Vijesti
4. 7. 2024.

Izvrsne brojke u turizmu, pomoć nevremenom nastradalim područjima & jačanje položaja Hrvata u BiH!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na 11. sjednici Vlade RH: U prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku je došlo 7,2 milijuna turista, a ostvareno je 28 milijuna noćenja. To je 6% više dolazaka i 2% više noćenja nego 2023. U prvom tromjesečju ove godine prihodi od stranih turista iznosili su 824,7 milijuna €, što je rast od 25% u odnosu na lani. * U stalnom smo kontaktu sa svim čelnim ljudima VSŽ-a. Riječ je o velikim razmjerima štete - u Bošnjacima je nastradalo 900 krovova. Vlada će, kao što je činila i dosad, donijeti odluku o financijskoj podršci svima čija je imovina stradala u nevremenu. * S predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem razgovarao sam o nizu tema u odnosima naših zemalja, kao i o jačanju položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Donosimo ključne poruke iz njegovog uvodnog obraćanja:

Vlada će pomoći Općini Bošnjaci

Velike su štete nastale zbog nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju. Vlada će donijeti odluku o financijskoj podršci ljudima čija je imovina stradala. Kao što smo to učinili i lani nakon velike oluje, ponovno ćemo napraviti sve što bude trebalo.

Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru Josipu Dabri i ravnatelju civilne zaštite Damiru Trutu, koji su odmah sljedeće jutro obišli Općinu Bošnjaci. Istu večer kontaktirao sam načelnika Andriju Juzbašića i vršitelja dužnosti vukovarsko-srijemskog župana Franju Oreškovića. U petak ćemo u Općini Jakšić održati Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

7,2 milijuna turista i 28 milijuna noćenja

Imamo podatke o turizmu za prvih šest mjeseci ove godine, prema kojima je u Hrvatskoj bilo 7,2 milijuna turista i 28 milijuna noćenja, što je za 6 i 2 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Prema podacima HNB-a o prihodima od stranih turista za prva tri mjeseca ove godine, bilježimo porast prihoda od 25 posto, kao i porast broja fiskaliziranih računa u sektoru od 6,5 posto u odnosu na lani.

Zbog svega toga očekujemo još jednu jako dobru turističku sezonu, a time i doprinos hrvatskom gospodarstvu. Tijekom ljeta održat ćemo i tradicionalni sastanak predstavnika Vlade i turističkog sektora.

Pad inflacije 19. mjesec zaredom

Iza nas je i Izvješće Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije, koja je u lipnju iznosila 2,4 posto.

NASTAVLJA SE PAD INFLACIJE. Stopa od 2,4% najniža je u zadnje 3 godine!

Ovo je već 19. mjesec zaredom da se nastavlja trend smanjenja stope inflacije, ona je sada na najnižoj razini od lipnja 2021. Tome je, dakako, pridonijela kombinacija niza mjera koje smo donosili u proteklom razdoblju.

Od svih aktera, osobito u kontekstu turističke sezone, očekujem da budu odgovorni i razumni u pogledu formiranja cijena.

Zalaganje za ravnopravnost Hrvata u BiH

Ovog tjedna sastao sam se s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Razgovarali smo o odnosima dviju zemalja te o jačanju položaja Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Naš interes je jasan: europska BiH & puna ravnopravnost hrvatskog naroda!

Čelnici ključnih europskih institucija

Prošlog tjedna održan je i sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu. Doneseni su prijedlozi o imenovanjima ključnih ljudi europskih institucija te je usvojen Strateški program Europske unije u sljedećem petogodišnjem mandatu.  

Sudjelovali smo i na 17. Dubrovnik Forumu, gdje smo održali brojne kvalitetne i korisne rasprave.

Uz istodobni ulazak u Schengen i europodručje, Hrvatska je uspješno odgovorila na krize, održala socijalnu koheziju i rekordno povećala proračun za obranu!

Podsjećam na to i da je Hrvatska napunila 11 godina članstva u Europskoj uniji.

Novi krug državnih obveznica

Kao što znate, u tijeku je i novi krug izdanja državnih obveznica, koji je prošli tjedan najavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac. Cilj je prikupiti 750 milijuna eura od građana i institucionalnih investitora.

Sudjelovao sam na 19. konvenciji hrvatskih izvoznika, koji su kičma hrvatskog gospodarstva. Vlada podržava hrvatske izvoznike, ali obrtnike, čiji je broj u proteklih osam godina porastao za 43 tisuće. U tom kontekstu mogu najaviti i da ćemo raditi na novom Zakonu o obrtu.

Donijet ćemo novi Zakon o obrtu koji će najboljim rješenjima osuvremeniti zakonski okvir

Središnji registar stanovništva

Donosimo Nacrt prijedloga zakona o Središnjem registru stanovništva, koji će biti novi alat za bolji uvid u praćenje stanovnika Hrvatske.

Uvođenjem Središnjeg registra ukida se popisivanje stanovništva, primjena od lipnja 2026.

Temeljni cilj je da u različitim krizama možemo brzo i precizno podupirati one sugrađane kojima je pomoć najpotrebnija.

A A A