Vijesti
31. 1. 2024.

U paritetu kupovne moći, BDP po stanovniku dosegnuo nam je 73% prosjeka razvijenosti EU-a. I nastavljamo ga povećavati!

(VIDEO) Plenković na 282. sjednici Vlade: „U Nacionalnoj razvojnoj strategiji najavili smo da ćemo ga do 2030. podići na 75%. Ali, uz ovako snažni gospodarski rast, taj ćemo strateški cilj ostvariti znatno prije roka. Ove godine ili iduće. U svakom slučaju, bit će to u 1. polovici našeg 3. mandata! Neki 'zaboravljaju' da smo 2016. bili na 62% EU prosjeka. Duboko ispod sadašnje razine. Stoga, ponosni na svoje uspjehe, usvajamo Izvješće o napretku RH u provedbi NRS-a“. Premijer je govorio i o američkim helikopterima Black Hawk, o gotovo 4 milijarde € za poljoprivredu, Zakonu o hrvatskom jeziku, rigidnoj ljevici i dilerima (dez)informacijama...

Osim na BDP u paritetu kupovne moći, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej …

… Plenković po običaju se osvrnuo, otvarajući sjednicu, i na ostale aktualne teme.

Gotovo 4 milijarde eura za hrvatsko selo

Izdvojivši na početku svog obraćanja poljoprivredu kao stratešku granu ZA prehrambenu samodostatnost i ekonomsku sigurnost Hrvatske, kazao je da se za razvoj tog sektora naša Vlada izborila za čak 3,8 milijardi eura u novoj financijskoj perspektivi Europske unije.

Manipulatori nisu uspjeli u naumu

Zahvalio je, pritom, ministrici Mariji Vučković na organizaciji 4. Dana poljoprivrede, održanih u Osijeku prošlog tjedna:

- Bila je to dobra prigoda da hrvatskim svinjogojcima još jednom ponovimo na koji smo način suzbili afričku svinjsku kugu. Poštivanje struke i njenih zaštitnih mjera omogućilo je zaustavljanja epidemije.

Akcijski plan Vlade RH dobio je podršku Europske komisije i drugih država članica EU-a - nastavio je:

- Manipulatori, lažni poljoprivrednici, lažni svinjogojci i njihove političke stranke nisu uspjeli u naumu da zloupotrijebe zarazu.

Izvrsna vijest za naše svinjogojce - izborili smo se za znatno blaži režim! Od idućeg tjedna moći će trgovati svježim mesom & obavljati svinjokolju!

Čuvamo nacionalnu povijest, jezik i kulturu

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na donošenje Zakona o hrvatskom jeziku, ocijenivši ga jednim od najvažnijih zakona u mandatu ove Vlade:

- Prvi put u povijesti uređena je službena i javna uporaba hrvatskog jezika. Taj korak zaokružuje naše napore u njegovanju nacionalne povijesti, jezika i kulture. Čuvamo bogatstvo hrvatskog jezika u njegovoj punini i raznovrsnosti, bilo da je riječ o standardnom jeziku ili narječjima. U Zakon je, naime, ugrađena zlatna formula kaj-ča-što.

Zakon o hrvatskom jeziku - prvi put u povijesti!

Podsjetio je i na to da je 95 zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru prihvatilo Zakon, zahvalivši im što su podržali ovu važnu inicijativu:

- S vremenskim odmakom bit će itekako ponosni na svoje glasovanje, a ovi koji su bili protiv ili su izašli ili bili suzdržani itekako će u budućnosti morati misliti o svom potezu. Bit će to njihova „politička ostavština“.

Skrb o jeziku kao zajedničkom dobru

Naglasio je da je sada uspostavljen zakonski okvir koji će omogućiti da hrvatski jezik dobije status i skrb koju i zaslužuje kao naše zajedničko nematerijalno dobro.

U tom je kontekstu pozdravio odluku austrijske savezne države Štajerske, koja će od sljedeće akademske godine uvesti hrvatski jezik kao samostalni predmet nastave materinskog jezika u redovni školski sustav.

Pouzdano! Idemo po novu pobjedu - ZA Hrvatsku koja će nastaviti rasti i napredovati, ali i za Hrvatsku koja čuva i njeguje svoje nacionalne vrijednosti!

Otklanjamo zlonamjerne interpretacije

Komentirao je i izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, koje su prošle prvo čitanje u Hrvatskom saboru:

- Između dva čitanja uvijek osluškujemo sugestije i prijedloge, prije svega struke. Odlučili smo stoga u članak 307. dodati stavak kojim dodatno naglašavamo ono što smo već učinili kada smo izrijekom isključili bilo kakav utjecaj zakonskih odredbi na novinare. To nije posljedica bilo čijeg pritiska - ni medija ni opozicije. Vlada je jednostavno ocijenila potrebnim i na taj način otkloniti zlonamjerne interpretacije da „ograničavamo“ javnost da bude informirana o predmetima od javnog interesa.

Napomenuo je da je cilj zaštita presumpcije nevinosti, privatnosti sudionika u postupku i probitaka samog postupka:

- Kod nas je curenje podataka iz izvida i istrage postala uobičajena pojava, a za koju, neovisno o ishodu postupka i šteti koja je na taj način počinjena, u pravilu ne odgovara - nitko. Za one koji dijele „podatke“ iz istraga izostanak bilo kakve posljedice postao je poticaj da to čine i dalje.

Ljudska prava važnija od senzacionalizma

Poručio je da nema ničega normalnog i prihvatljivog u tome da represivna tijela s medijima potajice dijele dijelove spisa do kojih su došli korištenjem svojih ovlasti. I to često ne čine - dodao je - kako bi otkrili moguću nezakonitost, već zato jer smatraju kako bi to moglo biti zanimljivo javnosti:

- Propisujemo ono što je standard u demokratskim državama, gdje su prava okrivljenika i ostalih sudionika u postupku, uključujući i žrtava, važniji od senzacionalizma, zarade i političkih ambicija. To nije, ponavljam, nikakvo ograničavanje, nego usklađivanje nacionalne zakonske prakse s onom europskom.

Euro nije potaknuo inflaciju

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a izdvojio je i konferenciju „Godina dana s eurom u Hrvatskoj“, na kojoj je bilo riječi o koristima eura za naše gospodarstvo i financije te učincima koje njegovo uvođenje ima na bolju zaštitu zemlje u slučaju novih kriza:

- Uvođenje eura nije značajnije utjecalo na inflaciju, što su konstatirali i domaći i inozemni stručnjaci. Prognoze Europske komisije za ovu i iduću godinu govore o tome da će se inflatorni pritisci nastaviti smanjivati te da će stopa inflacije u Hrvatskoj biti među najmanjima u EU-u. 

Nabavka američkih helikoptera Black Hawk

Plenković je istaknuo i odluku State Departmenta o prodaji vojnih helikoptera Black Hawk Hrvatskoj:

- To plod višegodišnje suradnje s vladom Sjedinjenih Američkih Država. Naša je intencija nabaviti još osam Crnih jastrebova, nastavno na četiri koja Hrvatska već ima.

SAD nam je odobrio novih 8 helikoptera Black Hawk. No kupit ćemo ih samo 4, a ostali su donacija u sklopu američke vojne pomoći saveznicima!

Rekordni porast plaća u državnom i javnom sektoru

Osvrnuo se i na Vladinu politiku rasta plaća i na uredbe o koeficijentima, podsjetivši da su u tijeku konzultacije od kojih se očekuje da sindikati daju povratnu informaciju o prijedlogu:

- Uredbe imaju jedan jedini cilj, a to je povećati plaće zaposlenicima u državnom i javnom sektoru te urediti njihov sustav. Bit će puno manje definicija radnih mjesta, pri čemu se držimo temeljnog načela "približno jednaka plaća za približno jednaki rad". 

Cilj - približno ista primanja za približno isti rad, uz povijesno povećanje plaća svima u državnoj i javnim službama

U kontekstu smanjivanja nejednakosti, naglasio je da će plaće osobito rasti onima koji imaju manje:

- Plaće će se u prosjeku podići za 35%. To je povećanje bez presedana! Za srednju stručnu spremu prosjek je 54%, za višu 43%, a za visoku 24%. Niže plaće više će rasti.

To je poruka društvene solidarnosti s obzirom na niz velikih kriza s kojima smo bili suočeni - zaključio je premijer Andrej Plenković.

A A A