Vijesti
11. 5. 2023.

Podižemo naknade za roditelje njegovatelje i osobne invalidnine branitelja! Od poreza na ekstraprofit prikupljeno je 236 milijuna € za potpore građanima!

(VIDEO) Andrej Plenković na 215. sjednici Vlade RH: U utorak smo bili na 860 milijuna € iskorištenosti sredstava za obnovu iz Fonda solidarnosti EU-a. Danas smo na 872! U prosjeku realiziramo 5 milijuna dnevno, preostali 131 milijun iz FSEU-a iskoristit ćemo i prije roka. * Uputili smo u javno savjetovanje novi Zakon o hrvatskim braniteljima i Zakon o socijalnoj skrbi. Donijeli smo i odluku o kraju epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom. COVID više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Marko Primorac: Uvođenje dodatnog poreza na dobit bila je dobra odluka. Prihod od tog poreza isključivo se koristi, kako smo i obećali, za pomoć ranjivim skupinama.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Dan Europe & 25 milijardi za desetljeće razvoja

Prvo je podsjetio da je ovog tjedna obilježen Dan Europe:

- Vizionarskom „Schumanovom deklaracijom“ iz 1950. postavljeni su temelji današnje Europske unije. Tadašnja Europa, podijeljena između demokratskog i komunističkog bloka, tek je sanjala o ujedinjenju kakvo danas imamo, više od 70 godina poslije.

Koristimo članstvo u Europskoj uniji za brži razvoj svih krajeva Lijepe Naše! Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, utjecaj veći, a reputacija - bolja!

Ulaskom u EU - nastavio je Andrej Plenković - Hrvatska je postala članicom zajednice koja uz SAD i Kinu čini jedan od tri najsnažnija svjetska gospodarstva:

- U zajedničkom i solidarnom djelovanju nastojimo da svi građani diljem Europe žive u što boljim uvjetima i sa što višim standardom. U tom kontekstu, Hrvatska za ovo desetljeće razvoja ima na raspolaganju golema bespovratna sredstva: 15 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira i 10 milijardi iz Instrumenta „EU iduće generacije“.

Konkretni benefiti 10 godina članstva u EU-u

Osvrnuo se i na postignuća u prvih deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji:

- Prvo, BDP je danas na 73% prosjeka Europske unije, a 2015. je bio na 61%. Broj zaposlenih povećan je za 18%, a stopa zaposlenosti s 57 na 70%, dok stopa nezaposlenosti iznosi samo 6.2%. Bilježi se i rast mirovina, plaća i BDP-a, pri čemu je minimalna plaća povećana za 70%. Broj osoba u riziku od siromaštva smanjen je za čak 40%. Prihodi u turizmu su udvostručeni, kao i devizne pričuve, a strana su ulaganja učetverostručena!

Hrvatska ima najveći broj radnih mjesta još od 1994. godine, čak 220.000 više nego na kraju SDP-ova mandata u Banskim dvorima!

Do posljednjeg centa!

Potom je izvijestio da je Hrvatska u samoj završnici apsorpcije sredstava za obnovu objekata javne namjene iz Fonda solidarnosti EU-a:

- U utorak smo bili na 860 milijuna eura iskorištenosti. Danas smo na 872 milijuna! Od toga smo za petrinjski potres iskoristili sav novac koji smo dobili - 321 milijun - a za zagrebački 551 milijun. Ili 81% bespovratnih EU sredstava za koja se u tu svrhu naša Vlada izborila. S obzirom da dnevno u prosjeku realiziramo oko 5 milijuna eura, preostali 131 milijun iz FSEU-a iskoristit ćemo ne samo do posljednjeg centa, nego i dosta prije zadanog roka 30. lipnja.

A za nastavak obnove već smo osigurali 1.2 milijardi eura iz NPOO-a - dometnuo je premijer Plenković.

Proglašen kraj epidemije koronavirusa

Kazao je i da Vlada, slijedom preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), danas donosi odluka o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj:

- Stožer prestaje s radom, COVID više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu. Važno je da iz te goleme ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvučemo pouke za daljnja suočavanja s potencijalnim krizama tog tipa.

Proglašavanje kraja epidemije na tragu odluke Svjetske zdravstvene organizacije

Zakon o hrvatskim braniteljima & Zakon o socijalnoj skrbi

Naveo je da su danas u javno savjetovanje upućene izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojima će porasti osobne invalidnine, a najavio je da će se uskoro uputiti i Zakon o socijalnoj skrbi - kojim će se podići naknade za roditelje njegovatelje:

- Za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete povećat će se s 530 na 663 eura, a s 597 na 796 ako se dijete zbog zdravstvenog stanja ne može uključiti u programe u zajednici. Za roditelje njegovatelje koji samostalno njeguju dvoje ili više djece podići će se sa 796 na 995 eura. Novim prijedlogom proširuje se status i na roditelje osobe s poremećajima autističnog spektra 4. stupnja.

Sve velike ciljeve ostvarujemo na dobrobit građana!

Roditeljima njegovateljima, koji do sada nisu smjeli raditi, ponudit će se mogućnost rada preko ugovora o djelu ili autorskih ugovora - također je otkrio Plenković:

- Osim toga, osigurava im se pravo primanja naknade u slučaju smrti djeteta još deset mjeseci, a ukida se institut zabilježbe, i to ne samo s jedine nekretnine, nego sa svih nekretnina.

Znatno niže cijene goriva

Podsjetio je i da su u ponedjeljak na telefonskoj sjednici Vlade utvrđene najviše maloprodajne cijene naftnih derivata:

- Cijene su, zahvaljujući mjerama Vlade, za 20-ak centi povoljnije nego što bi bile bez njih.

Znatno niže cijene goriva! Veliko pojeftinjenje i ukapljenog plina!

Od ostalog izdvojio je sudjelovanje ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana na krunidbi britanskog kralja Charlesa III …

Gordan Grlić Radman: Čast mi je bila predstavljati Hrvatsku na svečanosti krunidbe u Westminsterskoj opatiji!

… i komemoraciju u povodu smrti bivšeg predsjednika Vlade Nikice Valentića.

Nikica Valentić ostat će zapamćen kao jedan od velikana suvremene hrvatske političke povijesti

GOTOVO 240 MILIJUNA € ZA IZRAVNU POMOĆ GRAĐANIMA!

Ministar financija Marko Primorac osvrnuo se na rezultate tzv. poreza na ekstraprofit:

- Prisjetimo se kakve su 'kataklizme' neke interesne i politikantske grupacije najavljivale, strašile narod svakovrsnim 'propastima', no ništa se od svega toga, naravno, nije dogodilo. Potvrdilo se da je uvođenjem dodatnog poreza na dobit Vlada donijela dobru odluku. Do 8. svibnja 2023. na ime tog poreza iskazana je obveza u iznosu od 236 milijuna eura, od čega je u Državni proračun već uplaćeno 213 milijuna.

Svaki cent od tog poreza koristi se isključivo, kako smo i obećali vodeći se načelima solidarnosti i pravednosti, za pomoć ranjivim skupinama - dodao je ministar:

- Od prikupljenih sredstava već smo izdvojili 102 milijuna eura kroz novčane naknade i programe iz Vlada travanjskog paketa. Dakle, za raspodjelu za sljedeće zaštitne mjere ostalo nam je nešto više od 130 milijuna eura

A A A