Vijesti
1. 6. 2023.

Snažna, nedvosmislena podrška Moldovi i Ukrajini u očuvanju slobode i suvereniteta & nastavku europskog puta

Kišinjev. PVRH Plenković na samitu Europske političke zajednice: Poštujemo teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, podupiremo je politički, ekonomski, vojno i humanitarno, a naši će eksperti pomoći i u razminiranju. Jednako dosljedno osuđujemo Rusiju. * Zelenski je načinom na koji vodi svoju ratom pogođenu državu pridonio jedinstvenoj podršci Zapada. Nedavno sam bio u Kijevu, u redovitom smo kontaktu, njegujemo dobre odnose. * Radujemo se skorašnjem posjetu predsjednice EP-a Metsole, kada ćemo obilježiti 10. obljetnicu EU članstva. * RH će udvostručenjem kapaciteta LNG terminala i proširenjem plinovodne mreže prema Austriji i BiH prerasti u energetsko čvorište. I za to ćemo, kao za Pelješki most ili obnovu nakon potresa, osigurati EU sredstva. To je moderni suverenizam.

Zajedno sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, predsjednik Vlade RH i HDZ-a iz Ljubljane je otputovao i doletio u Kišinjev, u Moldovu, na 2. samit Europske političke zajednice (EPC - European Political Community).

- Hvala kolegi Golobu na lijepoj gesti! Nastavljamo graditi dobrosusjedske i prijateljske odnose Hrvatske i Slovenije - objavio je na Twitteru Andrej Plenković još tijekom leta prema Kišinjevu.

Poruka ohrabrenja

Po dolasku u glavni grad Moldove napomenuo je da ta zemlja nipošto slučajno nije odabrana za domaćina sastanku na vrhu predsjednika i premijera iz 47 europskih država:

- Time šaljemo Moldovi simboličnu poruku ohrabrenja i poticaja za daljnje reforme na putu prema Europskoj uniji nakon što je lani dobila status kandidatkinje za članstvo.

Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Rishi Sunak, Olaf Scholz, Andrej Plenković… Svakog od visokih gostiju osobno je dočekala predsjednica Republike Moldove Maia Sandu.

„Hrvatska je dosljedna i u podršci Ukrajini. Poštujemo njenu teritorijalnu cjelovitost i nudimo joj potporu, kao i do sada, u političkim, ekonomskim, vojnim i humanitarnim aktivnostima. S našim ćemo ekspertima pomoći i u procesu razminiranja. Podjednako principijelno osuđujemo ruskog agresora“ - također je poručio premijer Plenković s ovoga velikog skupa, održanog dan nakon Godišnjeg foruma GLOBSEC-a u Bratislavi.

Jedinstvo Zapada u političkoj, financijskoj, humanitarnoj i vojnoj potpori Ukrajini ostalo je neupitno i konzistentno!

Svi osim Rusije i Bjelorusije

U Kišinjevu su lideri svih europskih država (svih osim Rusije i Bjelorusije) te čelnika najviših institucija EU-a razgovarali o sigurnosti, energetici, međusobnoj povezanosti, posljedicama ruske agresije i, naravno, daljnjoj potpori Ukrajini. Kao i Moldovi, čiji je dio državnog teritorija također okupiran („Pridnjestrovlje“).

„Pružamo jedinstvenu, snažnu, nedvosmislenu podršku Moldovi i Ukrajini u očuvanju slobode i suvereniteta te nastavku europskog puta“ - naglasio je hrvatski premijer.

U redovitom kontaktu sa Zelenskim

Plenković se u Kišinjevu susreo i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim:

- Načinom na koji vodi svoju ratom pogođenu državu, žrtvu svirepe agresije, g. Zelenski pridonio je jedinstvenoj podršci Zapada Ukrajini. Strateškom se i dalekosežnom pokazala njegova odluka da ostane u Kijevu na samom početku ruske invazije, u trenutku kad se nije znalo kako bi to sve skupa moglo završiti.

Obljetnica oslobođenja Buče: Zločini moraju biti kažnjeni! Jer bez pravde nema trajnog mira

„Za svaku je pohvalu i njegovo inteligentno korištenje digitalne tehnologije, to što preko društvenih mreža sustavno komunicira i sa svojim građanima i s međunarodnom zajednicom“ - dodao je Plenković:

- Nas dvojica smo u redovitom kontaktu, njegujemo dobre odnose, nedavno sam bio u Ukrajini, stoga i nije bilo potrebe za dužim bilateralnim sastankom u Kišinjevu.

Nove ruske prijetnje i optužbe

Osvrnuo se i na izjave ruskih dužnosnika da održavanje ovog sastanka na vrhu u Moldovi smatraju „aktom konfrontacije“:

- Moldova je neovisna država koja ima svoju vlast, svoje demokratski izabrane institucije i svoj smjer. Činjenica da se summit održava u Kišinjevu važna je politička poruka, ali nije poruka konfrontacije, nego suradnje i uključivosti prema Moldovi. Ako će Rusija svaki skup u zemljama u svom susjedstvu doživljavati kao neku prijetnju, onda je to veliki problem.

Ujedinjeni u obrani zajedničkih demokratskih & civilizacijskih vrijednosti, ujedinjeni u solidarnosti & podršci Ukrajini!

Metsola stiže u Hrvatsku

Plenković se odvojeno sastao i s moldovskim premijerom Dorinom Receanom …

„Gradimo izvrsne političke odnose, prioritet je ubrzati europski put Moldove nakon što je stekla status kandidatkinje za članstvo“

… i s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

„Nastavljamo kvalitetnu suradnju i dijalog o političkim izazovima pred našim kontinentom. Radujemo se posjetu gđe Metsole Hrvatskoj u lipnju, kada ćemo obilježiti 10. obljetnicu našeg članstva u EU-u“

HRVATSKA KAO EUROPSKO ENERGETSKO ČVORIŠTE

U okviru 2. sastanka na vrhu EPC-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na okruglom stolu „Povezivost/energija“.

Istaknuo je da će Hrvatska udvostručenjem kapaciteta LNG terminala na Krku i proširenjem plinovodne mreže prema Austriji i BiH prerasti u energetski hub za srednju i istočnu Europu:

- I za to ćemo, kao i za Pelješki most ili za obnovu nakon potresa, osigurati EU sredstva. U Hrvatskoj to nazivamo politikom modernog suverenizma.

PLATFORMA ZA POTICANJE SURADNJE & POLITIČKU KOORDINACIJU

Europska politička zajednica (EPC) okuplja 27 država članica Europske unije i još 20 europskih država: Albanija, Andora, Armenija, Azerbajdžan, BiH, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Moldova, Monako, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, San Marino, Srbija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina.

Na tek 2. samitu EPC-a, održanom nakon onog prošlogodišnjeg u Pragu (u listopadu), sudjelovali su i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te već spomenuta predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Orbanu sam objasnio da ovakav model upravljanja u INA-i neće i ne može opstati! Vučić? Srbija može uvesti bilo koju naftu - osim ruske

Sigurnost, stabilnost & blagostanje europskog kontinenta

Ciljevi EPC-a su poticanje političkog dijaloga i suradnje radi rješavanja pitanja od zajedničkog interesa te jačanje sigurnosti, stabilnosti i blagostanja europskog kontinenta. Ta platforma za političku koordinaciju ne zamjenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces te u ovoj fazi nema za cilj stvaranje novih.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da je novi format Europske političke zajednice, koja će se idući put ponovno susresti krajem godine u Španjolskoj, „dobar i koristan” jer daje priliku zemljama koje nisu članice EU-a da ostvare neposredne kontakte na najvišoj razini i iskažu svoja stajališta o pitanjima bitnim za europsku sigurnost i o zajedničkim aktivnostima u budućnosti.

A A A