Vijesti
1. 11. 2023.

DSHV ima dugu tradiciju postojanja i zastupanja Hrvata u Srbiji. Podrška Vlade RH je neupitna, konstantna i konkretna!

(PHOTO) Radna skupština Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Maloj Bosni (Subotica). Gordan Grlić Radman: DSHV je stožer Hrvatskog narodnog vijeća. Očekujemo da na parlamentarnim izborima 17. prosinca ponovno osvojite zastupničko mjesto u Narodnoj skupštini i imate ministra u srbijanskoj Vladi. Pritom ćemo i dalje inzistirati da napokon dobijete zajamčeni mandat u državnom parlamentu. Tomislav Žigmanov: Još jednom od srca hvala Vladi RH i premijeru Plenkoviću na svesrdnoj potpori, i političkoj i materijalnoj. Ona nam daje dodatnu snagu da nastavimo djelovati s istom ustrajnošću!

Ususret izvanrednim parlamentarnim izborima koji će se u Srbiji održati 17. prosinca, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) održao je Radnu skupštinu u Domu kulture u Maloj Bosni (Grad Subotica, Bačka, Autonomna pokrajina Vojvodina).

DSHV - legitimni zastupnik Hrvata u Srbiji

U ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na skupštini je sudjelovao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. U obraćanju je poručio da DSHV ima dugu tradiciju postojanja i zastupanja Hrvata u Srbiji te da je „stožer djelovanja Hrvatskog narodnog vijeća u Republici Srbiji“:

- Očekujemo da DSHV na prijevremenim parlamentarnim izborima ponovno osvoji zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Srbije te da Hrvati iznova imaju ministra u republičkoj Vladi. Očekujemo da naši sunarodnjaci, naravno, dobiju svoje legitimne političke predstavnike i na nižim razinama vlasti, onoj pokrajinskoj i lokalnoj.

Žigmanov će kao ministar osnažiti položaj Hrvata u Srbiji

Hrvatska je uz vas!

Šef hrvatske diplomacije je naglasio da će Vlada RH i dalje inzistirati da Hrvati kao autohtona nacionalna manjina dobiju zajamčeni mandat u državnom parlamentu, kako je to i izričito navedeno u Međudržavnom sporazumu RH i Srbije:

- To je mjera našeg odnosa. Prioritet je da dobro i sigurno živite, da možete naći posao, da niste diskriminirani zbog toga što ste Hrvati te da imate ista prava kao Srbi u RH, koji u Hrvatskom saboru imaju zajamčena mjesta.

Izgradnja vrtića u Tavankutu konkretni je dokaz dosljednosti u pomaganju Hrvatima u Srbiji!

ŽIGMANOV: Koalicijski savez s bošnjačkom manjinom

Predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska prava u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov napomenuo je da Hrvati neće i ne smiju sjediti skrštenih ruku dok se ne riješi pitanje zajamčenog mandata:

- Ne prepuštamo se stihiji, nego tražimo i nalazimo modele kojima ćemo nadomjestiti taj „deficit“. Na ove izbore DSHV opet ide u koaliciji političkih organizacija nacionalnih manjina, ovog puta sa Strankom pravde i pomirenja (SPP - Bošnjaci Sandžaka).

DSHV ustraje!

Samo sudjelovanjem u tijelima vlasti možemo nastaviti ohrabrivati oko 40.000 Hrvata u Srbiji da se slobodno izjašnjavaju o svojoj nacionalnoj pripadnosti, obrazuju na materinskom jeziku i njeguju vlastitu kulturu i identitet - dodao je:

- Sudjelovanje u političkom životu pretpostavlja konzistentni rad na terenu, u čemu je DSHV, od prošlih parlamentarnih izbora preko popisa stanovništva do izbora za Hrvatsko narodno vijeće, bio na visini zadaće. Ne smijemo se, međutim, uljuljati u uspjehe koje smo postigli, nego ustrajno djelovati!

Okolnosti nisu lake, ali nam dodatnu snagu daje svesrdna i politička i materijalna potpora tijela matične države Republike Hrvatske - zaključio je Žigmanov.:

- Još jednom od srca hvala Vladi RH i premijeru Plenkoviću!

Hrvatski dom u Subotici bit će stjecište kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne manjine & sjedište njenih ključnih institucija

A A A