Vijesti
26. 4. 2024.

Da, najmoderniji borbeni zrakoplovi. Ali i borbeni helikopteri & borbena vozila. A u 3. mandatu slijede borbeni - brodovi!

(VIDEO) Plenković na 302. sjednici Vlade RH (2): S višenamjenskim avionima 4+ generacije podigli smo obrambene sposobnosti HV-a na dosad nezamislivu razinu, ali i učvrstili položaj Hrvatske na geopolitičkoj karti Europe i Zapada. Neki „zaboravljaju“ da smo, osim Rafalea, nabavili i helikoptere Black Hawk i Kiowa Warrior, oklopna vozila Bradley, protuzračni obrambeni sustav Mistral 3... U 8 godina udvostručili smo obrambeni proračun, koji sada doseže 1,2 milijardi €. A u idućem mandatu na red dolaze golema ulaganja u Hrvatsku ratnu mornaricu - u višenamjenske brodove! 

Osim o odličnim ekonomskim rezultatima koje ostvaruje Hrvatska, premijer Andrej Plenković u uvodnom je obraćanju na početku sjednice Vlade govorio i o dolasku prvih šest od 12 višenamjenskih aviona Rafale.

REČENO - UČINJENO. Stigli su Rafalei! Hrvatska će imati najmoćnije borbeno zrakoplovstvo na prostoru od Bavarske do Grčke!

Najbolji odabir 

Povijesni je to događaj za sigurnost Hrvatske! - poručio je:

- Nakon što smo donijeli stratešku odluku o nabavi novih borbenih aviona, u transparentno i rigorozno vođenom procesu izabrali smo francuski Rafale, koji je po svojim performansama, opremi i naoružanju bio najbolji odabir za novac koji je hrvatska država osigurala. 

Naglasio je pritom da cijena aviona, koji su s PDV-om koštali više od milijardu eura, nije utjecala na javni dug:

- A to se može zahvaliti našem odgovornom vođenju javnih financija.

Strateško partnerstvo s Francuskom

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji tog megaprojekta te posebno čestitao pilotima, mehaničarima i tehničarima, koji su prošli zahtjevnu obuku u Francuskoj:

- Strateško partnerstvo koje je uspostavljeno s Francuskom dodatno će osnažiti političke i gospodarske odnose između dvije zemlje. I ne samo to, nego će i učvrstiti položaj Hrvatske na geopolitičkoj karti Europe i cijeloga demo0kratskog Zapada.

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

Nastavak velikih ulaganja u obranu

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da je nabava Rafalea samo dio šireg procesa jačanja obrambenih sposobnosti Hrvatske:
- Između ostalog, nabavljeni su helikopteri Black Hawk i Kiowa Warrior, borbena vozila pješaštva Bradley i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, koji se planira dopuniti novim sustavom zemlja-zrak srednjeg dometa.

Kompatibilni s NATO-om 

Najavio je nastavak ulaganja u oružane snage u razdoblju koje slijedi:

- I u zrakoplovstvo i u kopnenu vojsku, a posebno u Hrvatsku ratnu mornaricu, u višenamjenske brodove! Unatoč svim otporima, nastavljamo zamjenjivati zastarjelu sovjetsku vojnu tehnologiju onom zapadnom i suvremenom, nastavljamo jačati hrvatske oružane snage - kompatibilne s NATO-om!

HRVATSKA NA ČAK 4 EUROPSKA PROMETNA KORIDORA

Od ostalih Vladinih aktivnosti Plenković je izdvojio zagrebačku konferenciju o prometnoj povezanosti u Jadransko-jonskoj regiji (koridor zapadni Balkan-istočni Mediteran):

- Dogovor o novim transeuropskim koridorima veliki je uspjeh. Hrvatska je, uz Njemačku, jedina članica Europske unije koja se nalazi na čak četiri europska koridora - mediteranski, zapadno-balkanski, Baltik-Jadran i Rajna-Dunav.

Nove pruge, autoceste, luke i urbani čvorovi

Dodao je da Hrvatska, kada se gleda proporcionalno, ima uvršteno najviše dodatnih kilometara pruga (802 km) i autocesta (706 km):
- Uvrštene su i nove luke (Korčula, Stari Grad, Hvar, Supetar, Preko, Rogač, Rab i Cres) i novi urbani čvorovi (Osijek, Varaždin, Zagreb, Rijeka i Split). Na taj su način prvi put prometni koridori povučeni do Splita, čime je i Dalmacija uključena u europsku prometnu mrežu. 

Povijesni dan za prometnu povezanost - RH uvrštena na dodatna dva europska koridora, od kojih je baltičko-jadranski produžen sve do Splita!

Bit uvrštavanja pojedinih dionica je stvaranje pravne podloge za financiranje projekata kojima se unaprjeđuje prometna infrastruktura - zaključio je premijer Andrej Plenković.

A A A