Vijesti
11. 5. 2023.

Puna podrška europskom i reformskom putu BiH & jačanju dobrosusjedskih odnosa

Hrvatski premijer primio je člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića. Andrej Plenković: Skorašnja zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH u Zagrebu pridonijet će rješavanju niza bilateralnih tema. Hrvatskoj je u interesu stabilna i funkcionalna BiH, s kojom ćemo nastaviti graditi partnersku i prijateljsku suradnju. Pozdravljam nedavno formiranje Vlade Federacije BiH i ističem potrebu nastavka dijaloga o izbornoj reformi kako bi se postigla puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda.

Na sastanku je izražena spremnost za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i BiH, koje nastavljaju unaprjeđivati gospodarsku razmjenu te suradnju u prometu, energetici i nizu drugih područja - navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

U tom će pogledu skorašnja zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja će se održati u lipnju u Zagrebu, pridonijeti rješavanju niza bilateralnih pitanja.

Hrvatska i BiH grade dobrosusjedske odnose, priprema se zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Ubrzanje europskog puta BiH

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećim koracima koji su važni za ubrzanje europskog puta BiH nakon stjecanja statusa kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, za što se Hrvatska najsnažnije založila na europskoj razini.

„Europski put važan je za koheziju i napredak čitave zemlje“ - zajedno su poručili Andrej Plenković i Denis Bećirović.

Kao i do sada, Hrvatska će biti najangažiraniji odvjetnik Bosne i Hercegovine na putu u Europsku uniju

Puna ravnopravnost hrvatskog naroda

Hrvatski premijer pozdravio je formiranje Vlade na razini Federacije BiH te istaknuo potrebu nastavka političkog dijaloga o izbornoj reformi kako bi se postigla puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda.

Dodao je da je Hrvatskoj u interesu stabilna i funkcionalna BiH s kojom će nastaviti graditi partnerske i prijateljske odnose - zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna - Cjelovita i samostalna BiH u kojoj su Hrvati ravnopravni konstitutivni narod!

A A A