Vijesti
31. 3. 2023.

Obljetnica oslobođenja Buče: Zločini moraju biti kažnjeni! Jer bez pravde nema trajnog mira

(VIDEO & PHOTO) Plenković iz Kijeva i Buče: Čast mi je biti ponovno u slobodnoj Ukrajini! Stajat ćemo uz vas sve dok bude trebalo! Zadivili ste svijet herojskim otporom i željeznom voljom, vi ne branite samo sebe, nego i demokratske vrijednosti koje dijelimo. RH podupire uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina ruske agresije. Svi koji su počinili zločine za to moraju i platiti! Mogu najaviti da će Zagreb biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o razminiranju te da će nam vrlo brzo na liječenje i rehabilitaciju doći prvih 20 ranjenika iz Ukrajine. Dočekujemo ih širom otvorenih ruku, Hrvatska je na pravoj strani povijesti i pravde! Iznova izražavam punu potporu Ukrajini, žrtvi svirepe agresije kakvoj smo i mi Hrvati bili izloženi.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a doputovao je vlakom u Kijev bez ikakvih, naravno, medijskih najava. S njim su stigli PPVRH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ukrajinski veleposlanik u RH Vasilj Kirilič i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Drugi je to posjet Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije. U svibnju 2022. sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je i netom oslobođene gradove Irpinj i Buču - mjesta  strašnih razaranja i masovnih ratnih zločina Putinove soldateske tijekom jednomjesečne okupacije.

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

Nastavljamo pružati svaku vrstu pomoći Ukrajini

Hrvatski premijer u Kijevu se prvo sastao s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom:

- Od samog početka Vlada RH jasna je i konzistentna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije. Nastavljamo pružati svaku vrstu pomoći Ukrajini te se snažno zauzimati za njen europski put, suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i reintegraciju okupiranih područja. Solidarnost s prijateljskim ukrajinskim narodom, žrtvom brutalne agresije, Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem oko 25.000 izbjeglica.

Neću se družiti s Milanovićem, s njim se ne žele sastati ni strani državnici. Vlada RH neće legitimirati njegove proruske stavove!

Zid sjećanja & komemoracija u Buči

Potom je Plenković u Kijevu položio cvijeće pred Zidom sjećanja na sve poginule za ukrajinsku slobodu …

… otkuda se uputio u Buču na komemoraciju za žrtve ruske agresije, na kojoj su sudjelovali i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, moldovska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenski premijer Robert Golob.

Simbol kremljanskog zla

Buča je simbol ruskih zločina, simbol kremljanskog zla. U tom gradu sjeverozapadno od Kijeva tijekom 28-dnevne ruske okupacije ubijeno je 1.400 Ukrajinaca, uključujući 37 djece.

- Ukrajinski narod zadivio je svojim herojskim otporom i željeznom voljom da obrani svoju domovinu. Odajemo počast herojima koji su dali svoje živote u obrani slobode, vlastitog identiteta i demokracije. Hrvatska će nastaviti pomagati Ukrajinu sve do pobjede, Hrvatska je na pravoj strani povijesti i pravde! Slava Ukrajini! - poručio je Plenković.

Ministar Banožić u službenom posjetu Ukrajini

Uz Ukrajince sve do - pobjede

Iz Buče se hrvatski premijer vratio u Kijev te se sastao s predsjednikom Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) Ruslanom Stefančukom …

… i državnim poglavarom Volodimirom Zelenskim. Plenković je istaknuo da mu čast biti ponovno u Kijevu, u slobodnoj Ukrajini:

- Na obljetnicu oslobođenja Buče iznova izražavam snažnu, punu potporu Ukrajini, žrtvi svirepe agresije kakvoj je nekoć bila izložena i Hrvatske. Stajat ćemo uz Ukrajince dokle god bude trebalo. Vi ne branite samo sebe, svoju neovisnost, nego i demokratske, civilizacijske i europske vrijednosti koje dijelimo.

Ukrajinci cijene potporu Vlade RH i hrvatskog naroda

Zelenski je naglasio da „Ukrajinci iznimno cijene kontinuiranu potporu Vlade RH i hrvatskog naroda“:

- Ključna riječ danas je - pravda. Pravda za sve Ukrajince koji su u ruskoj agresiji izgubili živote i zdravlje, svoje voljene, svoj dom. S predsjednikom Plenkovićem razgovarao sam o mnogim važnim pitanjima, među njima i o zajedničkim aktivnostima na stvaranju posebnoga međunarodnoga tribunala za istraživanje ruskih zločina u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik na svom je službenom FB-u objavio troipolminutni video o sastanku s hrvatskim premijerom. Pogledajmo!

Bez pravde nema trajnog mira

Uslijedio je događaj dana - sastanak na vrhu ''Buča -  odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini'', organiziran u Kijevu upravo u povodu obljetnice oslobođenja Buče.

Iz Bruxellesa (2): Da se Putin zatekne u Hrvatskoj, policija bi reagirala & uhitila ga!

Plenković je napomenuo da je Hrvatska od početka ruske agresije uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini:

- Podupiremo aktivnosti Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina ruske agresije. RH naglašava i važnost pravodobnog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese. Zločini moraju biti kažnjeni! Sve ono čemu smo mi Hrvati bolno svjedočili događa se i u Ukrajini. Svi oni koji su počinili zločine za to moraju i platiti! Bez pravde nema trajnog mira ni istinskog pomirenja među narodima.

Donatorska o razminiranju - dolaze prvi ukrajinski ranjenici

Na kraju vrlo sadržajnog radnog dana, Zelenski, Plenković, Sandu, Heger i Golob održali su zajedničku konferenciju za medije.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da će Zagreb ovog listopada - nakon što je prošle godine organizirao parlamentarni sastanak na vrhu Krimske platforme - biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini:

- S obzirom da je i sama bili žrtva brutalne agresije, Hrvatska je spremna i sposobna podijeliti svoju ekspertizu, svoje iskustvo i u psihosocijalnoj podršci ranjenim braniteljima i žrtvama rata. Mogu stoga najaviti i da će vrlo brzo na liječenje u RH doći prvih 20 ranjenika iz Ukrajine, koji će potom proći programe rehabilitacije u našim veteranskim centrima.

Predstavnici Hrvatske i Ukrajine o zbrinjavanju ranjenika

„Detalje su danas na zasebnom sastanku dogovorili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica ukrajinskih branitelja Julija Laputina. Širom otvorenih ruku dočekujemo ranjene ukrajinske branitelje i civile!“ - zaključio je Andrej Plenković.

UKRAJINA ĆE POBIJEDITI!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u završnoj riječi na konferenciji, kazao je da je Rusija pod vodstvom Putina potpuno izgubila kredibilitet:

- Pregovori s takvim nedemokratskim režimom jednostavno nemaju smisla. I dalje, bez ikakvog žaljenja, čine masovne ratne zločine, ne štede ni Ukrajince, ali ni vlastite državljane. Želim još jednom zahvaliti svim zemljama, svim državnicima koji su uz nas. Ukrajina će pobijediti, Ukrajina će osloboditi svaku stopu svoga okupiranog teritorija. A ruske zločince - kazniti.

Slava Ukrajini!

Više na webu Vlade RH: Plenković: Zločini u Buči zaslužuju kaznu i tu odgovornost ćemo tražiti

A A A