Vijesti
3. 10. 2023.

Izgradnja vrtića u Tavankutu konkretni je dokaz dosljednosti u pomaganju Hrvatima u Srbiji!

(PHOTO) U mjestu Tavankutu na sjeveru Bačke (Grad Subotica, Autonomna pokrajina Vojvodina, Republika Srbija) započela je izgradnja „Anđela čuvara“, dječjeg vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku. Radovan Fuchs & Zvonko Milas: „I dalje ćemo podupirati hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, briga za Hrvate izvan Hrvatske jedan je od ključnih elemenata politike Vlade RH. Snažno se zauzimamo za izgradnju i Hrvatskog školskog centra u Subotici. Čekamo odluku gradskih vlasti. Vjerujem da će naši sunarodnjaci u Srbiji imati prilike otvoriti još puno ovakvih vrtića i drugih odgojno-obrazovnih središta“.

Na svečanosti u povodu početka radova ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sudjelovao je u sadnji drveta ispred budućeg dječjeg vrtića u Tavankutu:

- Ovaj vrtić simbolizira kapitalni projekt Vlade RH pod nazivom „Rasti gdje si posijan“ kao početak novog života hrvatske zajednice.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

Izgradnja vrtića u Tavankutu konkretni je dokaz dosljednosti Vlade RH, predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem, u pomaganju Hrvatima u Srbiji! - dodao je Fuchs:

- Vidljivi su pozitivni pomaci u obrazovanju na hrvatskom jeziku. I dalje ćemo podupirati hrvatsku nacionalnu manjinu, briga za Hrvate izvan Hrvatske jedan je od ključnih elemenata naše politike.

MILAS: Unaprjeđenje odgoja i obrazovanja na hrvatskom jeziku

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je da se Vlada RH snažno zauzima za izgradnju i Hrvatskog školskog centra u Subotici:

- Čekamo odluku gradskih vlasti. Vjerujem da će naši sunarodnjaci u Srbiji imati prilike otvoriti još puno ovakvih vrtića i drugih odgojno-obrazovnih središta.

PORUKA OHRABRENJA: Rodna kuća bana Josipa Jelačića predana na uporabu hrvatskoj zajednici

Izrazio je uvjerenje da će vrtić „Anđeli čuvari“ unaprijediti predškolski odgoj na hrvatskom jeziku te izdvojio važnost činjenice što se taj projekt realizira u suradnji s Katoličkom Crkvom, koja je svoje prostore otvorila za svjetovne programe hrvatske nacionalne manjine:

- Središnji državni ured u prosincu će raspisati stipendije i za Hrvate iz Srbije koji studiraju u ovoj državi. Podsjećam i da je kroz program posebnih upisnih kvota više od 10 sveučilišta u RH otvorilo vrata svojih fakulteta za mlade iz hrvatskog iseljeništva i pripadnike naše nacionalne manjine.

Podupiremo sve projekte ZA bolji status Hrvata izvan domovine. U zadnjih 6 godina provedeno ih je više od 10.000 - u vrijednosti 460 milijuna kuna!

ŽIGMANOV: Hvala Vladi RH!

Početak gradnje vrtića izniman je događaj za hrvatsku zajednicu i rezultat iskrene suradnje institucija Hrvata u Vojvodini s Vladom RH - naglasio je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar u srbijanskoj vladi:

- Nakon što je Vlada RH u potpunosti financirala izgradnju Hrvatskog doma „Matice“ u Subotici, naša se suradnja razvija i nastavlja! Voljeli bismo da i vlasti u Gradu Subotici napokon iskažu djelatnu spremnost za izgradnju suradničkih odnosa s institucijama hrvatske zajednice...

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

VOJNIĆ: Udružila se Hrvatska!

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić poručila je da su se zahvaljujući podršci Vlade RH, Središnjeg državnog ureda, pojedinih županija i gradova, ali i pojedinaca, mnoge stvari pokrenule:

- Udružila se Hrvatska, svi mi tome u zadnje vrijeme svjedočimo! Današnji sjaj u dječjim očima moramo dobro upamtiti i povjeriti ga anđelima čuvarima koje danas slavimo.

5 OSNOVNIH & 3 SREDNJE ŠKOLE NA HRVATSKOM

Izgradnja vrtića u dvorištu Župe Presvetog Srca Isusova dio je većeg projekta, vrijednog 960.000 eura, a koji obuhvaća i obnovu i opremanje još dva vrtića s odgojem na hrvatskom u Subotici: „Marija Petković - Sunčica“ i »Marija Petković - Biser“.

Vrtići u Subotici s odgojem na hrvatskom dio su obrazovnog sustava hrvatske zajednice - u koji je u pet osnovnih i tri srednje škole uključeno više od 1.000 učenika. Dio sustava je i Lektorat za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske u temeljima je naših politika!

A A A