Vijesti
7. 6. 2023.

Nova bolnica, Veteranski centar, brza cesta, podzemno skladište plina & europski novac za urbani razvoj!

Premijer Andrej Plenković: Čestitam Dan Bjelovarsko-bilogorske županije! U dogovoru sa županom Markom Marušićem razriješili smo problem naslijeđenih kreditnih obveza BBŽ-a za Opću bolnicu Bjelovar i osigurali novac za njeno daljnje opremanje. U Grubišnom Polju gradi se 2. veliko podzemno skladište plina u RH, čime ćemo učvrstiti energetsku sigurnost zemlje. Kreću radovi na brzoj cesti Farkaševac-Bjelovar, koja će se nastaviti prema Virovitici i još dalje. Do kraja 2023. otvorit ćemo Veteranski centar u Daruvaru, čime zaokružujemo megaprojekt kojim se diljem Lijepe Naše pruža adekvatna skrb za branitelje - zahvaljujući čijoj hrabrosti i žrtvi danas i živimo u slobodi. Kroz ITU mehanizam osigurali smo i 22 milijuna € bespovratnih EU sredstava koja izravno idu Gradu Bjelovaru za urbani razvoj.

„Uz dosadašnja zajednička postignuća, naša je Vlada spremna u partnerstvu i dijalogu sa županijama, gradovima i općinama činiti daljnje iskorake za gospodarski rast i ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Hrvatske!“ - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a iz Bjelovara, sa svečane sjednice Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izgradnja & opremanje Opće bolnice

Na početku govora Andrej Plenković je izdvojio nekoliko bitnih točaka koje su Vladi na dnevnom redu kada je riječ o ovoj županiji:

- U dogovoru s Markom Marušićem, inače najmlađim županom u Hrvatskoj, razriješili smo problem naslijeđenih i velikih kreditnih obveza BBŽ-a za izgradnju Opće bolnice Bjelovar te osigurali novac za njeno daljnje opremanje. To je dobro, ova županija i Grad Bjelovar zaslužuju podršku.

Nakon kreditnih obveza, Vlada RH na sebe preuzela i sva ulaganja u opremanje nove bjelovarske bolnice

Ulaganje u energetsku sigurnost ...

Dodao je da se u Grubišnom Polju gradi drugo veliko podzemno skladište plina u Hrvatskoj:

- Riječ je o vrlo velikoj investiciji, kojom ćemo u ovim zahtjevnim globalnim okolnostima dodatno ćemo učvrstiti energetsku sigurnost cijele zemlje. To je i prilika za razvoj Grubišnoga Polja i županije, koji će ubirati znatne prihode od takve institucije.

Potvrdilo se koliko je naša odluka o izgradnji LNG terminala bila dalekovidna! RH preuzima ključnu ulogu na energetskoj karti Europe!

... & bolju prometnu povezanost

Naglasio je i važnost dovršetka radova na brzoj cesti od Farkaševac-Bjelovar:

- Time će se Bjelovar bolje povezati sa Zagrebom. Stekli su se uvjeti za nastavak gradnje jer su Hrvatske ceste i izvođači postigli dogovor. Radovi bi trebali početi do kraja mjeseca. Tu su i daljnji radovi prema Virovitici, odnosno Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici. Točno smo identificirali koje sve projekte trebamo realizirati kako bi se cestovna infrastruktura ujednačila u čitavoj Hrvatskoj.

„Naša je država danas ekonomski i financijski dovoljno snažna da na svojim leđima može nositi te obaveze, vjerujem da će u idućih sedam godina malo toga ostati neriješeno kada je riječ o autocestama i brzim cestama“ - podcrtao je premijer Plenković.

Dovršen je megaprojekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ - najveći infrastrukturni pothvat u Hrvatskoj nakon mreže autocesta!

U tom je kontekstu naveo i izgradnju autoceste Ploče-Dubrovnik, dovršetak Istarskog ipsilona, dionicu autoceste od Lekenika do Siska te pravce u Hrvatskom zagorju i na sjeveru Hrvatske.

Dovršetak megaprojekta veteranskih centara

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a izdvojio je i ulaganja u Veteranski centar u Daruvaru:

- Centar će biti dovršen ove godine, što je važno za hrvatske branitelje, ali i za širu turističku ponudu grada, osobito kada je riječ o Daruvarskim toplicama. Već idućeg tjedna otvaramo Veteranski centar u Petrinji, a s Daruvarom ćemo zaokružiti megaprojekt kojim se diljem Lijepe Naše pruža adekvatna skrb za hrvatske branitelje - zahvaljujući čijoj hrabrosti i žrtvi danas i živimo u slobodi.

Završeni radovi na Veteranskom centru u Sinju, projektu vrijednom 56.3 milijuna kuna!

EU sredstva za urbani razvoj gradova

U govoru je podsjetio da je prije mjesec dana održan veliki susret s čelnicima županijskih sjedišta u organizaciji ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlića:

- Cijeli jedan stup nove financijske perspektive direktno smo alocirali tim gradovima. Bjelovar je tako izravno dobio 22 milijuna eura za urbani razvoj. Vlada se izborila za ta sredstva, konkretan je to primjer podrške.

Erlić: Za razvoj 22 grada dodijeljeno 680 milijuna eura

Veći prihodi županija, gradova i općina …

Plenković se osvrnuo i na proces fiskalne i funkcionalne decentralizacije, izdvojivši Bjelovarsko-bilogorsku županiju kao dobar primjer:

- U odnosu na 2017. godinu, prihodi su joj se povećali za 150%. Ovo govorim zbog toga što neki kažu da središnja vlast igra neku „neiskrenu igru“ s jedinicama lokalne i područne samouprave. Nitko tko se imalo razumije u brojke ne može tako nešto tvrditi.

Svaka dobra vijest za Hrvatsku i Hrvate loša je za zlonamjernu oporbu

... & veće ovlasti u upravljanju državnom imovinom

Najavio je da će se 14. lipnja u Slavonskom Brodu održati još jedan sastanak sa svim županima te predstavnicima gradovima i općina:

- Na njemu ćemo proći cijeli koncept poreznih izmjena, ali i prijedlog reforme upravljanja državnom imovinom. Dat ćemo daleko veće ovlasti jedinicama lokalne i područne samouprave, uvjereni da načelom supsidijarnosti i funkcionalnosti upravo vi, koji ste dobili povjerenje građana u svojim sredinama, najbolje znate kako staviti u funkciju određenu imovinu i kako s njom raspolagati na način da ona donese korist vašoj zajednici.

Oporba po tko zna koji put puca u prazno. Pa nećemo im se valjda ispričavati zato što su naše mjere urodile plodom & zato što ćemo opet podići plaće!

Strateška postignuća usprkos krizi

Na kraju obraćanja, premijer Andrej Plenković zahvalio je županu Marušiću na odličnoj suradnji i podsjetio da je Vlada snažnim paketima pomoći građanima i gospodarstvu uspjela očuvati socijalnu koheziju, spriječiti socijalnu frakturu i napraviti iskorake u pogledu gospodarskog rasta i zaposlenosti:

- I sve to uz rapidno smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, istodobno zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga te ostvarenje strateških ciljeva članstva u Schengenskom prostoru i europodručju. Kada to sve zaokružimo, onda možemo reći da je Hrvatska danas stabilna zemlja, s dobrom perspektivom i prebrođenom krizom.

Dogovor sa sindikatima, snažni rast BDP-a, pohvale za ekonomske uspjehe, potpora poreznoj reformi, ankete… Imamo razloga za zadovoljstvo!

A A A