Vijesti
28. 10. 2023.

U Subotici sjednica Odbora za hrvatsku nacionalnu manjinu Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH: Jedan smo narod, jedno smo biće!

(VIDEO) Tijekom službenog boravka u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu Europskog vijeća, predsjednik Vlade RH i HDZ-a uključio se putem video linka na sjednicu koja je okupila predstavnike naše manjine iz osam zemalja: „Snažno stojimo uz hrvatsku manjinu u susjednim i drugim državama! Hrvatska je sada ekonomski dovoljno snažna i razvijena, stoga će pomoć našim sunarodnjacima izvan Domovine biti još veća i vidljivija!“.

Domaćin prve sjednice ovog odbora - koji je dio Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske - bilo je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji (HNV), sa sjedištem u Subotici.

Zajedništvo svih Hrvata

Premijer Andrej Plenković zahvalio je predsjednici HNV-a Jasni Vojnić na pozivu i poručio da će država nastaviti snažno podupirati hrvatsku nacionalnu manjinu u svim zemljama u kojima živi:

- Hrvatska vodi odgovornu politiku prema nacionalnim manjinama koje žive u Hrvatskoj, stoga želimo jednako tako, pa još i više, podupirati Hrvate izvan Hrvatske. Jer jedan smo narod, jedno biće! Kada su pitanju projekti od vašega posebnog interesa i očuvanje nacionalnog identiteta, gdje god živjeli, može računati na pomoć ove Vlade!

Izgradnja vrtića u Tavankutu konkretni je dokaz dosljednosti u pomaganju Hrvatima u Srbiji!

Politička & financijska potpora

Odboru se obratio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je također najavio daljnju potporu i jačanje suradnje:

- Od početka mandata učetverostručen je proračun ovog ureda, učvršćivanje zajedništva s Hrvatima izvan Domovine naš je strateški prioritet.

Predsjednik Savjeta za Hrvate izvan RH (i predstavnik Hrvata u Mađarskoj) Ivan Gugan pohvalio je hrvatsku Vladu koja, zahvaljujući snažnom angažmanu, čini velike iskorake po pitanju skrbi za hrvatsku nacionalnu manjinu u drugim zemljama:

- Oni su vidljivi u političkoj potpori, ali i u financiranju programa i projekata hrvatske manjine izvan matice.

Podupiremo sve projekte ZA bolji status Hrvata izvan domovine. U zadnjih 6 godina provedeno ih je više od 10.000 - u vrijednosti 460 milijuna kuna!

Povezivanje Hrvata iz svih krajeva svijeta

Na sjednici održanoj u Hrvatskom domu - Matici, čiju je izgradnju u cijelosti financirala Vlada RH, sudjelovali su čelnici hrvatskih zajednica u Austriji, Italiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

Osim zemalja u kojima su Hrvati nacionalna manjina, Savjet Vlade za Hrvate izvan RH okuplja i predstavnike Hrvata iz Bosne i Hercegovine te europsko i prekooceansko iseljeništvo.

Dodatno jačamo odnose EU s državama Latinske Amerike i Kariba - područja na kojemu živi oko 650.000 Hrvata!

A A A