Vijesti
24. 3. 2023.

Iz Bruxellesa (2): Da se Putin zatekne u Hrvatskoj, policija bi reagirala & uhitila ga!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon Europskog vijeća, 1. na kojem RH sudjeluje kao članica Schengena, eurozone i Europskog stabilizacijskog mehanizma: Sumnjam da će se Putin uputiti u bilo koju od država pod Statutom Međunarodnog kaznenog suda. Nije realan njegov dolazak. Ako bi se to ipak dogodilo, postupili bismo sukladno proceduri u slučaju naloga za uhićenje bilo koje osobe. * Problem Ilegalnih migracija opterećuje države koje čuvaju vanjsku granicu EU-a. Europska komisija izdvojit će dodatni novac za njih. * S eurom smo otporniji na krize. Uz izdašne Vladine mjere i očuvanje rasta BDP-a nastavljamo subvencionirati struju, plin i goriva, štititi građane te povećavati zaposlenost.

Nakon dvodnevnog boravka u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na redovnom sastanku Europskog vijeća (EUCO) - kojem se putem videoveze obratio Volodimir Zelenski - predsjednik naše Vlade i naše stranke istaknuo je da je Europska unija još jednom iskazala snažnu potporu Ukrajini:

- Privrženi smo pružanju svake vrste pomoći žrtvi ruske agresije. Velika većina zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, izrazile su spremnost sudjelovati u zajedničkoj nabavi streljiva za potrebe Ukrajine. Postignut je načelni dogovor: EU će za to osigurati dvije milijarde eura. Od toga će se milijarda koristiti odmah za nabavu streljiva, a drugi dio namijenjen je ulaganju u povećanje proizvodnje.

Neću se družiti s Milanovićem, s njim se ne žele sastati ni strani državnici. Vlada RH neće legitimirati njegove proruske stavove!

Još čvršća zaštita granice …

Andrej Plenković je izdvojio da su i ilegalne migracije bile jedna od glavnih tema na summitu premijera i/ili šefova država članiva EU-a:

- Taj problem jako opterećuje pojedine države. Europska komisija će pripremiti dodatna sredstva kojima će pomagati onim članicama koje čuvaju vanjsku granicu Europske unije, tj. schengensku granicu.

Iz Bruxellesa: Dalekovidnost odluke o LNG terminalu, nastavak jedinstvene potpore Ukrajini & zaštita u globalnoj krizi!

… & financijska stabilnost EU-a

Što se tiče summitu država članica eurozone (Eurosummit), na kojem je premijer Plenković također sudjelovao, izvijestio je da je čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde poslala ohrabrujuće poruke u pogledu otpornosti i pouzdanosti bankovnog sustava u europodručju:

- Mehanizmi kontrole EU-a onemogućavaju financijske destabilizacije kakvima smo svjedočili u SAD-u i Švicarskoj. Europa je izvukla lekcije iz velike krize 2008. godine.

Predstavio 4. paket zaštitnih mjera

Na tom je sastanku na vrhu predstavio 4. paket zaštitnih mjera - ovog puta vrijedan 1.7 milijardi eura - koji je u Vlada RH donijela u globalnoj energetskoj krizi:

- Uvođenjem eura Hrvatska je postala otpornija na sve moguće krize. Uz izdašne mjere pomoći i očuvanje rasta BDP-a nastavljamo subvencionirati cijene struje, plina i goriva, štititi građane i nacionalnu ekonomiju te povećavati zaposlenost.

Čvrsto stojimo iza građana & gospodarstva: Od COVID-a do danas donijeli smo zaštitne mjere u vrijednosti 6.8 milijardi eura! Ili više od 51 milijarde kuna!

Nikad veći proračun Ministarstva obrane

Na upit novinara, Plenković je odgovorio da proračun Ministarstva obrane RH nikada nije bio veći:

- Ulaganja u obrambene sposobnosti u mandatu ove Vlade su - enormna. Naši se piloti i mehaničari obučavaju u Francuskoj, u ovo doba dogodine Rafalei će čuvati hrvatsko nebo. Iz SAD-a smo nabavili helikoptere Black Hawk i oklopna borbena vozila Bradley, a dogovaramo investicije i u protuzračnu obranu. Hrvatska snažno ulaže i u dronove.

Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

POSEBNA IZJAVA ZA EPP

U povodu 1. sastanka na vrhu EU-a na kojem Hrvatska sudjeluje kao nova članica Schengena, eurozone i Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), predsjednik Andrej Plenković dao je u Bruxellesu posebnu izjavu za mreže Europske pučke stranke (EPP) - najjače političke obitelji u Europi:

- Nastavljamo snažno štititi hrvatske građane i gospodarstvo u globalnoj krizi te pomagati Ukrajini u borbi za slobodu!

A A A