Vijesti
22. 2. 2023.

Hrvatska i BiH grade dobrosusjedske odnose, priprema se zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Andrej Plenković & Elmedin Konaković. Hrvatski premijer potvrdio je čvrstu potporu europskom putu BiH, ali i istaknuo važnost poštivanja pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. „Nadam se da će se sadašnji pozitivni iskoraci iskoristiti za nastavak pregovora o izbornoj reformi u BiH“. Gordan Grlić Radman: „Hrvatska u novom Vijeću ministara BiH vidi proeuropskog partnera te nastavlja podupirati provedbu cjelovite izborne reforme. To je važno s aspekta europskih integracija, ali i funkcionalnosti i političke stabilnosti države“.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković susreo se u Banskim dvorima s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Izrazivši dobrodošlicu, premijer Plenković istaknuo je bliske i dobrosusjedske odnose Hrvatske i BiH. Pozitivnim je ocijenio brzo formiranje novog Vijeća ministara u BiH.

Cjelovita izborna reforma

Potvrdio je čvrstu potporu Hrvatske daljnjem europskom putu BiH nakon dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU-u te izdvojio važnost reformskih koraka u nastupajućem razdoblju.

Naglasivši važnost dijaloga i poštivanja pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, izrazio je nadu da će se sadašnji pozitivni iskoraci iskoristiti za nastavak pregovora političkih aktera u BiH o izbornoj reformi.

Hrvatska snažno podupire europski i reformski put BIH, u kojoj su svi konstitutivni narodi potpuno - ravnopravni!

Plenković i Konaković razgovarali su i o pripremama za zajedničku sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH u lipnju ove godine u Zagrebu.

Južna plinska interkonekcija

MVP BiH Elmedin Konaković susreo se je u Zagrebu i s ministrom vanjskih i europskih poslova RH Gordanom Grlićem Radmanom.

Razgovarali su o produbljivanju suradnje između dviju država te jačanju prometne i energetske povezanosti, kao i o pitanjima od zajedničkog interesa - poput izgradnje južne interkonekcije plinskih transportskih sustava i jadransko-jonske autoceste.

Napravit ćemo plinovod kako bi LNG terminal mogao opskrbljivati i BiH. Položaj Hrvata u njoj vanjskopolitički je prioritet Vlade RH

- Još jednom sam čestitao kolegi Konakoviću na statusu kandidata za EU koji je BiH stekla u prosincu prošle godine. Nadam se da će to novom Vijeću ministara biti poticaj na reformskom putu. RH se aktivno zauzimala za pozitivnu odluku EU-a te će i dalje podržavati integracijski proces BiH, u čemu joj može biti važan partner - rekao je ministar Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije.

Ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda

Šef hrvatske diplomacije naglasio je da novo Vijeće ministara BiH smatra proeuropskim partnerom s kojim se mogu jačati bilateralni i multilateralni odnosi:

- Nadam se da će BiH, sukladno sporazumu vladajuće koalicije, uspješno provesti sveobuhvatnu izbornu reformu, što je važno s aspekta europskih integracija, ali i s aspekata funkcionalnosti i političke stabilnosti države, kao i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda - utemeljenoj u Daytonskom sporazumu.

Obojica ministara pozdravila su zajedničku sjednicu dviju vlada najavljenu za lipanj.

Pitanje pune ravnopravnosti naših sunarodnjaka u BiH uspjeli smo podići na najvišu međunarodnu razinu - višu nego ikada do sada!

A A A