Vijesti
20. 3. 2023.

Sve velike ciljeve ostvarujemo na dobrobit građana!

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: 4. paket mjera dobio je podršku sindikata, poslodavaca, umirovljenika, poljoprivrednika, županija, gradova… Interveniramo u pravom trenutku i na pravi način! * Ispunili smo obećanje o neradnoj nedjelji, zadržali najniži PDV na plin i ogrjev te povećali primanja za još 32.000 umirovljenika. * Roditelji njegovatelji dobivat će naknadu 10 mjeseci poslije smrti djeteta. Socijalno smo osjetljiva Vlada, dok je oporba prije samo tri mjeseca bila protiv povećavanja naknada za roditelje djece s teškoćama u razvoju s 2.328 na 4.157 kuna. Podigli smo i sredstva za roditelje njegovatelje s 2.000 na 4.000 kuna, no oporba je bila i protiv toga. * Među samo smo četiri europske zemlje koje su ušle u povlašteni američki program Global Entry.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Čvrsto uz građane i nacionalnu ekonomiju

Prošli tjedan prvenstveno ćemo pamtiti po novome zaštitnom paketu, već 4. u ovoj globalnoj krizi kao posljedici ruske agresije na Ukrajinu. Ograničena je cijena plina na godinu dana, a električne energije na 6 mjeseci, nastavljamo subvencionirati i naftne derivate.

Da nije bilo mjera Vlade RH, struja bi za kućanstva poskupjela 96%, a plin 70%. I to je najbolji odgovor kritikantskoj oporbi

Sveobuhvatne mjere za zaštitu gospodarstva i standarda građana, vrijedne 1.7 milijardi eura, dobile su podršku socijalnih partnera, i sindikata i poslodavaca i umirovljenika, kao i poljoprivrednika, obrtnika, županija, gradova, općina…

To svjedoči da interveniramo u pravom trenutku i na pravi način. Paket će svima omogućiti da lakše prebrode krizu i da očuvamo socijalnu koheziju.

Čvrsto stojimo iza građana & gospodarstva: Od COVID-a do danas donijeli smo zaštitne mjere u vrijednosti 6.8 milijardi eura! Ili više od 51 milijarde kuna!

Neradna nedjelja, veće mirovine & najniži PDV-a za plin i ogrjev

Drugo, raspravili smo sve važne odluke koje je prošlog jedna donio Hrvatski sabor. Ispunili smo izborno obećanje o pravednom reguliranju rada nedjeljom. Režimom od 16 radnih nedjelja u trgovini našli smo pravi balans između privatnih i poslovnih obveza, između obitelji i činjenice da je Hrvatska turistička zemlja. Naše će rješenje izdržati sve testove ustavnosti.

I „desna“ oporba protiv neradne nedjelje, najnižeg PDV-a na plin & većih mirovina!

Osim toga, Hrvatski je sabor zakonskim izmjenama zadržao na još godinu dana najnižu stopa PDV-a za plin, za ogrjev sječke, brikete i pelete te je ukidanjem doprinosa za dopunsko zdravstveno osiguranje povećao primanja za 32.000 umirovljenika.

Naknada 10 mjeseci poslije smrti djeteta

Prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi, roditelji njegovatelji dobivat će naknadu 10 mjeseci poslije smrti djeteta. Razgovarao sam o tome danas s resornim ministrom Marin Piletić i dao mu nalog.

Oporba - na čiji se prijedlog o toj temi nedavno raspravljalo u Hrvatskom saboru - stavila se u funkciju jedne udruge. I dalje smatramo ono isto što smo poručili prvog dana: pitanje socijalne skrbi treba na temeljit način obraditi i donijeti rješenja koja će dugoročno biti kvalitetna. Vlada RH će predstaviti cjelovite zakonske izmjene do 15. srpnja. Želimo pomoći svima.

Oporba manipulira

Socijalno smo osjetljiva Vlada, to smo i dokazali nizom odluka kojima je poboljšan status korisnika sustava socijalne skrbi. A da oporba sada nastoji manipulirati, najbolje svjedoči činjenica da je prije samo tri mjeseca bila protiv povećavanja naknada za roditelje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom - koje smo podigli s 2.328 na 4.157 kuna

Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje s 2.000 na 4.000 kuna, no oporba je i tada bila protiv, a sada nas napada. Podigli smo i sredstva za posebno skupe lijekove sa 100 na 400 milijuna eura, a donijet ćemo i zakone o osobnoj asistenciji i o inkluzivnom dodatku...

I pitanje na koje u oporbi nemaju odgovor: zašto Vlada u kojoj je Anka Mrak Taritaš bila ministrica nije riješila nijedan od ovih problema? Zašto primjerice u njezinom mandatu nisu odobrena sredstva  za skupe lijekove poput Spinraze? A mi smo ih izdvojili.

Osnaživanje strateškog partnerstva sa SAD-om

Na sjednici smo se osvrnuli i na ulazak Hrvatske u američki program Global Entry. Vijest je prošla gotovo nezapaženo, no mi smo među samo četiri europske zemlje koje su u tome povlaštenom programu SAD-a. Čestitam još jednom ministrima Davoru Božinoviću i Gordanu Grliću Radmanu!

Otvaramo novu stranicu u odnosima Hrvatske i SAD-a & jačamo naše partnerstvo!

Summa summarum: sve velike ciljeve ostvarujemo na dobrobit građana.

Želje & pozdravi

Tzv. Možemo najavljuje „preuzimanje vlasti“? Nisam pratio njihovu izbornu skupštinu, ali u demokraciji svatko ima pravo na svoje želje i ambicije, makar bile i potpuno nerealne.

Nalog za uhićenje Putina - tek početak

Nalog Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) o uhićenju Putina posve je očekivan s obzirom na sva zvjerstva, na sve ratne zločine ruskog agresora u Ukrajini. Mislim da je to samo početak. Samo je pitanje vremena kada će se prikupiti dovoljno dokaza i za ostale zločine.

Neću se družiti s Milanovićem, s njim se ne žele sastati ni strani državnici. Vlada RH neće legitimirati njegove proruske stavove!

A A A