Vijesti
20. 3. 2023.

Hrvatska među samo 4 europske države u Global Entry programu!

Punopravno partnerstvo u privilegiranom američkom programu ubrzanog prelaska granice preko 77 aerodroma hrvatskim će državljanima uvelike olakšati putovanje u SAD. PVRH Andrej Plenković: Nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u listopadu 2021. godine, ovo je potvrda povjerenja između dviju država. PPVRH Davor Božinović: Produbljujemo strateško partnerstvo sa SAD-om! Ulazak RH u Global Entry program još je jedan dokaz kontinuirane predanosti daljnjem razvoju već odličnih odnosa pružanjem pogodnosti svojim državljanima - uz istodobno jačanje sigurnosti obiju zemalja.

Hrvatski državljani mogu još lakše putovati u SAD nakon što je Hrvatska u četvrtak, 16. ožujka, i službeno postala punopravni partner u američkome privilegiranom programu Global Entry.

Novi, veliki iskorak u odnosima sa SAD-om: Hrvatska kao jedna od 4 europske države ušla u Global Entry program!

Ispunjeni svi zahtjevni kriteriji

Taj novi iskorak u odnosima sa SAD-om uslijedilo je nedugo nakon što je Republika Hrvatska u listopadu 2021. godine, poslije višegodišnjih zajedničkih priprema, ispunila sve političke i sigurnosne uvjete za pristupanje američkom programu izuzeća od viza.

Otvaramo novu stranicu u odnosima Hrvatske i SAD-a & jačamo naše partnerstvo!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je na ispunjenju svih kriterija Ministarstvu unutarnjih poslova i ostalim sudionicima toga zahtjevnog procesa:

- Nakon ukidanja viza za putovanje u SAD, Hrvatska je od sada i službeno među četiri europske države koje su dio Global Entry programa. Ubrzana procedura za prelazak granice potvrda je povjerenja, kao i prigoda za jačanje odnosa Hrvatske i SAD-a.

BOŽINOVIĆ: Potvrda naših izvrsnih odnosa

Ovo partnerstvo omogućava hrvatskim državljanima niskog rizika (s prethodnim odobrenjem) da se prijave za članstvo u programu Global Entry i tako postanu pouzdani putnici radi bržeg ulaska preko 77 aerodroma u SAD u turističke ili poslovne svrhe.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da hrvatski državljani od sada mogu po ubrzanoj proceduri ući u SAD:

- Skupa s nedavno uvedenim bezviznim režimom između Hrvatske i SAD-a, ovo je još jedna potvrda naših izvrsnih odnosa.

Jačanje povjerenja & partnerstva

Republika Hrvatska uspješno je završila sve potrebne preduvjete kako bi postala punopravni partner u programu Global Entry te se tako priključila skupini od ukupno 14 partnerskih zemalja, od toga - kako smo već naglasili - samo četiri europske države.  

“Današnja objava simbolizira napore i predanost naših zemalja njegovanju odnosa koji olakšavaju trgovinu, ali jednako važno i jačaju našu sigurnost istodobno pružajući korist našim građanima" - napomenu je Matthew Davies, visoki dužnosnik CRB-a (Američka Agencija za carinu i zaštitu granice) u zajedničkom priopćenju MUP-a i spomenute agencije.

U priopćenju se zaključuje da je ulazak RH u Global Entry program još je jedan dokaz kontinuirane predanosti dviju država daljnjem razvoju već odličnih odnosa pružanjem pogodnosti svojim državljanima na način da se olakšaju putovanja i trgovina - uz istodobno jačanje sigurnosti obiju zemalja.

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

A A A