Vijesti
16. 2. 2023.

Sa španjolskim premijerom o daljnjoj pomoći Ukrajini, zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija & energetskoj neovisnosti EU-a!

Pedro Sánchez Pérez-Castejón u Zagrebu. PVRH Andrej Plenković: Ovo je već 2. posjet predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske našoj zemlji u zadnjih 16 mjeseci. Zahvalio sam mu u ime Hrvatske, još jednom, na velikoj potpori koju nam je dao za ulazak u Schengen i europodručje. Mogu slobodno reći da smo razvili privilegirani i prijateljski dijalog. Siguran sam da će Madrid uspješno predsjedati EU-om u 2. polovici ove godine, a veselimo se nastavku suradnje i u NATO-u i na Mediteranu, u sklopu ojačanog partnerstva u EUMED9 - klubu sredozemnih država koje su ujedno i članice EU-a.

Nakon predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima i s predsjednikom Vlade Kraljevine Španjolske.

Hrvatska snažno podupire europski i reformski put BIH, u kojoj su svi konstitutivni narodi potpuno - ravnopravni!

Prioriteti španjolskog predsjedanja EU-om

Pedro Sánchez Pérez-Castejón, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj, predstavio je Plenkoviću prioritete Madrida za nadolazeće šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom (od 1. srpnja, nakon Švedske), a to su borba protiv ilegalnih migracija, nastavak potpore Ukrajini, smanjivanje energetske ovisnosti EU-a, jačanje europskih savezništava sa zemljama Latinske Amerike i južnog Mediterana te ekonomska kompetitivnost Starog kontinenta.

Želimo još bolju suradnju Hrvatske i Španjolske!

Španjolski premijer namjerava obići 15 država članica Europske unije, a turneju je započeo posjetom Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji. Sánchezu je ovo već drugi posjet Zagrebu u 16 mjeseci, a u međuvremenu je u Hrvatskoj boravio i španjolski kraljevski par.

Prvi službeni posjet španjolskog kralja Filipa VI. zalog je daljnjem jačanju naših bilateralnih odnosa

Ukrajina & vanjske granice EU-a

Nakon sastanka, dvojica premijera održala su konferenciju za medije. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da su najviše razgovarali o zajedničkim europskim temama - o daljnjoj pomoći Ukrajini i ekonomskoj situaciji u EU-u.

- Naravno, bilo je riječi i o politici migracija te o posljedicama migrantskog pritiska na političke procese u pojedinim državama članicama, kao i o zajedničkim mjerama koje EU treba poduzeti radi sigurnosti svojih vanjskih granica. Što podrazumijeva potporu državama koje su izvor migracijskih valova.

Zelenski na Europskom vijeću. EU jedinstvena u čvrstoj podršci Ukrajini - Hrvatska će pomoći i u procesu razminiranja!

Nove zaštitne mjere & državne intervencije

Andrej Plenković je zahvalio, još jednom, na velikoj potpori koju je Španjolska pružila Hrvatskoj za ostvarenje dva strateška cilja dublje europske integracije - za ulazak u Schengen i europodručje:

- Izvijestio sam premijera Sáncheza o trendu smanjivanja stope inflacije u Hrvatskoj, rastu našeg BDP-a od oko 6 posto u 2022. i spremnosti Vlade RH da nastavi s politikom interveniranja i potpore građanima i gospodarstvu u trenucima kada samo država može na adekvatan način odgovoriti na izazove koji su pred nama.

Ubrzani rast BDP-a & pad inflacije. A i narodne obveznice - dobra prilika za građane!

Privilegirani, otvoreni & prijateljski dijalog

Napomenuo je da se razgovaralo i o situaciji u hrvatskom okruženju, dodavši da to područje Sánchez itekako dobro poznaje, osobito Bosnu i Hercegovinu, u kojoj jer  prije dvadesetak godina i radio:

- Dali smo mu ocjenu političkog stanja u tim zemljama i njihovoj europskoj perspektivi, koju Hrvatska podržava. Veselimo se nastavku suradnje Španjolske i Hrvatske i u NATO-u i na Mediteranu, u sklopu ojačanog partnerstva u EUMED9 - klubu sredozemnih država koje su ujedno i članice EU-a.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

Mogu slobodno reći da smo razvili neku vrstu privilegiranog, otvorenog i prijateljskog dijaloga o svim temama od zajedničkog interesa, uključujući i unaprjeđenje bilateralne suradnje - zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

A A A