 milijuna eura:

 - Do jutros u 10:00 sati hrvatski su građani već uložili taj iznos. Očito su prepoznali priliku da na najsigurniji način i uz daleko, daleko povoljnije kamatne stope nego u komercijalnim bankama oplode svoju štednju. Odaziv je vrlo dobar, a interes velik - veći od očekivanja.

Naravno da ćemo uzeti narodne obveznice - pozivam sugrađane da učine isto!

Rok upisa za građane - ponovio je - traje osam dana, nakon čega će mogućnost kupovine obveznice dobiti institucionalni investitori. Godišnja je kamata 3,25%.

Krišto, Sanchez, O'Leary, MSC

Od vanjskopolitičkih i međunarodnih aktivnosti, hrvatski je premijer izdvojio posjet predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto …

Hrvatska snažno podupire europski i reformski put BIH, u kojoj su svi konstitutivni narodi potpuno - ravnopravni!

… predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske Pedra Sáncheza …

Sa španjolskim premijerom o daljnjoj pomoći Ukrajini, zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija & energetskoj neovisnosti EU-a!

… te predsjednice Europskog suda za ljudska prava Síofre O'Leary, korejskog ministra trgovine Dukgeun Ahna.

Hrvatski premijer sudjelovao je i na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Za Europu je ključ zadržati jedinstvo i odlučnost u potpori Ukrajini te u osudi nedemokratskog kremljanskog režima!

RDC Osijek & Viroexpo

Izdvojio je i otvorenja Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo u Virovitici …

Naša će Vlada i dalje svim svojim snagama i voljom podržavati Slavoniju & ulagati u njezin gospodarski i kulturni razvoj!

… te Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku.

Ustrajni u potrazi za nestalima

Na kraju je izvijestio da je zajedno s potpredsjednikom Vlade RH Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem obišao lokaciju uz cestu Negoslavci - Orolik na kojoj se provode istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka iz otkrivene masovne grobnice iz vremena velikosrpske agresije.

GODIŠNJICA RUSKE AGRESIJE NA UKRAJINU

Uoči prve godišnjice brutalne ruske agresije na Ukrajinu i herojskog otpora ukrajinskoga naroda, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković poručio je da se radi o činu bez presedana u kojem je Rusija izvršila invaziju na slobodni, neovisni i međunarodno priznati teritorij Ukrajine, nastavljajući ono što je pokrenula 2014. godine.

A A A