Vijesti
3. 3. 2023.

Potvrdilo se koliko je naša odluka o izgradnji LNG terminala bila dalekovidna! RH preuzima ključnu ulogu na energetskoj karti Europe!

S ministricom energetike SAD-a Jennifer Granholm na summitu Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC). Andrej Plenković: Hrvatska će proširenjem terminala na Krku i ulaganjima u plinovode prerasti u europsko energetsko čvorište! Time ćemo pomoći zemljama srednje i istočne Europe da nadiđu ovisnost o ruskim energentima. Davor Filipović: Politički cirkusanti još donedavno su nasrtali na taj vizionarski projekt, no Vlada RH nije se dala pokolebati. Oni koji su bili najglasniji u napadima sada perfidno šute, a mi, štiteći nacionalne interese, nastavljamo učvršćivati energetsku neovisnost Lijepe Naše i jačati strateške odnose sa SAD-om.

U Zagrebu je - u znak priznanja Hrvatskoj na ulozi koju ima ZA energetsku sigurnost europskog kontinenta - održan dvodnevni Ministarski sastanak Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (Partnership for Transatlantic Energy and Climate Cooperation/ P-TECC).

Ministarstvo energetike SAD-a & Atlantsko vijeće

Na skupu su sudjelovale i ministrica energetike SAD-a Jennifer Granholm te Kolinda Grabar-Kitarović kao jedna od utemeljiteljica Inicijative triju mora - s kojom je P-TECC komplementaran.

Osim toga, bivša predsjednica RH od 2021. članica je Međunarodnog odbora Atlantskog vijeća (Atlantic Council), jednog od najutjecajnijih američkih vanjskopolitičkih think tankova. Ako upravo su Atlantsko vijeće i Ministarstvo energetike SAD-a osnivači P-TECC-a.

Hrvatska snažno i dosljedno pomaže Ukrajini - zajedno s cijelim EU-om. Iskazali smo jedinstvo & solidarnost bez presedana!

Jačanje partnerskih odnosa Hrvatske i SAD-a

Premijer Andrej Plenković prvo se u Banskim dvorima sastao s ministricom energetike SAD-a …

„Nastavljamo osnaživati partnerske odnose Hrvatske i SAD-a, kao i gospodarsku i energetsku suradnju“

… a sutradan se obratio na Ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju:

- Hrvatska će povećanjem kapaciteta LNG terminala s 2,9 na 6,1 milijardi kubika te ulaganjima u plinovode kroz EU program „Repower EU“ prerasti u europsko energetsko čvorište! U izmijenjenim globalnim okolnostima uslijed ruske agresije na Ukrajinu, a zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji, Hrvatska će znatno pridonijeti energetskoj sigurnosti kontinenta.

Plenković o energetici: Prioritet je osigurati stratešku autonomiju

Alternativni dobavni pravac plina

„Hrvatska će proširenjem terminala na Krku osigurati alternativni dobavni pravac plina za zemlje srednje i istočne Europe te im pomoći da nadiđu ovisnost o ruskim energentima“ - također je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Za isporuku plina iz Omišlja snažno su zainteresirane ne samo nama susjedne države, nego i Austrija i Bavarska! Globalna kriza koju je prouzročila ruska agresija pokazala je koliko je bila dalekovidna odluka naše VladaRH da se, unatoč svim oporbenim opstrukcijama, izgradi LNG terminal!

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

„OVISNICI“ O RUSKOM PLINU SADA PERFIDNO ŠUTE!

Na Ministarskom sastanku P-TECC-a sudjelovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, a u ta je dva dana održao niz sastanaka s američkom ministricom energetike Jennifer Granholm.

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

 „Razni politički cirkusanti još donedavno su nasrtali na vizionarski projekt LNG terminala, no premijer Andrej Plenković je ustrajao, nije se dao pokolebati“ - napomenuo je Filipović:

- Vlada je znala da ćemo njegovom izgradnjom osnažiti poziciju Hrvatske te smanjiti izloženost i sebe i ostalih europskih država geopolitičkim ucjenama. Oni koji su bili najglasniji u napadima sada perfidno šute, a mi, štiteći nacionalne interese, nastavljamo učvršćivati energetsku neovisnost Lijepe Naše i jačati strateške odnose sa SAD-om.

SDP-ova komesarka mogla bi opet skakati pred bagere

„Zahvaljujući postrojenju na Krku, Hrvatska je već sada važni čimbenik energetske sigurnost EU-a, a povećavanjem njegovih kapaciteta postat će ključna točka energetske stabilnost cijelog kontinenta!“ - zaključio je naš ministar gospodarstva.

A A A